Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: În jurul Mariei, "Maica Unității", ne-am rugat...

Vineri, 25 ianuarie 2013, la ora 15, în biserica Mănăstirii "Maica Unității" din Viișoara s-a celebrat o sfântă Liturghie pentru a marca încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unirea în credință a tuturor creștinilor. Celebrant principal a fost pr. Emilian Diac căruia i s-au alăturat părintele paroh Mihai Enășel, decan de Piatra Neamț, pr. Iosif Bălteanu și pr. Eusebiu Bulai, precum și numeroși credincioși din parohiile învecinate, credincioși care au înfruntat cu mult curaj frigul și zăpada iernii pentru a veni ca într-un pelerinaj să se roage Mariei cinstită într-un mod cu totul și cu totul deosebit în acest loc ca "Maică a Unității".

Pr. Mihai Enășel, în cadrul cuvântului de învățătură, a subliniat patru motive pentru care Maria poate fi considerată prin excelență ecumenică. În primul rând datorită maternității sale divine: Fiul lui Dumnezeu, întrupându-se în sânul ei feciorelnic a venit să ne elibereze pe toți de robia păcatului și a morții și să ne împace cu Tatăl, distrugând astfel orice barieră și diviziune între noi și Dumnezeu. Al doilea motiv pentru care Maria poate fi considerată creatură ecumenică într-un mod deosebit este maternitatea ei spirituală care se răsfrânge asupra noastră, a tuturor prin faptul că a acceptat să devină corăscumpărătoarea neamului omenesc la picioarele crucii când în persoana lui Ioan, ucenicul pe care Isus îl iubea, ne-a primit și acceptat pe toți ca fii ai săi: "Femeie, iată fiul tău!" (In 19,26). Al treilea motiv este acela că Maria a ajutat și a susținut colegiul apostolilor în ziua de Rusalii, în momentul când, plini de Duhul Sfânt, aceștia au fost trimiși să predice evanghelia la toată făptura. Acesta este și motivul pentru care Congregația pentru Cultul Divin, în urma cererii explicite a comunității noastre și cu aprobarea PS Luca Brandolini, episcop de Sora (Italia), și a PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a stabilit ca Maria să fie cinstită ca "Maică a Unității" în prima zi de luni după sărbătoarea Rusaliilor. Un alt motiv este acela că Maria este considerată Regină a cerului și a pământului, care nu a uitat și nu uită niciodată de toți copiii ei de pe pământ.

Ca și mijloace concrete prin care fiecare poate face pași mărunți dar siguri spre această unitate pr. Mihai Enășel a menționat participarea la sacramente, citirea și meditarea Sfintei Scripturi și săvârșirea faptelor bune.

Mulțumim Domnului pentru acest moment de har pe care ne-a ajutat să-l trăim împreună și continuăm să ne rugăm Mariei să ne fie alături în parcurgerea acestui drum anevoios dar nu imposibil spre reconcilierea deplină a creștinilor, toți fii preaiubiți ai săi și ai Fiului său, Isus Cristos, pe care-l invocăm să ne adune "într-o unică turmă și un singur Păstor".

Cu această intenție Surorile Benedictine recită zilnic următoarea rugăciune compusă și dăruită de PS Petru Gherghel: "O Marie, Maica lui Isus și Maica Bisericii, care ai fost aleasă să oferi omenirii pe autorul sfințeniei și al unității și care ești atât de cinstită și iubită de poporul nostru, învrednicește-ne pe noi, care te-am ales să fii Maica Unității de ocrotirea ta cerească și de iubirea ta de Mamă, ca să formăm un singur popor, cu o singură inimă și credință care să-l laude, să-l preamărească pe același unic Dumnezeu, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, căruia să-i fie cinste și laudă în vecii vecilor. Amin" și o onorează pe Maria, ca și "Maică a Unității" cântând următorul imn:

Surorile Benedictine
Mănăstirea "Maica Unității"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Viișoara: În jurul Mariei, "Maica Unității", ne-am rugat...


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat