Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Cathedral Plaza - hotărârea irevocabilă de demolare, o realitate incontestabilă

Dreptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de a cere și obține protecția legală prin demolarea turnului Cathedral Plaza și readucerea terenului pe care a fost edificată această construcție la destinația inițială (de parc), a devenit o realitate juridică incontestabilă, prin rămânerea irevocabilă a sentinței civile nr. 2520/2012, pronunțată de Tribunalul Dâmbovița. Prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curții de Apel Ploiești, sentința civilă a fost confirmată ca irevocabilă, prin respingerea recursului exercitat împotriva acesteia.

"Construirea fără autorizație valabilă, îndreptățește la demolare și corespunde unui interes public (...). Deasemeni, legiuitorul și-a mai propus să confere monumentelor istorice o zonă de protecție menită să asigure atât conservarea acestora, punerea lor în valoare, cât și protejarea victimelor oricărei agresiuni civile prin repararea integrală și în natură a prejudiciului produs" se evidențiază în motivarea sentinței civile nr. 2520/28.06.2012.

În acest fel, Justiția nu numai că reconfirmă temeinicia demersului judiciar, început încă din 2006, prin cererea de anulare a autorizației de construire și oprire a lucrărilor, ci autorizează irevocabil desființarea clădirii nelegale, dovedește legitimitatea demersurilor întreprinse deja de Primarul Municipiului București, prin somarea beneficiarului clădirii, de a trece la demolarea benevolă a acesteia, dar și obligă autoritatea publică să îndeplinească efectiv acest act de justiție și reparație a prejudiciului public și a celui suferit de Arhiepiscopie, ca proprietară a două monumente istorice de mare valoare artistică și istorică.

"Răspunsul pozitiv din partea instanțelor, prin aplicarea strictă a legii, reprezintă îndeplinirea ultimei cerințe a autorităților publice, pentru ca acestea să treacă la desființarea clădirii Cathedral Plaza. Impactul juridic este extrem de important, din acest moment fiind imposibilă reautorizarea clădirii ilegale, întrucât o astfel de procedură ar contraveni puterii unei hotărâri irevocabile prin care se dispune desființarea construcției", a declarat Înaltpreasfințitul Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București.

Informațiile au fost reproduse din comunicat de presă nr. 41/25.01.2013, emis de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București. Comunicatul poartă semnătura părintelui Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, care poate fi contactat la tel. 0755/065069 sau prin e-mail: birouldepresa@arcb.ro. Arhiepiscopia Romano-Catolică București este situată la adresa: str. G-ral Berthelot 19, 010164-București (RO), tel. 021/2015411 și fax 021/3121207.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat