Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Presa catolică locală" în documente arhivistice

După cum s-a remarcat deja în paginile electronice dedicate centenarului revistei "Lumina creștinului" (http://ercis.ro/actualitate/centenarlumina.asp), reiese clar că realitatea de astăzi ne demonstrează că mijloacele de comunicare socială (presa, radioul, televiziunea, internetul etc.) au devenit indispensabile omului. Dar, după cum spunea fericitul papă Ioan Paul al II-lea, în Mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale din anul 2000, "vestirea lui Cristos prin mijloacele de comunicare în zorii noului mileniu este o invitație de a privi spre viitor, spre provocările care ne așteaptă, dar și spre trecut, spre originile creștinismului...".

Într-adevăr, înaintea de a se înălța la cer, Mântuitorul a spus ucenicilor săi: "Mergeți și predicați Evanghelia la toată făptura" (Mt 28,19), dar a lăsat la latitudinea acestora folosirea mijloacelor de comunicare socială. Astfel, ucenicii au străbătut în lung și-n lat lumea cunoscută la vremea aceea și au predicat prin viu grai viața și învățătura lui Cristos. Unii dintre ei erau conștienți că este o mare deosebire între cuvântul vorbit și cel scris, deși fiecare are avantajele și dezavantajele sale, și au lăsat în scris o parte din mesajul lor. Cuvântul vorbit este mai viu și pătrunzător, cu atât mai mult cu cât cel care vorbește este un orator convins și însuflețit. Cu toate acestea, are dezavantajul că odată ieșit din gura oratorului cuvântul se pierde: verba volant, scripta manent. Avantajele cuvântului scris sunt multiple: se pot scoate numeroase exemplare și se răspândește în zone unde cuvântul vorbit nu poate fi perceput.

O situație similară am întâlnit-o și în Dieceza de Iași. Primele informații istorice despre inițiativa fondării, în capitala Moldovei, unei prese catolice le avem din anul 1903, când a început să apară "Calendarul catolic". Cinci ani mai târziu, în 1908, un grup de preoți, în frunte cu pr. Iosif Malinowski, a lansat ideea înființării și publicării unei reviste, care urma să primească numele "Foaia catolică". Aceasta se dorea a apare bilunar și intenționa să prezinte știri și articole privitoare la viața catolică din țară și străinătate. Din păcate, întrucât la acest apel au răspuns foarte puțini (pentru abonamente s-au înscris doar 213 persoane), nu s-a putut demara acest proiect editorial.

Comitetul de înființare a "Foii catolice": Apel la susținerea presei catolice (16 decembrie 1908).

În zilele noastre, presa joacă un rol foarte însemnat. Cu părere de rău, însă, trebuie să constatăm că nu arareori ea iese din făgașul îndrumării spre bine. Cu voie sau fără de voie, bate drumuri rătăcitoare și devine, în acest chip, un mijloc de propovăduire a tot felul de idei greșite, ba chiar subversive. Și toate acestea sub scutul și apărarea libertății. Pe când adevărul și binele, care singure ar trebui să fie stăpâne pe coloanele unei publicațiuni, nu profită întotdeauna de aceeași libertate spre a fi cunoscute de toate straturile societății, care poate - și e dulce a o nădăjdui - tocmai acel bine și adevăr îl caută și-l dorește. Pe de altă parte, noi, catolicii, suntem considerați de unii ca un element primejdios țării românești, și, de aceea, zilnic vezi răspândindu-se tot felul de calomnii atât împotriva bisericii noastre, cât și a persoanelor care o conduc și se luptă pentru dânsa. Și de multe ori catolicii din România rămân nedumeriți și nu știu ce să răspundă la cele debitate cu atâta îndrăzneală de adversarii lor. Iar calomniile se întețesc din zi în zi. Adversarii, neprimind nici un răspuns care să dea de gol lipsa de criteriu și răutatea condeiului lor, devin mai curajoși, și din tăcerea noastră scot o dovadă a veracității spuselor lor.

A mai sta cu mâinile în sân, și într-o astfel de stare a lucrurilor să nu fii gata la orice sacrificiu, ar fi, după părerea noastră, un semn de micime de suflet!

De mult s-a simțit nevoia unei publicațiuni catolice; iar persoane, care erau convinse de trebuința unui asemenea organ au emis deosebite păreri cu privire la întocmirea lui. Se vorbea: ba de o foaie săptămânală, ba de un ziar cotidian, scris fie în limba română, fie în română și franceză. Dar acestea erau teorii frumoase, și anii au trecut fără să aducă o concluzie practică. Credem, deci, că a sosit momentul să scuturăm inerția noastră și să ne adunăm toate puterile la un loc, spre a aduce odată la îndeplinire idealul dorit de atât amar de vreme.

Pentru aceasta, câțiva bărbați dintre preoți și laici, dorind a înființa un organ catolic, fie cât de mic, s-au întrunit în mai multe rânduri și s-au consfătuit ce s-ar putea face să se împlinească în sfârșit dorul lor și al atâtor oameni de bine. Rezultatul deliberărilor a fost că nu trebuie să înceapă această grea muncă fără a avea mai întâi asigurarea că întreprinderea lor va fi încununată cu succes. De aceea, în locul întâi au supus părerea lor autorității bisericești, cerându-i consimțământul. Și cu mare bucurie sufletească au obținut încuviințarea ÎPS Nicolae Iosif Camilli, arhiepiscop-episcopul nostru de Iași. S-a format apoi un comitet care a hotărât să facă un apel călduros către preoții și laicii catolici, spre a se încredința de binevoitorul lor sprijin fie material, fie moral.

(Arhiva Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, fond Netzhammer, cutia XI, doc. 2037)

În luna decembrie 1912, părintele Anton Gabor, recent întors de la studii din Innsbruck, a relansat ideea editării și tipăririi unei reviste catolice. În acest sens, s-a adresat preoților și credincioșilor din Diecezele de Iași și București, dar a primit foarte puține cereri pentru abonamente. Totuși, din fonduri proprii, a pornit la drum. Cu binecuvântarea episcopului Nicolae Iosif Camilli, la 1 ianuarie 1913, a scos primul număr al revistei "Lumina creștinului". Avea numai 16 pagini, format mic, și s-a tipărit în 2.000 de exemplare. Ea a apărut lunar până în august 1916, când, din cauza războiului, a încetat să mai apară până în ianuarie 1919.

Redacția revistei "Lumina creștinului": Articol program (1 ianuarie 1913)

Lumina voiește să fie pentru toți, adică să propovăduiască pe înțelesul tuturor adevărurile aduse nouă de Isus Cristos; să înlesnească totodată răspândirea acelui foc dumnezeiesc despre care vorbește el însuși: "Foc am adus din cer pe acest pământ și ce voiesc altceva decât să se aprindă". Lumină veșnică fie și prin aceea că va aminti evenimentele mai însemnate din lumea catolică, care sunt în stare să ne întărească în credința noastră.

(Lumina creștinului, nr. 1 / ianuarie 1913, p. 1)

Suplimentul revistei "Lumina creștinului" a apărut abia în anul 1921 și a primit denumirea de "Sentinela catolică". Ea a apărut lunar, în patru pagini, format ziar, explicând pe înțelesul tuturor cititorilor diverse probleme: Concordatul României cu Sfântul Scaun, divorțul, schismele, Biserica Catolică în lumina adevărului etc. În anul 1935, "Sentinela catolică", care între timp își schimbase denumirea în "Dacia creștină", fuzionează cu "Farul nou" din București, dând acestui ziar religios posibilitatea să se dezvolte mai bine.

Paralel cu înființarea revistei "Lumina creștinului", la Săbăoani, preotul Iosif Tălmăcel a lansat ideea înființării unei reviste sau a unui jurnal pentru catolicii din acea parohie. După ce au discutat cu cei în drept și au analizat posibilitățile materiale, la 14 aprilie 1913, preoții Grațian Carpati și Iosif Tălmăcel au publicat primul număr al buletinului Parohiei Catolice din Săbăoani: "Viața". Această revistă a apărut până în anul 1947 și, cu toate că avea inițial un caracter local, a fost apreciată de mulți preoți, care au cerut să primească și chiar să publice unele articole aici. Astfel, revista a putut apare lunar într-un număr mare de exemplare și cu mai multe pagini. Până în 1947, s-a semnalat doar o singură perioadă mai lungă de absență (1 septembrie 1916 - 1 septembrie 1918).

Pr. Grațian Carpati: Despre programul revistei "Viața" (aprilie 1913)

M-am hotărât să scot la iveală o broșură cu numele "Viața", buletin al Parohiei Catolice din Săbăoani, care, precum arată și titlul, va cuprinde toate acele ce privesc pe un creștin adevărat și pe un cetățean în viața de toate zilele. În acest buletin, care va apărea din când în când, se vor trata toate acele chestiuni practice care interesează parohia noastră. Și iată în puține cuvinte programul ce ne-am propus a desfășura cu ajutorul lui Dumnezeu: "Vom căuta din răsputeri ca poporul nostru să aibă o viață sufletească cât se poate mai fericită".

(Viața, nr. 1 / aprilie 1913, p. 1)

La 29 ianuarie 1929, episcopul Mihai Robu a aprobat suplimentul revistei "Viața", intitulat "Cruciada noastră misionară", cu scopul de a trezi interesul catolicilor pentru misiuni. Doi ani mai târziu, același episcop a aprobat apariția publicației Asociației Copiilor și Tinerilor Catolici din Iași, intitulată "Revista noastră", coordonată de parohul Dumitru Romila.

Dumitru Romila: La început de drum

Revista aceasta e numai pentru voi, căci ea va fi călăuza asociațiilor tinerești dornice de bine și progres. (...) În asociație ne vom îngriji ca educația voastră bună să aducă bucurie și foloase tuturor celor care trăiți împreună, iar pentru ca îndemnurile ce le veți primi la «Asociație» să nu fie uitate vă dăm ca tovarăș revista noastră, în care veți găsi sfaturi bune, exemple și povestiri folositoare.

(Revista noastră, nr. 1 / 1931, p. 1)

După înființarea acestor reviste locale, care apăreau de regulă lunar, s-a pus problema înființării unui cotidian catolic, fapt concretizat la 9 noiembrie 1921, când a văzut lumina tiparului primul număr al publicației "Albina".

Ep. Alexandru Th. Cisar: Scrisoare pastorală cu ocazia împlinirii unui an de la înființarea cotidianului catolic "Albina" (9 noiembrie 1922)

9 noiembrie este o zi memorabilă pentru toți catolicii din România Mare, o zi cu care se pot făli față de catolicii din alte țări și chiar față de frații dezbinați în ale religiei, căci această zi din anul 1921 a văzut apărând "Albina", primul ziar cotidian catolic din țară, tipărit pe românește. Acum se împlinește un an de zile de la apariția lui, un an de activitate rodnică și binecuvântată. Nenumărate au fost, sunt și chiar poate vor fi încă greutățile ce se opun, însă cu credință nestrămutată în Dumnezeu și în sprijinul tuturor celor buni, a celor cu dorință spre adevăr și dreptate, s-a întreprins o muncă uriașă și binefăcătoare, o lucrare a cărei trebuință este vădită și al cărei scop este într-adevăr ideal.

Ajutoare și proptele de preț netăgăduit sunt ziarele și revistele catolice periodice, ce urmăresc același scop nobil, periodice care, la rândul lor, au o apărare puternică în confratele mai mare ca apare zilnic și este deci în stare să apere, să lămurească, să stabilească adevărul și să îndrumeze numaidecât, fiind mereu la pândă, ca o strajă neadormită, ce veghează neîncetat din simțul datoriei și caută din iubire pentru adevăr și dreptate, din dorința unei adevărate libertăți, egalități și fraternități să arate pericolul de unde ar veni.

Nimeni n-ar putea tăgădui că mica "Albină" nu și-a îndeplinit menirea cu prisos. Da, dânsa a grăit adevăruri mari, a vorbit deslușit tuturora, cu toate că mulți, citind, au înțeles, dar consecințe n-au tras; mulți au fost luminați, dar au preferat să stea mai departe în întuneric; mulți au fost lămuriți, însă au rămas din rea voință neînduplecați. Lumina adevărului va pătrunde însă necontenit, razele lui vor străbate și limpezi chiar prejudecățile seculare cele mai îndărătnice.

Fraților, dați mână de ajutor, abonați-vă, reabonați-vă, răspândiți și faceți cunoscut tuturor oamenilor de bună voire acest ziar catolic, care apără religia și Biserica, cu adevărat strămoșească, apără moralitatea și tot ce-i nobil și folositor! De nu ajutăm noi această întreprindere din răsputeri, ne facem vinovați de lipsa binelui ce s-ar putea obține și suntem părtași la relele ce s-ar ivi dacă n-ar exista acest organ zilnic de apărare și lămurire. Nu numai cu ajutoare bănești să subvenționați ziarul "Albina", ci, mai presus de toate, cu sprijinul moral. Nu uitați că acest ziar vrea să cuprindă interesele tuturor catolicilor, fără deosebire de rit, din România Mare, că el se ocupă din dragoste către țară și neam, cu toate chestiunile vitale ale progresului și binelui obștesc, că vrea să fie pentru toți ocrotitor, sfătuitor și călăuză sinceră. Încunoștiințați-l despre evenimentele de seamă, despre lipsurile și păsurile voastre, căci este folositor ca faptele bune să fie cunoscute și de alții, spre îndemn, iar faptele rele să fie înfierate și dojenite spre înfruntare. Depinde de sprijinul ce-l veți acorda, ca numitul ziar să-și mărească formatul și să-și sporească numărul articolelor de fond și astfel să poate izbuti de a pătrunde printr-un tiraj cât de mare la toți cei ce doresc să cunoască sentimentul catolic și aspirațiunile îndreptățite ale catolicilor de orice rit, cu privire la binele țării și al neamului românesc, pentru care voiește de-a pururea să-și încordeze toate puterile ziarul "Albina".

(Arhiva Episcopiei Romano-Catolice Iași, dosar 4/1909, f. 68)

În anul 1925, când la Vatican s-a organizat o expoziție cuprinzând tipăriturile catolice ce au apărut în toate țările catolice din lume, preoții din Moldova au trimis peste 30 de cărți, precum și toate calendarele, revistele și almanahurile tipărite după 1903. Cu această ocazie, Sfântul Părinte papa Pius al XI-lea a binecuvântat publicațiile din Moldova, le-a încurajat în urmarea menirii lor, aceea de a fi "amvoane moderne de predicare a evangheliei" și a ajutat Episcopia din Iași să-și cumpere o tipografie proprie. Acest lucru s-a concretizat în anul 1926. Tot în acest an, la 17 mai, s-au început lucrările pentru construirea localului destinat Institutului Presa Bună, lucrări care s-au finalizat în luna octombrie a aceluiași an. La 31 octombrie 1926, în sărbătoarea lui Cristos Rege, s-a sfințit Tipografia "Presa Bună", pusă sub patronajul sfintei Tereza a Pruncului Isus.

Comitetul de inițiativă: Memoriu de înființare a Tipografiei "Presa Bună"

Câțiva preoți de la Episcopia Catolică din Iași începuseră încă din anul 1911 să tipărească reviste, calendare și alte cărți morale pentru popor. După război activitatea a fost luată din noi, dar acești preoți s-au convins că fără o tipografie proprie nu se va face un progres real. De aceea la 1925 s-au folosit de o ocaziune și episcopia a cumpărat tipografia "Lumina Moldovei", proprietatea domnului Liviu Sadoveanu. Din lipsă de local nu s-a putut utiliza această tipografie până la 15 mai 1927, când s-au făcut toate sforțările pentru deschiderea ei. Tipografia "Presa Bună" nu urmărește scopuri materiale, ci răspândirea de cărți morale cât mai ieftine pentru popor. Pentru acoperirea cheltuielilor cu lucrătorii episcopiei s-a văzut nevoită a primi și lucrări particulare din oraș, care nu sunt împotriva credinței și a bunelor moravuri.

(Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași, fond Inspectoratul Industrial al Regiunii a III-a Iași, dosar 378, f. 8; xerocopii în Arhiva Episcopiei Romano-Catolice Iași)

La 1 ianuarie 1927, a luat ființă Institutul "Presa Bună", iar la 27 februarie 1928, episcopul Mihai Robu a aprobat "Actul constitutiv al Institutului Presa Bună din Iași".

Ep. Mihai Robu: Actul constitutiv al Institutului "Presa Bună" din Iași

Datorită străduinței lăudabile a Mons. dr. Anton Gabor, actualmente paroh de Gherăești, județul Roman, cu aprobarea și binecuvântarea noastră, din contribuțiile benevole ale multor persoane, care și-au dat bine seama de marea însemnătate a scrierilor bune, a luat ființă Institutul "Presa Bună" din Iași, cu clădire și tipografie proprie, în curtea catedralei noastre.

Spre a evita orice confuzie și coliziune de drepturi, în prezent și în viitor, declarăm și stabilim următoarele:

1. Institutul "Presa Bună" nu este o întreprindere particulară a vreunui preot, nici nu este o societate pe acțiuni, ci este o întreprindere diecezană, sub direcțiunea și ocârmuirea episcopiei, având scopul său și mijloacele sale proprii de activitate.

2. Institutul "Presa Bună" este trecut la Tribunalul Iași pe numele Episcopiei Catolice.

3. Atât clădirea, cât și materialul tipografic al Institutului "Presa Bună" sunt proprietatea Episcopiei, care, însă, le dă destinația clară și precisă, că nu vor servi la altceva decât la răspândirea scrierilor bune.

4. Scopul Institutului "Presa Bună" este editarea și răspândirea scrierilor bune, cu conținut atât religios, cât și profan.

5. Mijloacele de care se va servi Institutul "Presa Bună" spre a putea edita și răspândi scrieri bune sunt: a) contribuțiile benevole ale donatorilor; b) încasările rezultate din vânzarea revistelor, broșurilor sau cărților editate; c) venitul ce-l va aduce tipografia, lucrând și pentru alte persoane sau instituții din oraș.

6. Institutul "Presa Bună" va fi condus de un comitet administrativ numit de episcop.

7. Un alt comitet redacțional, numit tot de episcop, se va ocupa cu editarea revistelor, broșurilor sau cărților bune. (...)

(Arhiva Episcopiei Romano-Catolice Iași, dosar 1/1928, nepaginat)

După aproape 20 de ani de funcționare, în luna mai 1944, din cauza războiului, tipografia de la Iași a luat drumul refugiului spre Beiuș, dar nu a mai fost adusă acasă. A rămas probabil la Oradea. O dată cu ea, a fost evacuată și Tipografia "Serafica" de la Săbăoani. În luna iunie 1944, aceasta din urmă fusese dată dispărută și nu a mai ajuns la destinație.

În numărul din ianuarie-martie 1945 din "Lumina creștinului", editat la "Presa Bună", dar tipărit la Tipografia "Progresul" din Iași, a fost prezentată starea Institutului "Presa Bună" în anul 1944:

Tipografia noastră nu mai este la Iași. Când (...) era aprovizionată cu de toate, atunci când se tipărea în 20.000 de exemplare catehismul prescurtat, o carte de rugăciuni a sfântului Anton, revista "Lumina creștinului", numărul festiv pe aprilie, cu un bogat material ilustrat în cinstea Excelenței sale Mons. Mihai Robu, care împlinea, la 10 aprilie, 60 de ani, și o serie de tipărituri noi avea să intre în lucru, evenimentele au zădărnicit toate, atunci începu exodul. Situația aceasta ne-a silit să tipărim la alte tipografii calendarul nostru pe anul 1945. Lipsiți de fonduri, n-am mai fost în stare să tipărim almanahul obișnuit al "Presei Bunei" pe 1945. Iar acum, dacă am reușit să scoatem revista noastră "Lumina creștinului" cel puțin la trei luni o dată, ne costă foarte scump.

(Lumina creștinului, nr. 1/1945, p. 3)

După instalarea la putere a regimului comunist, Episcopia Romano-Catolică de Iași nu a mai avut posibilitatea de a se angaja în răspândirea presei catolice. Editurile "Presa Bună" și "Viața", cu toată opera lor, au trebuit să rămână doar o amintire, care, din fericire, și-au putut relua activitatea după anul 1990.

Deși parcă își pierde din însemnătate, în planul comunicațiilor sociale, presa catolică are un rol bine determinat, întrucât este o dovadă a vitalității credinței și a aportului creștinilor la viața culturală și spirituală a Bisericii. De aceea, doresc să închei această scurtă expunere istorică cu următoarea comparație. Presa poate fi comparată cu plămânii. Așa cum un om ce are plămânii buni se poate auzi de la distanță, la fel un ziar bun se răspândește pe o arie mare. Cine crede că poate învinge informația rea și atâtea "ademeniri" ale mijloacelor moderne de comunicație socială doar prin predică se aseamănă cu un om care vrea să se apere cu un pistol de dușmanul care vine asupra lui înarmat cu o bombă atomică. Dacă vrem să ne opunem ravagiilor dezastruoase ale presei ostile Bisericii și moralei creștine trebuie să ne înarmăm cu armele moderne ale comunicației sociale, adică cu o presă bună și eficace.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat