Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

An jubiliar dedicat fericitului Frederic Ozanam

Anul 2013 reprezintă un an jubiliar pentru Conferințele "Sfântul Vincențiu de Paul" din întreaga lume. La 23 aprilie 1813, la Milano, se naște fericitul Frederic Ozanam, inițiatorul mișcării laice vincențiene din Franța secolului XIX.

Aș dori să-l prezint pe fericitul Frederic Ozanam din punctul de vedere al unui vincențian din zilele noastre, în fiecare zi de 23, timp de patru luni. Deci haideți să facem un efort și să vedem cine a fost omul Frederic Ozanam

Mai întâi, să privim la:

Frederic Ozanam - omul

Copilul Frederic crește într-o familie creștină alături de părinți practicanți, ceea ce îl va marca pentru tot restul vieții. Părinții săi vor deveni model în trăirea credinței. Familia Ozanam se bucură de o anumită bunăstare materială, tatăl fiind medic la spitalul orășenesc, dar și cu o clientelă privată. Tata, doctorul Ozanam, era un om deschis și plin de inițiativă, citea cu regularitate Biblia, era foarte devotat bolnavilor și săracilor. Mama, o femeie sensibilă marcată de moartea prematură a copiilor, întreținea în sânul familiei atmosfera de credință profundă și rugăciune. Frederic îi mulțumește des lui Dumnezeu pentru că i-a dat asemenea părinți:

"Ți-a plăcut (Doamne) să formezi tu însuți această femeie sfântă: pe genunchii ei am învățat să mă tem de tine și din privirea ei, am învățat dragostea ta".

Frederic este un elev deosebit. Tata dorea să-l facă avocat, de aceea investește mult în educația sa. Supradotat și foarte bun la literatură, învață cu multă ușurință limbi străine (latina, greaca, germana). Frederic devine conștient de chemarea lui Dumnezeu și simte dorința de a răspunde acestei chemări în jurul vârstei de cincisprezece ani, în urma crizei de credință pe care o trăiește. Îndoielile sunt atât de mari și-l cufundă într-o beznă totală, încât îl conduc la disperare: plânge nopți în șir și se gândește chiar la suicid. De unde vine această criză? Frederic se întâlnește cu atitudini ostile credinței primite de la părinți și practicată în familie. Ca și în zilele noastre mulți colegi își băteau joc de catolicii care merg la biserică, se împărtășesc și se spovedesc. Din fericire după o destăinuire făcută abatelui Noirot, profesor de filozofie, acesta îl ajută să găsească lumina, să depășească criza. Deoarece la Lyon nu exista facultate de drept, tatăl decide să-l trimită la Paris, la Sorbona. Pentru tânărul lyonez, Parisul reprezintă o mare decepție, îi lipsește mult atmosfera călduroasă de acasă. Însă firea sa prietenoasă a făcut ca în scurt timp după începerea studiilor să nu mai fie singur. Prieteniile pe care le-a creat arată că Frederic simțea nevoia intensă de a fi iubit, dar arată și faptul că oamenii se simțeau bine în compania lui, pentru că știa să râdă și să se amuze folosindu-și talentele multiple; era apreciat și pentru delicatețea, cultura sa, spiritul deschis, gustul pentru conversație pe toate temele. În timpul studenției participă împreună cu colegii la conferințe și seminarii pe diferite teme. Împreună cu cinci prieteni și M. Bailly, înființează Conferința de Caritate ce mai târziu va purta numele de Conferințele "Sfântul Vincențiu de Paul", pentru ca studenții să se poată susține în trăirea credinței și să dea mărturie despre credința lor prin practicarea carității. Pentru tânărul Frederic este începutul activității caritative. Fericitul Ozanam a înțeles că trebuie dezvoltate diferite moduri de acțiune, pentru ca Evanghelia să-și păstreze actualitatea. Evanghelia rămâne întotdeauna aceeași, însă modul nostru de a pune în practică învățătura ei nu poate rămâne înțepenit.

"Caritatea nu trebuie niciodată să privească în urmă, ci întotdeauna înainte, pentru că numărul beneficiarilor (faptelor bune) din trecut este prea mic, iar suferințele din prezent și viitor ce trebuie alinate sunt infinite".

Ozanam a studiat cu plăcere astfel că, în anul 1836, la 30 august, a obținut titlul de doctor în drept, iar la 7 ianuarie 1837 își susține teza de doctorat în litere despre "filozofia lui Dante". Va candida la primul concurs pentru agregarea Facultăților de litere, pe care îl câștigă și care îi deschide cariera de profesor la Sorbona. După terminarea studiilor, Frederic are ezitări asupra stării de viață. Știe care îi este misiunea, dar nu știe cum trebuie să o îndeplinească. Moartea părinților îl aruncă în brațele singurătății. În ciuda multor prieteni, Frederic simte că nu aparține nimănui.

Frederic se căsătorește relativ târziu, la vârsta de 27 de ani, cu fiica rectorului Academiei din Lyon, deși cei din anturajul său credeau că va alege viața consacrată sau viața sacerdotală. El nu era adeptul căsătoriei, deoarece majoritatea prietenilor, odată "așezați la casa lor" au renunțat la orice activitate caritativă și intelectuală, dar a făcut acest pas la îndemnul prietenilor. A trăit căsătoria din plin, viața lângă soția sa a fost presărată de probleme. Dragostea pe care i-o purta soției sale a făcut să dispară aceste probleme și să meargă mai departe împreună cu ea. Soția mergea cu el la săraci, din veniturile lor o parte era programată pentru săraci. Căsătoria lor a fost binecuvântată cu un copil și educația acestui copil o face cu mare simț de răspundere.

Boala l-a luat din sânul familiei. La 40 de ani Ozanam și-a considerat boala ca pe o formă de slujire a lui Dumnezeu, aceasta a rămas singura modalitate de a-l sluji pe Dumnezeu:

"Și mai ales, scumpul meu prieten, roagă-te pentru mine pentru că, dacă Dumnezeu nu vrea să-l mai slujesc prin munca mea, să mă mulțumesc să-l slujesc prin suferința mea" .

Ultimele lui momente din viață i-au fost dedicate tot lui Dumnezeu. Pe patul de suferință Ozanam își găsea consolarea în citirea Bibliei.

Fiu, soț, tată și prieten de o rară delicatețe, el i-a marcat profund pe toți cei care l-au cunoscut.

Frederic Ozanam a fost un om al fericirilor. Era caracterizat de căldura inimii, compasiune, umilință. Nimic din ceea ce a trăit el nu l-a separat de Dumnezeu.

Notă: Realizarea acestui articol a fost posibilă cu ajutorul materialelor trimise de sora Magdalena, fiică a carității.

Tema următoare: "Frederic Ozanam - Trăirea în credință"

Ana Doboș


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat