Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli și Cesano: Rugăciuni pentru unitatea tuturor creștinilor în aceeași credință

Aflându-ne în octava mondială de rugăciune pentru unitatea tuturor creștinilor în aceeași credință, a venit și rândul credincioșilor catolici români din Ladispoli și Cesano să se roage pentru unitate.

Vineri, 18 ianuarie 2013, credincioșii catolici italieni, dar și cei de origine nigeriană și română s-au adunat împreună cu credincioșii români ortodocși în biserica "Sacro Cuore di Gesù" din Ladispoli, cerând de la bunul Dumnezeu unitatea în aceeași credință.

Momentul de rugăciune a început la ora 21.00, cu un cuvânt de introducere rostit de pr. Giuseppe Colaci, parohul acestei biserici, după care a urmat (în linii mari) actul penitențial, citirea cuvântului lui Dumnezeu, predica, mărturisirea credinței și recitarea împreună a rugăciunii "Tatăl nostru". Toate acestea fiind îmbogățite prin intonarea cântecelor în diverse limbi (italiană, engleză și română) și tradiții creștine (catolică și ortodoxă). Pentru a prezenta diferite aspecte din viața creștină, dar și gânduri de înălțare sufletească, cuvântul de învățătură a fost ținut de preotul ortodox român Lucian Birzu, preotul catolic român Adrian Chili și preotul Giuseppe Colaci, parohul italian.

După recitarea rugăciunii "Tatăl nostru", ca și gest de fraternitate și comuniune, toți preoții prezenți (la cei amintiți mai sus amintesc preotul nigerian Matteo, preotul african Gustavo, preotul indian Sunny, preotul ortodox Liviu și diaconul Enzo Crialesi) au binecuvântat un frumos și mare colac românesc, după care l-au frânt și au mâncat împreună cu toți credincioșii din această pâine binecuvântată.

Acest moment de rugăciune s-a încheiat cu o binecuvântare solemnă dată de toți preoții prezenți la altar.

Pe lângă rugăciunile personale pentru unitatea creștinilor, s-a organizat o oră de rugăciune și la Cesano, joi, 24 ianuarie 2013, în biserica "Sfântul Sebastian", începând cu ora 19.00. Această celebrare a urmat în linii mari aceeași schemă de rugăciune amintită mai sus (actul penitențial, citirea cuvântului lui Dumnezeu, predica, mărturisirea credinței și recitarea împreună a rugăciunii Tatăl nostru).

În cuvântul de introducere, pr. Federico Tartaglia a subliniat necesitatea de a ne ruga și aici împreună pentru unirea în credință, subliniind în același timp frumusețea și modul în care în această biserică parohială se celebrează în fiecare duminică sfânta Liturghie în diferite limbi (italiană, engleză și română), la care se adaugă ora de rugăciune făcută în fiecare joi seara de către frații ortodocși români.

Cuvântul de învățătură a fost ținut pe rând de pr. Matteo în limba engleză, urmat de pr. Adrian Chili și pr. Federico Tartaglia în limba italiană.

La acest moment de rugăciune, pe lângă participarea numeroasă a catolicilor români, au mai fost prezenți pr. Federico Marzzola, pr. ortodox Gabriel și diaconul Enzo Crialesi, la care s-a adăugat și pr. Adriano Furgoni, parohul de catedrală.

Toate aceste momente de har și binecuvântare s-au încheiat cu multă bucurie, dar și cu dorința de a ne ruga mai mult pentru unitate, nu numai odată pe an, ci mult mai des.

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 18 ianuarie: Ladispoli: Rugăciuni pentru unitatea tuturor creștinilor în aceeași credință

- 24 ianuarie: Cesano: Rugăciuni pentru unitatea tuturor creștinilor în aceeași credință

*

Ladispoli

*

Cesano


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat