Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a III-a de peste an - C

Se citea din cartea Legii lui Dumnezeu și toți înțelegeau ceea ce se citea.

Tematica lecturilor și a rugăciunilor de la sfânta Liturghie de astăzi este cuvântul lui Dumnezeu; cuvânt ieșit mai întâi din gura lui Dumnezeu și prin care toate s-au făcut (cf. In 1,1-3); cuvânt dat apoi autorilor sacri pentru a fi scris în marea carte a Bibliei (cf. Lc 1,1-4; 2Pt 1,21); cuvânt întrupat la plinirea timpului în persoana divină a lui Isus Cristos (cf. Sir 18,14-15; Lc 4,21); cuvânt proclamat în adunarea liturgică și familiară de fiecare zi, pentru a alunga tristețea și a aduce bucuria (cf. Neh 8,3.10); cuvânt trăit și actualizat de către membrii credincioși ai Bisericii (cf. 1Cor 12,27).

Biserica ne propune astăzi ca temă de studiu sfânta Scriptură, pentru că: "Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire" (2Tim 3,16); și pentru că "tot ce a fost scris, a fost scris pentru învățătura noastră, pentru ca, prin răbdarea și mângâierea pe care o dau Scripturile, să avem nădejde" (Rom 15,4).

Cuvântul divin din sfintele Scripturi a fost asemuit de autorii sacri: cu o ploaie binefăcătoare care își împlinește mereu menirea (cf. Is 55,10-11); cu o pâine hrănitoare (cf. Ez 3,3); cu mierea cea dulce și plăcută (cf. Ps 19,10); cu laptele duhovnicesc (cf. 1Pt 2,2); cu medicamentul eficace care vindecă orice boală (cf. Ex 15,26); cu aurul curat care îmbogățește (Ps 19,10); cu o oglindă în care ne putem vedea chipul (cf. Iac 1,25); cu o mare de ape care îneacă păcatul și răul (Mih 7,19); cu un foc care arde și cu un ciocan care sparge orice stâncă a necredinței (cf. Ier 23,29); cu o sabie cu două tăișuri care curăță trupul și sufletul de rău (cf. Evr 4,12); cu o candelă nestinsă pe calea vieții (cf. Ps 119,105); cu o garanție sigură spre mântuire (cf. Mt 5,18); cu o cale certă spre fericire (Lc 11,28). etc.

Biblia este o carte care știe totul despre unul fiecare dintre noi, căci în ea se găsește scris numele la fiecare "păcătos" (cf. Rom 5,8), se găsește adresa la fiecare (cf Ap 2,13); se găsește scris timpul când ne culcăm și când ne sculăm fiecare, dar și ce gândim și ce facem fiecare (cf. Ps 139,1-3); se găsește scris și ceea ce purtăm fiecare în inimă (cf. Mc 7,21-22).

Dar mesajul central al Bibliei, pentru fiecare dintre noi, este acesta: Omul este păcătos și a căzut în puterea morții (cf. Rom 6,23), dar Dumnezeu care este iubire (cf. 1In 4,8), nu voiește niciodată moartea păcătosului, ci mântuirea lui (cf. Ez 33,11); de aceea la trimis în lume pe Fiul său ca jertfă de ispășire pentru păcatele noastre (cf. In 3,16; 1In 4, 10).

Studioșii spun că în Biblie Dumnezeu ne-a făcut 35.000 de promisiuni bune, și că nu s-a întâmplat vreodată ca Dumnezeu să uite vreuna din ele. Iar dacă Dumnezeu și-a onorat totdeauna promisiunile sale, și noi trebuie să ne onorăm toate promisiunile pe care i le-am făcut.

Cuvintele care revin cel mai des în Promisiunile lui Dumnezeu sunt: "Eu voi fi cu tine... în necaz, în durere, în boală, în încercare" etc. Și aceasta este adevărul, căci prin Isus, Emanuel, Dumnezeu este cu noi în toate zilele vieții noastre (cf. Mt 28,20).

Numai evanghelia de astăzi conține vreo șapte promisiuni cu privire la izbăvirea noastră din: sărăcie, durere, robie, suferință, asuprire, păcat și moarte (cf. Lc 4,18-19); iar la aceste promisiuni se adaugă mențiunea, că îndurarea Domnului este un continuu "da" și un continuu "astăzi" pentru toți cei care cred în Isus și vin la el (cf. Lc 4,21).

Sfântului Luca i-a făcut deosebită plăcere să ni-l prezinte pe Isus întrupat din fecioara Maria, prin puterea Duhului Sfânt, care și-a asumat condiția noastră umană, de la leagăn până la mormânt, pentru a deveni pentru noi acel continuu "da" și acel continuu "astăzi", în împlinirea a promisiunilor ce ne-au fost făcute. Și nouă să ne facă plăcere de a vorbi și a scrie despre Isus.

Sfântul Luca, în evanghelia sa, folosește de douăsprezece ori cuvântul "astăzi", începând de la acel "astăzi vi s-a născut un Mântuitor", de la Crăciun și până la acel "astăzi vei fi cu mine în Paradis", de pe cruce, spus tâlharului căit (cf. Lc 2,11; 3,22; 4,21; 5,26; 12,28; 13,32; 13,33; 19,5; 19,9; 22,34; 22,61; 23,43).

Lecturile biblice din această duminică, a treia de peste an, anul C, specifică expres și ne spun că sfânta Scriptură este pentru toți cei care cred un izvor de mare bucurie; iar pentru cei care nu cred este izvor de amărăciune. Iată câteva exemple în acest sens:

Evreii din prima lectură de astăzi (cf. Neh 8,2-10), la citirea din cuvântul lui Dumnezeu, au plâns de bucurie și și-au schimbat viața. Pentru ei cuvântul lui Dumnezeu a fost izvor de bucurie.

Medicul Luca, care mai întâi l-a urmat pe Isus ca ucenic al sfântului Paul (cf. Col 4,14; 2Tim 4,11), iar mai apoi a alcătuit pe bază de studiu și de documente o istorie a lui Isus, când a simțit imboldul trimis de Dumnezeu de a scrie viața lui Isus, pentru toți "teofilii", pentru toți iubitorii de Dumnezeu, el a făcut acest lucru cu mare plăcere. Pentru el, cuvântul lui Dumnezeu a fost izvor de bucurie.

O parte din iudeii din Nazaret, auzind de la Isus cum că promisiunile lui Dumnezeu de eliberarea din multele lor suferințe, făcute prin profetul Isaia (cf. Is 61,1), s-au împlinit în persoana lui, s-au entuziasmat și-l vorbeau de bine (cf. Lc 4,22). Și pentru ei cuvântul lui Dumnezeu a fost izvor de bucurie.

Sfântul Paul, cel care ne vorbește atât de frumos în cea de-a doua lectură de astăzi, spunându-ne că noi, creștinii, care formăm noul popor al lui Dumnezeu, Biserica, am fost constituiți de Dumnezeu, după modelul trupului uman: cap, trup și membre; unde Cristos este capul, totalitatea creștinilor este trupul, iar fiecare dintre noi creștinii, suntem nu numai mădulare ale lui Cristos, dar și mădulare unii pentru alții (cf. 1Cor 12,12-14.27); acest sfânt Paul, când a auzit chemare la convertire pe drumul Damascului (cf. Fap 9,4-5), imediat și-a părăsit mentalitatea greșită și cu bucurie, din anticreștin s-a făcut creștin și din prigonitor s-a făcut apostol al evangheliei lui Cristos. Și pentru el, cuvântul lui Dumnezeu a fost izvor de bucurie.

Dar cuvântul lui Dumnezeu nu a fost izvor de bucurie numai pentru aceștia amintiți de lecturile de astăzi, căci cuvântul lui Dumnezeu a fost izvor de bucurie: și pentru Avraam și familia lui; și pentru Rahav și familia ei; și pentru Rut și familia care a adoptat-o; și pentru David și familia lui; și pentru Isaia și pentru toți profeții; și pentru primii creștini în frunte cu sfânta fecioară Maria, cu sfântul Iosif, cu sfinții apostoli, cu Maria Magdalena, cu Zaheu, cu Ștefan, cu Lidia; dar și pentru toți apostolii, ucenicii, mărturisitorii și martirii din toate timpurile.

Dar pentru cei care nu cred, cuvântul lui Dumnezeu este izvor de mare tulburare. Să ne gândim la acea parte din iudei, care refuzând să creadă în Isus și în eliberarea adusă de el, s-au răzvrătit și au refuzat eliberările promise (cf. Lc 4,29). Să ne gândim apoi că alții după ce au refuzat cuvântul eliberator, au refuzat imediat și pâinea nemuririi (cf. In 6,66). Pentru toți aceștia cuvântul lui Dumnezeu a fost izvor de tristețe și de tulburare.

Respingerea cuvântului lui Dumnezeu a fost izvor de tristețe și de tulburare nu numai pentru evreii din Nazaret, ci și pentru: Cain, Lameh, contemporanii lui Noe, cei de la Turnul Babel, cei de la Sodoma și Gomora, Esau, Saul, Ieroboam din Nebat care a sfâșiat poporul ales, regele idolatru Ahaz, Irod ucigașul, Iuda trădătorul, Simon Magul, Dima, Alexanru fierarul, și pentru mulți alții asemenea lor din toate timpurile și locurile.

În altă ordine de idei, văzând că lucrarea Domnului Isus a debutat de la Nazaret, locul unde fusese crescut, înțelegem că și misiunea noastră de apostoli ai lui Cristos, de apostoli ai Cuvântului, trebuie să înceapă tot din căminul nostru, tot dintre cunoscuții și prietenii noștri, căci Cristos ne chemat pe toți cei care credem în el, ca asemenea lui Luca și Paul, să-i fim apostoli (cf. Mt 28,19; Lc 24,48; Fap 1,8).

Îmi amintesc de pe vremea când eram seminarist, că un coleg de seminar, ori de câte ori scria câte o scrisoare celor dragi, totdeauna lua Biblia lângă el, și printre rândurile fiecărei scrisori, scria și cuvinte din cuvântul lui Dumnezeu. Nu e de mirare că acel seminarist a fost binecuvântat de Dumnezeu, căci a ajuns preot bun, preot care a studiat la cele mai înalte academii teologice, a obținut doctoratul și a ocupat și ocupă diferite funcții de conducere în cadrul Bisericii.

Pentru că sfântul Luca ne vorbește despre un continuu "astăzi" al împlinirii cuvântului lui Dumnezeu cel viu și plin de putere (cf. Evr 4,12), cel căruia nimic nu-i este cu neputință (cf. Lc 1,37), aș vrea ca în afară de exemplele pe care le-am dat deja despre eficacitatea cuvântului lui Dumnezeu, să mai adaug două care să ne încurajeze și să ne stimuleze și pe noi în vestirea lui:

Într-o zi un tânăr vesel, un tânăr dintr-o familie bogată a intrat într-o biserică tocmai când preotul citea evanghelia cu tânărul bogat. Cuvintele lui Isus: "Dacă vrei să fii desăvârșit, du-te vinde tot ce ai, dă la săraci, și vei avea comoară în cer; apoi vino și urmează-mă" (Mt 19,21), l-au pătruns. Acel tânăr și-a zis atunci: "Eu sunt acel tânăr, eu sunt acel bogat, eu sunt cel căruia i-a vorbit Isus în Evanghelie, eu sunt cel care trebuie să strângă o comoară în cer, eu sunt cel care trebuie să-l urmeze pe Isus pe calea sărăciei evanghelice". A vândut tot ceea ce a avut, a împărțit săracilor și l-a urmat pe Isus pe calea ascultării, a curăției și a sărăciei evanghelice. Acest tânăr nu este altul decât sfântul Antonie cel Mare (251-356).

La o întrunire de familie, un misionar a povestit că ceea ce i-a schimbat viața au fost niște cuvinte spuse de cineva venit în casa lor, cuvinte luate din sfântul Paul, cuvinte care sunau așa: "Dacă cineva nu-l iubește pe Isus, să fie anatema" (1Cor 16,22)! Din acel moment aceste cuvinte au lucrat în inima lui și nu l-au lăsat până ce nu i-au schimbat viața și l-au făcut misionar. Acest misionar este sfântul Francisc Xaveriu (1506-1552), apostolul Indiilor

Închei cu un citat biblic : "Fiule, dacă vei primi cuvintele mele, dacă vei păstra în tine învățăturile mele, dacă vei lua aminte la înțelepciune și dacă-ți vei pleca inima la pricepere; dacă vei cere înțelepciune și dacă te vei ruga pentru pricepere, dacă o vei căuta ca argintul și vei umbla după ea ca după o comoară, atunci vei înțelege frica de Domnul și vei găsi cunoștința lui Dumnezeu. Căci Domnul dă înțelepciune; din gura lui iese cunoștință și pricepere" (Prov 2,1-6).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat