Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bregenz (Austria): Despărțirea de prelatul Albert Holenstein: "O candelă care a ars pentru alții"

Sâmbătă, 12 ianuarie 2013, la Bregenz (Austria) s-a consumat ultima etapă din viața pământească a prelatului Albert Holenstein. La ora locală 10, în biserica parohială "Sfântul Columban", pe care o construise în urmă cu 46 de ani, trei episcopi, circa 50 de preoți și un mare număr de credincioși laici au celebrat Liturghia funebră pentru odihna veșnică a prelatului Albert Holenstein.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al prelatului fusese depus în biserică vineri după-amiază, iar seara, la ora 19,30, s-a celebrat o priveghere de rugăciune, condusă de parohul comunității "Sfântul Columban", pr. dr. Paul Solomon.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Elmar Fischer, episcop emerit de Feldkirch, alături de PS Ludwig Schwarz, episcop diecezan de Linz, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și preoți din Dieceza de Feldkirch, între care și cei nouă preoți din Dieceza de Iași care lucrează în această dieceză. Din România au mai fost prezenți: pr. dr. Ștefan Lupu, reprezentant al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. dr. Wilhelm Dancă, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din București și fost rector al Institutului Teologic Romano-Catolic, și pr. Florin Sescu, directorul Centrului Misionar Diecezan al Diecezei de Iași.

Omilia a fost ținută de pr. dr. Paul Solomon, care a scos în evidență slujirea preoțească exemplară a prelatului Holenstein și angajamentul său în favoarea celor nevoiași.

La sfârșitul Liturghiei, au luat cuvântul dr. Leo Wagner, din partea Consiliului parohial, PS Ludwig Schwarz, fost director național al Operelor Pontificale Misionare, PS Aurel Percă, din partea Diecezei de Iași, și primarul orașului Bregenz. Cu toții au subliniat munca enormă pe care prelatul Holenstein a depus-o în cele trei direcții pe care le-a coordonat: Parohia "Sfântul Columban", Operele Pontificale Misionare din Vorarlberg și Asociația de ajutorare a bolnavilor din Austria.

După Liturghie, cortegiul funerar s-a îndreptat spre cimitirul orășenesc unde a fost depus trupul neînsuflețit al prelatului Albert Holenstein, în așteptarea învierii de apoi. Ritul de la cimitir a fost condus de administratorul diecezan, pr. Benno Elbs.

Duminică, 13 ianuarie, PS Aurel Percă a prezidat sfânta Liturghie duminicală în biserica "Sfântul Columban", avându-i alături pe pr. Benno Elbs, pr. Paul Solomon, pr. Wilhelm Dancă și pr. Ștefan Lupu. Împreună cu credincioșii prezenți, au oferit jertfa lui Cristos pentru ca Dumnezeu Tatăl să-l primească pe slujitorul credincios Albert Holenstein în rândul sfinților și aleșilor săi.

Bunul Dumnezeu să-l răsplătească pentru tot binele făcut în viață, în special pentru noi, cei din Dieceza de Iași!

Pr. dr. Ștefan Lupu

* * *

Prezentăm în continuare textul omiliei și discursurile PS Aurel Percă și al dlui Leo Wagner. Traducerea a fost făcută de pr. Ștefan Lupu.

*

Omilia ținută de pr. dr. Paul Solomon

Biserica "Sfântul Columban", Bregenz, 12 ianuarie 2013

Excelențele Voastre:
Elmar Fischer - episcop emerit de Feldkirch,
Ludwig Schwarz - episcop diecezan de Linz,
Aurel Percă - episcop auxiliar de Iași, România,
Cucernice Părinte Benno Elbs - administrator diecezan
Dragi confrați în slujirea preoțească!
Stimată doamnă consilier, stimate domnule primar!
Dragi surori și frați în Domnul!

"Ne considerăm fericiți că avem această imagine miraculoasă", spunea mereu prelatul Holenstein despre statuia Maicii Domnului din capela noastră mariană.

De asemenea, putem vedea în această minunată capelă cât de mult arde o lumânare și câtă lumină răspândește o singură flacără.

La sfârșit, când lumânarea s-a terminat de ars, flacăra devine treptat tot mai mică și mai slabă, încă o scânteiere până când, la urmă, încet și în liniște, se stinge.

Asemenea unei lumânări s-a stins, la 3 ianuarie a.c., viața prelatului Albert Holenstein. Dumnezeu i-a dăruit o viață de 93 de ani.

Prelatul Albert Holenstein s-a născut la 18 august 1919 la Brooklyn (SUA). După doi ani și jumătate s-a mutat cu familia lui în Elveția.

După școala elementară și gimnaziu, și-a început formarea teologică la Seminarul din Innsbruck. În 1946 a fost hirotonit acolo preot.

După hirotonirea preoțească a lucrat ca vicar parohial la Götzis, Schwarzenberg și Bregenz-Mariahilf; în 1951 a fost numit director diecezan al Operelor Pontificale Misionare și, mai târziu, în anul 1958, a întemeiat Asociația de ajutorare a bolnavilor de lepră din Austria.

În primăvara anului 1962 a început construcția complexului "Sfântul Columban" și, la 3 iulie 1966, a putut să sfințească biserica nou construită.

Până la pensionarea sa, în decembrie 2004, a fost parohul parohiei noastre.

Până acum aproape un an și jumătate era încă într-o stare de sănătate relativ bună.

Timpul care a urmat după atacul cerebral și, mai ales, ultimele luni au fost o stingere treptată a vieții sale.

Dragi creștini,

Moartea prelatului Holenstein a fost ca stingerea unei lumânări, care s-a consumat.

De altfel, și viața sa are multe în comun cu o lumânare. El a fost pentru mulți oameni ca o lumânare, care nu arde pentru sine, ci pentru ceilalți, ca să le dăruiască lumină și căldură.

Pentru ce a ars?

Aș dori să amintesc două domenii.

Primul: A ars pentru Biserică, pentru comunitatea creștinilor, dar și pentru casa lui Dumnezeu. Poporul lui Dumnezeu are nevoie de un lăcaș pentru credința sa. De-a lungul timpurilor, creștinii au avut nevoie de spații în care să facă împreună experiența lui Dumnezeu, să-l asculte pe Fiul său Isus Cristos și să celebreze în sfânta Euharistie izvorul și culmea credinței.

Această biserică a noastră este învăluită de un mister: misterul ocrotirii lui Dumnezeu.

Noi iubim semnul luminii veșnice, care ne spune: aici locuiește Dumnezeu.

Iubim flacăra lumânării, mirosul tămâii, culorile florilor, cântările de la Liturghie.

Pentru noi, această biserică nu este doar un loc al adunării, al vestirii, al celebrării credinței. Nu, această biserică este lăcașul în care simțim ocrotirea lui Dumnezeu - pentru cel singur, pentru cei doi sau trei sau mai mulți, care se adună în numele lui.

Această biserică vorbește în tăcere despre prezența lui Dumnezeu în lume.

Ea povestește, de asemenea, despre viața și gândirea, despre credința și speranța ziditorului acestei biserici.

Al doilea: Candela vieții prelatului Albert Holenstein a ars pentru mulți oameni, în special pentru aceia care se află în nevoi.

În cei 66 de ani de preoție, prelatul Albert Holenstein a slujit din plin Biserica și aproapele.

Prin Operele Misionare răspândite în toată lumea, pe care le-a dezvoltat în toți acești ani, și prin Asociația de ajutorare a bolnavilor de lepră, a ajutat pe mulți episcopi, preoți, misionari, călugări, medici și surori medicale din toată lumea. Chiar Maica Tereza de Calcutta a fost sprijinită de prelat în munca ei misionară.

Ceea ce la început era mic a devenit izvorul iubirii, care se revarsă în toată lumea, de la un Seminar la altul Seminar, de la un centru de bolnavi de lepră la altul.

Aceasta a fost posibilă doar pentru că Dumnezeu a dat binecuvântarea sa și pentru că nenumărați colaboratori, prieteni și protectori au colaborat și au ajutat.

Prelatul Holenstein spunea deseori: "Ce-aș fi putut face eu singur, un simplu muncitor străin în Austria!"

Sau cu cuvintele apostolului Paul: "Unul a semănat, altul a udat, însă creșterea o dă Dumnezeu!"

Adevărata iubire, dragi creștini, nu poate să se retragă, ci îi cheamă și pe alții să colaboreze.

Dumnezeu vrea ca noi să umplem lumea cu iubirea sa, să ne angajăm pentru binele fraților noștri, pentru ca toți oamenii să aibă acces la o viață demnă de oameni - fără foame, subnutriție și epidemii, căci o credință care nu duce la fapte de caritate față de aproapele este moartă.

Prelatul Holenstein a mijlocit pentru mulți oameni un lăcaș de credință, le-a dăruit la foarte mulți oameni, mai ales din țările îndepărtate de misiuni, un locaș, dar și perspective pentru credință și viață.

Sperăm, desigur, că el și-a găsit acum, după lunga viață pământească de 93 de ani, lăcașul său în patria veșnică a lui Dumnezeu: în casa Tatălui nostru ceresc și milostiv, unde Cristos ne-a pregătit locuința veșnică, și unde ne va duce și pe noi, căci acolo este pregătit și pentru noi un loc.

*

(Varianta originală în limba germană)

Eure Exzellenzen:
Elmar Fischer - Emeritierter Bischof von Feldkirch,
Ludwig Schwarz - Diozesanbischof von Linz,
Aurel Perca - Weihbischof von Iasi, Rumänien!
Geehrter Diözesanadministrator Benno Elbs,
liebe Mitbrüder im Priesteramt!
Geschätzte Frau Landesrätin, geschätzter Herrn Bürgermeister!
Liebe Schwestern und Brüder im Herrn!

"Wir schätzen uns glücklich, dieses Gnadenbild zu haben", sagte immer wieder Prälat Holenstein über die alte Marienstatue in unserer Marienkapelle.

Immer wieder kann man in dieser wunderschöne Kapelle beobachten, wie lange eine kleine Kerze brennt und wie viel Licht eine einzelne Flamme verbreitet.

Am Ende, wenn die Kerze herab gebrannt ist, wird die Flamme allmählich immer kleiner und schwächer; ein letztes Aufflackern noch, bis sie schließlich still und leise verlischt.

Einer solchen Kerze gleich ist am 3. Januar das Leben des Prälaten Albert Holenstein erloschen. Eine Lebenszeit von 93 Jahren hat Gott ihm geschenkt.

Prälat Albert Holenstein wurde am 18. August 1919 in Brooklyn, USA, geboren; nach zweieinhalb Jahren ist er mit seiner Familie in die Schweiz umgezogen.

Nach der Volkschule und Gymnasium begann er seine theologische Ausbildung im Priesterseminar Innsbruck. 1946 wurde er dort zum Priester geweiht.

Nach der Priesterweihe wirkte er als Kaplan in Götzis, Schwarzenberg und Bregenz-Mariahilf;1951 wurde er zum Diözesandirektor der päpstlichen Missionswerke ernannt und später im Jahre 1958 wurde von ihm das Aussätzigen-Hilfswerk Österreich gegründet.

Im Frühjahr 1962 begann er mit dem Bau des gesamten Komplexes St. Kolumban und am 3. Juli 1966 konnte die neu erbaute Kirche geweiht werden.

Bis zu seiner Pensionierung, im Dezember 2004 war er Pfarrer unserer Pfarrgemeinde.

Bis vor ungefähr eineinhalb Jahren war er noch bei relativ guter Gesundheit.

Die Zeit nach seinem Schlaganfall und besonders die letzten Monate waren dann ein allmähliches Erlöschen des Lebens.

Liebe Mitchristen!

Das Sterben von Prälat Holenstein war wie das Verlöschen einer Kerze, die sich verzehrt hat. Und auch sonst hat sein Leben vieles gemeinsam mit einer Kerze. Er war für viele Menschen wie eine Kerze, die nicht für sich brennt, sondern für andere da war und ihnen Licht und Wärme schenkte.

Wofür hat er gebrannt?

Ich möchte zwei Bereiche erwähnen.

Erstens: Er brannte für die Kirche, für die Gemeinschaft der Christen aber auch für dieses Haus Gottes. Das Volk Gottes braucht ein Zuhause für seinen Glauben.Über alle Zeiten hinweg brauchen Christen Räume, in denen sie gemeinsam ihren Gott erfahren, auf seinen Sohn Jesus Christus hören und in der heiligen Eucharistie die Quelle und den Höhepunkt des Glaubens feiern.

Diese unsere Kirche erfüllt ein Geheimnis. Das Geheimnis der Geborgenheit Gottes.

Wir lieben das Zeichen des Ewigen Lichtes, das uns sagt: Hier wohnt Gott.

Wir lieben das Flackern der Kerzen, den Duft von Weihrauch, die Farben der Blumen, die Gesänge im Gottesdienst.

Für uns ist diese Kirche nicht nur ein Ort der Versammlung, der Verkündigung, der Feier des Glaubens. Nein, diese Kirche ist Raum der Geborgenheit in Gott - für den Einzelnen, für die zwei oder drei oder mehr, die in seinem Namen versammelt sind.

Diese Kirche spricht unaufdringlich von der Gegenwart Gottes in der Welt.

Sie erzählt auch vom Leben und Denken, vom Glauben und Hoffen des Erbauers dieser Kirche.

Zweitens: Die Lebenskerze von Prälat Albert Holenstein brannte für viele Menschen, besonders für jene, die in Not sind.

In seinen 66 Priesterjahren hat Prälat Albert Holenstein der Kirche und den Nächsten reichlich gedient.

Durch das weltumspannende Missionswerk, das aus kleinsten Anfängen in all den Jahren gewachsen ist und durch das Aussätzigen-Hilfswerk haben viele Bischöfe, Priester, Misionare, Ordensleute, Ärzte und Krankenschwestern aus der ganzen Welt große Unterstützung erfahren. Sogar Mutter Teresa von Kalkutta wurde vom Prälat in Ihrer Missionsarbeit unterstützt.

Was klein begonnen, ist zu einer Quelle der Liebe geworden, die rund um die Welt von Priesterseminar zu Priesterseminar, von Leprastation zu Leprastation fließt.

Was geworden ist, war nur möglich, weil Gott seinen Segen gab und unzählige Helfer, Freunde und Gönner mitgetragen und mitgeholfen haben.

PPrälat Holenstein sagte oft: "Was hätte ich als kleiner Gastarbeiter in Österreich alleine zustande bringen können".

Oder mit den Worten des Apostels Paulus: "Einer hat gepflanzt, einer hat begossen, das Wachstum aber hat Gott verliehen!"

Wahre Liebe, liebe Mitchristen darf nie zur Ruhe kommen und ruft andere auf zum Mittun.

Gott will, dass wir die Welt mit seiner Liebe erfüllen, dass wir uns zum Wohl unserer Mitmenschen einsetzen, damit allen Menschen ein menschenwürdiges Leben möglich ist - frei von Hunger, Unterernährung und Seuchen, denn ein Glaube, den es nicht drängt, Taten der Nächstenliebe zu setzen, ist tot.

Prälat Holenstein hat vielen Menschen eine Zuhause im Glauben ermöglicht, er hat für zahllose Menschen besonders in der weiten Welt der Mission Heimat, Glaubens- und Lebensperspektive geschenkt.

Wir hoffen zuversichtlich, dass er nun nach seinem langen irdischen Leben von 93 Jahren seinen Platz in den ewigen Wohnungen Gottes gefunden hat: im Haus unseres himmlischen und barmherzigen Vaters, wo uns Christus die ewige Heimat bereitet, und wohin er auch uns holen wird, wenn der Platz dort für uns vorbereitet ist.

Pr. dr. Paul Solomon,
paroh "Sfântul Columban", Bregenz

* * *

Discursul rostit de PS Aurel Percă

Cucernice Părinte Benno Elbs, administrator diecezan,
Dragi confrați în episcopat și în Preoție,
Stimați, iubiți surori și frați în Cristos Domnul,

"Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați ți eu vă voi da odihnă" (Mt 11,28).

Încă de la început, consider că acest text este potrivit pentru momentul pe care îl trăim acum. Domnul le promite acelora care și-au dus povara vieții că își vor afla odihna în veșnicie.

Eu cred că și prelatul Albert Holenstein și-a câștigat-o.

După o lungă viață în slujirea preoțească și în slujba oamenilor nevoiași, îl rugăm pe bunul Păstor, Isus Cristos, să răsplătească angajamentul său cu răsplata cerească și să-i dăruiască viața în plinătate în împărăția sa.

Participând la funeraliile prelatului Holenstein, doresc să vă exprim, cucernice părinte administrator diecezan, în numele Diecezei de Iași și al Parohiei Săbăoani, unde Prelatul a locuit timp de șapte ani, condoleanțele noastre și compasiunea noastră și să vă asigurăm de rugăciunile noastre pentru iubitul nostru frate răposat.

Am admirat întotdeauna inima sa larg deschisă pentru toată lumea, mai ales neobositul său angajament de a ridica poduri peste toată lumea, prin slujirea sa la Missio Bregenz. Astfel, el a construit un pod și spre Dieceza de Iași și în ultimii 20 de ani ne-a însoțit mereu cu sfatul și cu fapta, cu iubirea și cu ajutorul concret.

Prelatul Holenstein a ridicat de asemenea un pod între diecezele noastre (Feldkirch și Iași). Dacă acum sunt nouă preoți din Dieceza de Iași care lucrează în dieceza dumneavoastră, aceasta a fost posibil prin inițiativa lui.

El a iubit mult Seminarul nostru, dar și întreaga Dieceză de Iași, mai ales noua catedrală. Deși nu cunoștea limba noastră, a oferit mult credincioșilor și preoților, prin rugăciunea sa, prin tăcerea sa, prin jertfa sa și, nu în cele din urmă, prin publicațiile sale pastorale.

Marea iubire a lui Cristos a însuflețit viața sa preoțească; aceeași iubire a condus și faptele sale. El a fost - așa cum repeta deseori - cor unum et anima una (o inimă și un suflet) cu toți oamenii.

De aceea, doresc să mulțumesc, în numele episcopului diecezan Petru Gherghel, al episcopului din Republica Moldova, Mons. Anton Coșa, în numele seminariștilor și al profesorilor din Seminarul din Iași, în numele comunității parohiale din Săbăoani și al parohului ei, Toma Encuță, și al surorilor din Institutul diecezan, pentru marea lui deschidere față de Biserica noastră locală și pentru bunăvoința lui față de frații săi.

Prelatul Holenstein a fost un dar al lui Dumnezeu pentru noi, pentru Dieceza de Iași, pentru întreaga Biserică, pentru mulți oameni.

Pentru aceasta îi mulțumim lui Dumnezeu în celebrarea Euharistiei.

Cristos cel înviat, care a învins moartea și ne-a deschis porțile cerului, să-l ia pe iubitul nostru prelat răposat în grupul celor mântuiți și să-l lase să se bucure în slava îngerilor și a sfinților.

*

(Varianta în limba germană)

Sehr geehrter Herr Prälat Beno, Diözesanadministrator,
Liebe Mitbrüder im Bischofs- und Priesteramt,
Verehrte, liebe Schwestern und Brüder in Christus, dem Herrn,

"Kommt alle zu mir, die ihr euch plagt und schwere Lasten zu tragen habt. Ich werde euch Ruhe verschaffen".

Auf den ersten Blick scheint dieser Text in dieser Stunde zu passen. Der Herr verheißt denen, die ihre Lebenslast getragen haben, das Ausruhen in der Ewigkeit. Und ich glaube, dass Prälat Albert Holenstein das verdient hat.

Nach einem langen Leben im priesterlichen Dienst und im Dienst der Mitmenschen in Not möge der gute Hirt, Jesus Christus, seinen Einsatz mit himmlischem Lohn vergelten und schenke ihm das Leben in Fülle in seinem Reich.

Im Angesicht des Ablebens vom Prälat Holenstein, drücke ich Ihnen, Hochwürdiger Herr Diözesan-administrator, im Namen der Diözese Iasi und der Pfarrgemeinde Sabaoani, wo Herr Prälat für 7 Jahre sich niederließ, unser herzliches Beileid und unsere Anteilnahme aus - und versichern wir unseres Gebetsgedenkens für unseren lieben verstorbenen Mitbruder.

Wir haben immer sein großes offenes Herz für alle Welt bewundert, besonders sein unermüdliches Engagement, Brücke zur ganzen Welt zu bauen, durch seinen Dienst bei Missio Bregenz. So hat er eine Brücke zur Diözese Iasi geschafft und in den letzten 20 Jahren hat er immer uns mit Rat und Tat begleitet, mit seiner Liebe und mit seiner konkreten Unterstützung.

Prälat Holenstein hat auch eine besondere Brücke zwischen unseren Diözesen (Feldkirch und Iasi) geschafft, und wenn hier in Ihrer Diözese 9 Priester aus der Diözese Iasi tätig im Pastoraldienst sind, wurde das durch seine Initiative ermöglicht.

Er hat unser Priesterseminar in Iasi sehr geliebt, aber auch die ganze Diözese Iasi, besonders unsere neue Kathedrale. Obwohl er nicht unsere Sprache kannte, hat er viel den Gläubigen und den Priestern geschenkt, durch sein ruhiges Gebet, mit seiner Stille, mit seinem Opfer und nicht zuletzt mit seinen pastoralen Broschüren.

Christi große Liebe hat sein priesterliches Leben begeistert; dieselbe Liebe hat auch seine Taten geleitet. Er war - wie er öfter wiederholte - cor unum et anima una - ein Herz und eine Selle - mit allen Mitmenschen.

Darum möchte ich auch im Namen des Diözesanbischofs von Iasi, Petru Gherghel, des Bischofs von Republik Moldawien, Monsignore Anton Cosa, im Namen der Seminaristen und der Professoren vom Priesterseminar Iasi, im Namen der Pfarrgemeinde in Sabaoani und seiner Pfarrers Toma Encuta und der Diözesanschwestern danken, für seine große Offenheit unserer Lokalkirche gegenüber und für sein Wohlwollen für seine Mitmenschen.

Prälat Holenstein war ein Geschenk Gottes für uns, für unsere Diözese Iasi, für die ganze Kirche, für viele Menschen.

Dafür dankten wir Gott in dieser Feier der Eucharistie.

Der auferstandene Christus, der den Tod besiegt und uns die Tore des Himmels geöffnet hat, nehme unseren lieben verstorbenen Prälat in die Schar der Erlösten auf und lasse ihn an der Ehre der Engel und Heiligen sich erfreuen.

PS Aurel Percă,
episcop auxiliar de Iași

* * *

Discursul rostit de dr. Leo Wagner

Îndurerată comunitate,

Vă rog să-mi permiteți să rostesc în numele Consiliului parohial și al Consiliului administrativ, dar și în numele întregii Parohii "Sfântul Columban" discursul de despărțire de răposatul prelat Albert Holenstein.

Albert Holenstein a primit în anul 1960 sarcina de a construi o nouă parohie în Bregenz-Weidach. Legată de aceasta era și construirea acestei biserici parohiale. Modul în care Albert Holenstein a dus la capăt această misiune a fost exemplar și pentru multele alte lucrări care i-au fost încredințate sau pe care le-a dezvoltat el însuși, și anume, cu o incredibilă angajare personală și cu un mare entuziasm. Acest entuziasm l-a transmis și multor altor persoane care îi stăteau aproape.

În Parohia "Sfântul Columban" a fost ridicat, rând pe rând, un centru parohial, construit după un minunat plan arhitectonic, având în centru o biserică ornamentată artistic de Egino Weinart, apoi marea sală comunitară și grădinița parohială. Acest centru parohial a fost fundamentul pentru o comunitate vie, cu multe activități în Parohia "Sfântul Columban".

Albert Holenstein a fost și directorul Operelor Pontificale Misionare în Vorarlberg și fondatorul Asociației pentru ajutorarea bolnavilor de lepră în Austria. El a pus în mișcare și acțiunea de adoptare la distanță a seminariștilor și a copiilor, iar pentru această operă s-a adresat multor oameni din Vorarlberg. Prin ofertele acestora, a putut să ajutate mii de seminariști și copii săraci din toată lumea. La Albert Holenstein veneau cu diferite cereri și mulți vizitatori din țările de misiuni. Nimeni dintre ei nu pleca acasă cu mâinile goale.

Albert Holenstein a creat peste tot opere care aveau nevoie de ajutoare neconvenționale - el numea asta curentul iubirii. Pentru aceste lucrări ale sale s-a jertfit până la capătul puterilor sale. El spunea cu umilință că este doar un instrument, însă e clar că binecuvântarea lui Dumnezeu cobora asupra lucrării sale.

O comunitate parohială vie în "Sfântul Columban", Operele Pontificale Misionare în Vorarlberg și Asociația de ajutorare a bolnavilor de lepră în Austria sunt - așa cum le definea el - cei trei copii ai săi. Acești "trei copii" îi datorează un mare mulțumesc. Dar trebuie să mulțumim și tuturor acelora care l-au sprijinit pe Albert Holenstein în aceste activități.

Mulțumim, de asemenea, și tuturor acelora care i-au oferit ajutor și găzduire în ultimii ani: episcopului Petru și episcopului Aurel în Iași, pentru primirea din ultimii ani, surorilor medicale din Feldkirch pentru îngrijirea deosebită ce i-au oferit-o, doamnei doctor Tschanun-Güfel pentru îndelungata și generoasa îngrijire medicală, și tuturor celor care l-au însoțit pe Albert Holenstein în ultimele luni.

Ne luăm rămas bun acum, în tristețe și prețuire, de la un om extraordinar.

Odihnește-te în pace!

*

(Varianta originală în limba germană)

Geschätzte Trauergemeinde!

Ich darf im Namen des Pfarrgemeinderates und des Pfarrkirchenrates, aber sicher auch im Namen der gesamten Pfarre St. Kolumban ehrende Abschiedsworte über den verstorbenen Prälat Albert Holenstein sprechen.

Albert Holenstein hat 1960 die Aufgabe übernommen, eine neue Pfarre in Bregenz-Weidach aufzubauen. Verbunden damit war auch der Bau dieser Pfarrkirche. Wie Albert Holenstein diese Aufgabe bewältigte, war auch beispielgebend für viele weitere Werke, die ihm anvertraut wurden bzw. die er freiwillig aufgebaut hat: nämlich mit unglaublichem persönlichen Einsatz und mit großer Begeisterung. Diese Begeisterung konnte er auch auf viele Menschen in seinem Umfeld übertragen.

In Kolumban entstand nach und nach ein architektonisch anspruchsvoll gestaltetes Pfarrzentrum mit dieser von Egino Weinart künstlerisch ausgestatteten Kirche als Zentrum und weiters der große Pfarrsaal und der Pfarrkindergarten. Dieses Pfarrzentrum war die Grundlage für eine lebendige Pfarrgemeinde mit vielerlei Aktivitäten in Kolumban.

Albert Holenstein warauch Direktor des Päpstlichen Missionswerkes in Vorarlberg und der Gründer des Aussätzigenhilfswerkes Österreich. Mit den von ihm ins Leben gerufenen Aktionen Priester- und Kinderpatenschaften sprach er viele Menschen in Vorarlberg an. Durch diese Spender konnten im Laufe der Jahre tausende Priesterstudenten und viele arme Kinder in aller Welt unterstützt werden. Zu Albert Holenstein kamen auch viele Besucher aus den Missionsgebieten mit verschiedensten Anliegen. Keiner von ihnen ging mit leeren Händen nach Hause.

Albert Holenstein hat Werke geschaffen, die weltumspannend unkonventionell Hilfe brachten - er nannte es den Golfstrom der Liebe. Für diese seine Werke hat er sich bis an die Grenzen seiner Leistungsfähigkeit aufgeopfert. Er sei nur Werkzeugmeinte er bescheiden dazu, aber offensichtlich liege der Segen Gottes über seinem Tun.

Eine lebendige Pfarrgemeinde in Kolumban, das Päpstliche Missionswerk Vorarlberg und das AussätzigenhilfswerkÖsterreich waren - wie er es bezeichnete - seine drei Kinder. Diese "drei Kinder" sind ihm zu großem Dank verpflichtet. Es ist aber auch all jenen zu danken, die Albert Holenstein bei seinen Tätigkeiten unterstützt haben.

Genau so ist aber jenen zu danken, die ihm in den letzten Jahren Hilfe und Heimat waren: Bischof Petru und Bischof Aurel in Jasi für die Aufnahme in den letzten Jahren

den Kreuzschwestern in Feldkirch für die aufopfernde Pflege

Frau Dr. Tschanun-Güfel für die langjährige, selbstlose ärztliche Betreuung und allen, die Albert Holenstein in den letzten Monaten begleitet haben.

Wir verabschieden uns in Trauer und Hochachtung vor einem herausragenden Menschen.

Ruhe in Frieden

Dr. Leo Wagner - Vorsitzender des Pfarrkirchenrates St. Kolumban

Dr. Leo Wagner,
președintele Consiliului economic al Parohiei "Sfântul Columban"

* * *

Părintele Ștefan Lupu, în încheierea relatării de la acest eveniment, prezintă lista cu cele 17 cărți pe care prelatul Albert Holenstein le-a publicat la Editura "Sapientia", în perioada cât s-a aflat în România, și pe care le-a trimis cu generozitate tuturor preoților români. Din lectura lor se poate desprinde viziunea preoțească și misionară a prelatului Albert Holenstein.

  1. Călăuze spre Cristos. Selecție de predici, alocuțiuni și scrisori pastorale, Iași 2005, 222 p., 14x20 cm, ISBN 973-8474-60-4, 8 lei

  2. Sfântul Rozariu - Rugăciune contemplativă a Evangheliei, Iași 2005, 136 p., 14x20 cm, 7 lei

  3. Zidind Biserica, trăind ca Biserică, Iași 2005, 179 p., 14x20 cm, 10 lei

  4. Scrisori către comunitatea parohială, Iași 2006, 84 p., 14x20 cm, 3 lei

  5. Călăuze spre Cristos. Selecție de predici, alocuțiuni și scrisori pastorale, II, Iași 2006, 190 p., 14x20 cm, 8 lei

  6. A trăi în speranță. A da speranță, Iași 2006, 55 p., 14x20 cm, 6 lei

  7. Calea Crucii, Iași 2006, 34 p., 20x14, 3 lei

  8. Calea Crucii, Iași 2007, 38 p., 14x20 cm, 3 lei

  9. Căsătoria și familia. Îndrumări pentru o viață creștină, Iași 2007, 96 p., 14x20 cm, 4 lei

  10. A îmbătrâni cu credință, Iași 2007, 14x20 cm, 64p., 2,5 lei

  11. Șansa de a fi creștin, Iași 2007, 14x20 cm, 96p., 3 lei

  12. Marie, către tine strigăm, Iași 2007, 14x20 cm, 56p., 2,5 lei

  13. Încurajări pentru creștinul de astăzi, Iași 2008, 14x20 cm, 78p., 3 lei

  14. Marie, arată-ne calea, Iași 2008, 52p., 14x20 cm, 2 lei

  15. Un cuvânt bun pentru drum. Gânduri, Meditații, rugăciuni, Iași 2009, 14x20 cm, 50 p., 2,5 lei

  16. Creștin în timpul nostru. Gânduri pentru o trăire profundă a credinței creștine, Iași 2009, 14x20 cm, 52 p., 2,5 lei

  17. Adună-ți puterile. Nu-ți lăsa viața la voia întâmplării, Iași 2010, 42 p., 14x20 cm, 2,5 lei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 ianuarie: Bregenz (Austria): Despărțirea de prelatul Albert Holenstein: "O candelă care a ars pentru alții"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat