Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a început vineri, 18 ianuarie 2013, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", unde, la ora 17.00, s-a desfășurat o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături la altar pe pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului, precum și ceilalți preoți din cadrul seminarului, parohiilor și din alte congregații din Iași, seminariștii, persoane consacrate și numeroși laici, catolici și ortodocși. La celebrare a participat și pr. Gheorghe Popa, prorectorul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, în calitate de reprezentant al ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În mod tradițional, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor este celebrată de la 18 la 25 ianuarie. Aceste date au fost propuse în anul 1908 de către Paul Watson, având o semnificație simbolică, deoarece astfel se acoperă perioada dintre sărbătoarea sfântului Petru și cea a sfântului Paul. În fiecare an, pregătirea textului care însoțește celebrările este încredințat unui grup ecumenic dintr-o țară diferită. La redactarea textului pentru ediția din anul 2013 s-au implicat Mișcarea Creștină Studențească din India (cu peste 10.000 de membri), Federația Universitarilor Catolici din India și Consiliul Național al Bisericilor din India, fiind coordonați de Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor și de Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor. În India mulți se confruntă cu asuprirea și nedreptatea din partea acelora care vor să nege drepturile și demnitatea.

Textele originale ale ediției 2013 au fost pregătite și publicate de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și de Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

Tema din anul acesta, "Ce cere Domnul de la noi?" (cf. Mihea 6,6-8), este preluată din exortația energică a lui Mihea în favoarea dreptății și a păcii ce se concentrează în capitolele 6,1-7,7. Profetul situează dreptatea și pacea în cadrul relației dintre Dumnezeu și omenire, însă insistă că această istorie are nevoie și cere o referință etică puternică. Ca alți profeți care au trăit în perioada monarhiei israelite, Mihea amintește poporului că Dumnezeu l-a salvat din sclavia Egiptului și că l-a chemat prin intermediul alianței să trăiască într-o societate construită pe baza demnității, egalității și dreptății. De aceea, adevărata credință în Dumnezeu nu se poate separa de sfințenia personală și nici de căutarea dreptății sociale. Salvarea pe care Dumnezeu o oferă din sclavie și din umilirea zilnică cere mai mult decât cult, jertfă și ardere de tot (cf. Mih 6,7), ca "să fim drepți, să iubim caritatea și să fim smeriți înaintea Dumnezeului nostru" (Mih 6,8).

În cadrul primei zile, au fost citite trei lecturi biblice, prin care am fost invitați să reflectăm asupra importanței dialogului și a conversației ca un mijloc pentru a depăși obstacole. Atât pentru ecumenism, cât și pentru luptele pentru eliberarea persoanelor din toată lumea, capacitatea de a vorbi și de a asculta sunt fundamentale. În acest tip de conversație autentică putem ajunge să-l recunoaștem pe Cristos cu claritate mai mare.

În prima lectură, luată din Cartea Genezei, istoria turnului Babel descrie în primul rând cum este posibil de realizat lucruri mari atunci când nu există bariere lingvistice. Cu toate acestea, istoria relatează și modul în care această capacitate este înțeleasă ca bază pentru autopromovare: "să ne facem un nume" este ceea ce motivează construirea marelui oraș. La sfârșit, acest proiect duce la încurcarea limbilor; de la acest moment trebuie să învățăm să cunoaștem propria noastră omenitate, prin intermediul ascultării răbdătoare a celuilalt, care este un străin pentru noi.

Lectura a doua, luată din Cartea Faptele Apostolilor ne arată cum, prin intermediul revărsării Duhului la Rusalii devine posibilă într-un mod nou înțelegerea depășind diferențele, grație puterii învierii lui Cristos. Acum suntem invitați să împărtășim darul vorbirii și al ascultării orientate către Domnul și către libertate. Suntem chemați să umblăm în Duhul Sfânt.

În pericopa evanghelică luată din Evanghelia după sfântul Luca, evanghelistul relatează experiența discipolilor pe drumul către Emaus, care este o conversație ce are loc în contextul unei călătorii pe care o fac împreună, însă și al unei pierderi și al unei speranțe dezamăgite. Ca Biserici care trăim cu diferite nivele de dezbinare și ca societăți dezbinate de prejudecăți și teamă față de celălalt, nu putem să nu ne recunoaștem în ea. Însă aici alege Isus să se unească la conversație chiar în acest moment - nu prezumând rolul superior de învățător, ci mergând alături de discipolii săi. Dorința sa de a lua parte la conversația noastră și răspunsul nostru de a voi ca el să rămână și să vorbească mai mult cu noi este ceea ce permite o întâlnire reală cu Domnul înviat.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. dr. Ștefan Lupu, profesor de teologie din cadrul Institutului Teologic. Părintele amintind de celebrările de rugăciune pentru unitate ce au avut loc de-a lungul timpului în Dieceza de Iași, a adus în atenția celor prezenți în capelă întrebarea pusă de fericitul Ioan Paul al II-lea în scrisoarea enciclică Ut unum sint, din anul 1995, "Cât mai avem de mers?". Dacă în urmă cu câțiva ani am fi putut răspunde că suntem foarte aproape, de câțiva ani însă se constată o anumită stagnare și oboseală în acest mers împreună pe calea unității. Poate că nu înțelegem mereu modul în care Duhul Sfânt lucrează pentru unitatea poporului lui Dumnezeu, a amintit părintele, însă, participând la aceste momente de rugăciune, putem să ne apropiem mai mult unii de alții și toți împreună de Isus Cristos. Privind la contextul nostru din România unde avem Biserici creștine separate, dar și diviziuni în comunitățile noastre, și ținând cont de îndemnul profetului Mihea asupra aspectului moral al credinței, ne întrebăm și noi: "Ce anume cere Dumnezeu de la noi?". Drumul pe care trebuie să-l parcurgă discipolul lui Cristos presupune o atitudine de dreptate, de caritate, de pace și umilință.

Pentru a lega cele opt zile de rugăciune pentru unitatea creștinilor, s-a folosit metafora "mersului", care sugerează dinamismul care trebuie să caracterizeze ucenicia apostolilor în urmarea lui Cristos. Această metaforă ne apropie apoi de imaginea Dumnezeului întreit care intră în istoria omului și-l însoțește în drumul său. În această primă zi suntem invitați să mergem cu smerenie înaintea lui Dumnezeu, ceea ce înseamnă să fim atenți la ceilalți, să dialogăm. Prin dialog se dezvoltă înțelegerea reciprocă, iar darurile care reies din căutarea unității fac parte din vocația noastră de a răspunde la ceea ce cere Dumnezeu de la noi. Prin dialogul adevărat facem dreptate și învățăm amabilitatea.

Celebrarea a fost împărțită în trei momente principale. La început a avut loc Adunarea (deschiderea celebrării) parte ce a cuprins și actul penitențial în cadrul căruia s-a făcut stropirea cu apă sfințită. Următorul moment l-a constituit Liturgia Cuvântului, în care s-au citit cele trei lecturi biblice, după care a urmat omilia rostită de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Toți cei prezenți s-au unit în rugăciune pentru unitate și transformare spunând într-un singur glas rugăciunea învățată de Isus. Ca semn al comuniunii, cei prezenți și-au oferit semnul păcii. În încheiere s-a rostit rugăciunea de angajare și a fost oferită binecuvântarea.

În încheiere, pr. Gheorghe Popa, prorectorul Facultății de Teologie Ortodoxă, și-a manifestat bucuria de a fi alături de PS Petru Gherghel și ceilalți preoți, precum și credincioși, la începerea acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor și le-a mulțumit tuturor pentru manifestarea dorinței de unitate făcută prin rugăciune.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc sâmbătă, 19 ianuarie, la ora 17.00, în biserica "Sfântul Anton", Iași (Cartier Alexandru cel Bun).

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Înregistrarea transmisiunii SRUC - prima zi: Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași: clic aici

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat