Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prinos de recunoștință la centenarul revistei "Lumina creștinului"

La centenarul revistei "Lumina creștinului", PS Petru Gherghel a celebrat o Liturghie de mulțumire duminică, 27 ianuarie 2013 (ora 11.00), în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Au concelebrat pr. Cornel Cadar, redactor coordonator al revistei, pr. Adrian Blăjuță, redactor, pr. Iosif Dorcu, paroh și decan de Iași, împreună cu alți preoți din Iași.

Lângă altar era așezată o măsuță cu mai multe reviste din timpul celor o sută de ani care aminteau credincioșilor prezenți de evenimentul ce stătea în centrul atenției. Coperta revistei din ianuarie 2013 atrăgea atenția prin coloratură și prin scris: "100 de ani".

Câțiva dintre cei care lucrează astăzi la revistă au proclamat lecturile.

În cadrul omiliei, PS Petru Gherghel a spus că revista este un dar de la Dumnezeu. Preasfinția sa a evidențiat că acum o sută de ani apărea primul număr ca expresie a sensibilității pastorale a Bisericii din Moldova și își propunea să fie un instrument indispensabil și eficace de evanghelizare, de formare și de educare a credincioșilor.

Revista, a subliniat Preasfințitul, voia să fie și să ofere în același timp o adevărată "lumină" pentru toți creștinii, aducând în casele lor informații din viața diecezei, din viața comunităților parohiale, ilustrând vitalitatea și prospețimea credinței lor. "Lumina creștinului" a devenit și instrument de referință informativă și culturală, fiind expresia unor idealuri nobile bazate pe valorile creștine.

Episcopul a amintit și de activitatea rodnică a revistei de după 1990, când a fost reluată într-o nouă serie, la conducerea ei fiind în decursul anilor: Mons. Aurel Percă, (ianuarie - decembrie 1990), pr. Isidor Chinez (ianuarie 1991 - septembrie 1992) și pr. Cornel Cadar (din octombrie 1992). Revista, a spus Preasfințitul "rămâne o imagine vie care ne asigură că razele luminii soarelui lui Cristos nu pot fi eliminate și anulate de norii trecători și grei ai întunericului persecuțiilor și ai greutăților de tot felul".

La finalul sfintei Liturghii, pr. Cornel Cadar, actualul redactor al revistei, a vorbit despre începutul revistei, despre contextul apariției, mersul ei în timpul celor o sută de ani și despre inițiativele stabilite pentru acest an jubiliar.

Părintele i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat peste cititori în acest timp, pentru binele pe care revista l-a adus în viața oamenilor și i-a cerut har și binecuvântare ca revista să meargă înainte și să-și împlinească menirea.

La ceas aniversar s-a gândit cu recunoștință la cei care au trudit în decursul anilor la scrierea articolelor, la așezarea lor în pagină, la corectarea lor, la tipărirea publicației și la distribuirea acesteia.

Nu în ultimul rând, spunea părintele, cei care lucrează astăzi la revistă sunt onorați că au prins acest centenar, sunt recunoscători Mons. Anton Gabor, cel care a inițiat revista, cu binecuvântarea primului episcop de Iași, Nicolae Iosif Camilli, și mulțumesc celor care, în frunte cu PS Petru Gherghel, susțin astăzi revista.

A vorbit apoi despre inițiativele acestui an: publicarea în revistă a impresiilor și gândurilor care vin de la cititori, publicarea în episoade a istoriei revistei, evidențierea celor care distribuie, susțin, promovează și citesc cel mai mult revista, o întâlnire (în jurul Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale - 12 mai) cu toți redactorii, tehnoredactorii, fotografii, tipografii și colaboratorii care au lucrat după 1990 la revistă, scoaterea unui CD cu toate numerele din revistă, publicarea unei cărți dedicate centenarului. Redactorul actual a încheiat amintind "câteva cuvinte impresionante din primul număr, valabile și astăzi": Primește, așadar, iubite cititor, această "Lumină a creștinului", care bate cu oarecare sfială la ușa ta; primește-o, căci îți va fi totdeauna prieten și sfătuitor la bine în toate împrejurările. Dea Dumnezeu ca această "Lumină" să pătrundă până în cea din urmă locuință unde se află un catolic, spre a-i aminti ceva despre credință, despre datoriile lui, și astfel să-și dea bine seama de ceea ce trebuie să facă spre a se putea mântui.

La mulți ani "Lumina creștinului"!

Cosmin Croitoru

* * *

* * *

Mai multe detalii în Secțiunea specială "Centenarul revistei Lumina creștinului"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 ianuarie: Iași: Iași: Prinos de recunoștință la centenarul revistei "Lumina creștinului"


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat