Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

SCRISOARE PASTORALĂ PENTRU CEA DE-A XVII-A ZI MONDIALĂ A PERSOANELOR CONSACRATE

Chemare la a fi lumină

Cristos, "lumina adevărată a lumii"

Și voi trebuie să fiți lumina lumii (cf. Lc 2,25)

Dragi persoane consacrate,

În fiecare an celebrăm cu bucurie Prezentarea la Templu a lui Cristos, pentru care bătrânul Simeon, întâmpinându-l și luându-l în brațe, îl preamărește pe Dumnezeu și-l prezintă, prin cântarea sa, lumina lumii.

În fiecare an suntem invitați de textele sfinte și de sfânta Biserică să ne întâlnim și noi cu Cristos, care vine la noi, să-l admirăm ca adevărata lumină care a coborât în lume, dornici de a reaprinde și în noi lumina adevărată pentru viața lumii.

Când soarele își trimite razele sale asupra lumii, asupra pământului și a oamenilor, lumina se răsfrânge asupra celor din jur. Lumina se înmulțește și se împărtășește. Această imagine naturală vine să sublinieze marele adevăr al venirii soarelui divin, al copilului Isus, om și Dumnezeu, care dorește să răspândească în lume darul sacru al luminii, simbol al vieții și al iubirii, pentru ca toți să se umple de această calitate divină și toți să se împărtășească din această viață.

Biserica, voind să exprime acest adevăr prin gesturi liturgice, ne invită astăzi să-l întâmpinăm pe Cristos, cum a făcut bătrânul Simeon și profetesa Ana, luându-l în brațe, primindu-l la noi, purtând în mâini simbolul luminii, lumânările, care să ne provoace la marele mister al împărtășirii cu flacăra luminii veșnice, cu lumina cerească pe care a promis-o tuturor: "Cine vine după mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții", căci "eu sunt lumina lumii" (In 8,12), "calea, adevărul și viața" (In 14,6).

Dragi persoane consacrate, dragi frați și surori,

Ziua de 2 februarie a fost aleasă de Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, cu 17 ani înainte, ca să fie Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, cu o inspirație divină, plină de respect pentru cei care, stând aproape de altar, sunt dornici să-l întâmpine pe Cristos, lumina lumii, care vine să-l întâlnească pe poporul său.

Se vede din textul evanghelic că această solemnitate așa de importantă și sugestivă are origine chiar de la începutul vieții lui Isus, când cei care îl așteptau pe Mesia vegheau lângă templu exprimând cu adevărat bucuria întâlnirii cu el, cel așteptat.

Cuvintele bătrânului Simeon și ale profetesei Ana sunt foarte expresive: "Acum eliberează pe robul tău, stăpâne, după cuvântul tău; căci ochii mei au văzut mântuirea ta, pe care ai pregătit-o înaintea tuturor popoarelor, lumină spre luminarea neamurilor și slava poporului tău Israel", iar Ana, venind și ea în ceasul acela, lăuda pe Dumnezeu și vorbea despre prunc, celor care așteptau mântuirea lui Israel. În fața acestor scene și cuvinte, tatăl (Iosif cel drept) și mama lui Isus se mirau de ceea ce se spunea despre el (cf. Lc 2,25-38).

Istoria a consemnat mereu acest moment și creștinii au înțeles că acela care a venit între oameni este pe drept așteptatul popoarelor, cel care a dorit să împartă oamenilor cuvântul său, să le ofere viața, dăruindu-se pe sine, pentru ca pe pământ să se aprindă un foc, o lumină care să ardă fără încetare (cf. Lc 12,49) și să ajungă la toți oamenii.

Când Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a stabilit ca această zi să fie celebrată într-un chip deosebit de către persoanele consacrate, sigur s-a gândit că, într-un mod special, aceste persoane trebuie să-i iasă în întâmpinare lui Isus, să se lase umplute de lumina lui și să fie cele care îi stau mereu alături și-i poartă mesajul în lume.

Sunt bucuros să vă consider privilegiate și să vă număr printre fecioarele înțelepte, care au știut să-și umple candelele lor cu untdelemn, ca apoi, întâmpinându-l pe mire pentru ospățul de nuntă, să intre în camera nupțială și să se bucure împreună cu el la ospățul său (cf. Mt 25,1-13).

Aș vrea să vă spun, cum de fapt bine știți, că pentru a aduce lumină și mântuire în lume, Cristos s-a umilit pe sine, luând firea de sclav și, făcându-se ascultător până la moarte și încă moartea pe cruce, s-a oferit cu totul, lăsând trupul și sângele său ca hrană pentru prietenii săi, pentru toată lumea, pentru noi, pentru voi.

Fără această dăruire, nu ar fi adus în lume viața, lumina și fericirea.

De fapt, lumânările, pe care astăzi, și mai ales în ziua profesiunii, le-ați purtat și le purtați în mâini, au simbolismul lor și vă amintesc de datoria de a vă consuma pentru a lumina, pentru a umple de bucurie pașii voștri și ai oamenilor în mijlocul cărora sunteți chemate să dați mărturie omului.

Aceste candele vă cer astăzi să le purtați în mâini cu un singur scop profund: să fiți voi cele dintâi care îi ieșiți în întâmpinare lui Isus, mirele, să-i preluați mesajul și să-l purtați celorlalți, ca fiind cel mai sfânt răspuns la iubirea și darurile lui, făcând să ajungă la oameni bucuria mesajului lui Cristos, lumina cea adevărată, care spune cu o dragoste și profundă convingere: "Eu sunt lumina lumii, dar și voi sunteți sarea pământului și lumina lumii".

Cu aceste dorințe vă îmbrățișăm pe fiecare în parte și vă dorim să fiți candele vii, vestitorii și vestitoarele luminii lui Cristos printre oameni.

"Iată vine mirele, ieșiți-i în întâmpinare!" (Mt 25,6)

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat