Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Rugăciune pentru unirea în credință a tuturor creștinilor

Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan, Centrul de Cercetare Ecumenică și de Dialog Interreligios "Pax et Unitas", în colaborare cu Facultatea de Teologie Pastorală, Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia Valahul", Parohia Ortodoxă "Sfântul Dimitrie", Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi", au organizat, la Roman, vineri, 18 ianuarie 2013, o sesiune științifică ecumenică, având motoul: "Cu cei mă voi înfățișa înaintea Domnului și mă voi pleca înaintea Dumnezeului celui preaînalt" (Mih 6,6a). La ora 18.00, invitații au participat la o rugăciune ecumenică care a fost susținută în Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia Valahul". Duminică, 20 ianuarie 2013, începând cu ora 17.00, celebrarea de rugăciune ecumenică s-a mutat la Parohia Ortodoxă "Sfântul Dimitrie" din Roman.

În a treia săptămână din luna ianuarie a fiecărui an, bisericile organizează întâlniri de rugăciune pentru unitatea creștină. Săptămâna de rugăciune comună va fi respectată și anul acesta la Roman, unde conviețuiesc în pace și armonie atât credincioși catolici, cât și ortodocși. Începând din 1993, în Roman, în a treia săptămână a lunii ianuarie, Biserica Romano-Catolică și cea Ortodoxă se întâlnesc pentru rugăciune comună în cadrul Octavei Mondiale pentru unitate creștină.

În acest an, Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan a găzduit vineri, 18 ianuarie, începând cu orele 15.00, sesiunea științifică ecumenică "Cu ce mă voi înfățișa înaintea Domnului și mă voi pleca înaintea Dumnezeului celui Preaînalt". Manifestarea a fost organizată de Centrul de Cercetare Ecumenică și de Dialog Interreligios "Pax et Unitas", în colaborare cu Facultatea de Teologie Pastorală, Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia Valahul", Parohia Ortodoxă "Sfântul Dimitrie" și Liceul Teologic "Francisc de Assisi" din Roman. Au susținut sesiuni de comunicare: părintele lector universitar doctor Damian Pătrașcu, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, părintele Corneliu Berea - "A înțelege unitatea Bisericii la lumina dreptății Împărăției lui Dumnezeu", părintele doctor Florin Aurel ?uscanu, protopop la Protoieria Roman, și medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu.

Inițiativa unei perioade de rugăciuni comune, între 18 și 25 ianuarie, aparține lui Paul Watson și a început încă din anul 1908. Alegerea datei este simbolică, 18 ianuarie fiind sărbătoarea bazilicii "Sfântul Petru" din Roma, iar 25 ianuarie - sărbătoarea Convertirea Sfântului Paul.

Cosmin Croitoru


 

lecturi: 76.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat