Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Înscrieri pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro

Ce este Ziua Mondială a Tineretului?

Ziua Mondială al Tineretului (ZMT) este o minunată "invenție" a Fericitului Ioan Paul al II-lea. Aceste întâlniri au umplut de entuziasmul credinței milioane de tineri, au atins inimile cele mai împietrite, au alinat cele mai adânci suferințe și au arătat lumii întregi că atunci când tinerii sunt apărați, stimați și încurajați pot face lucruri minunate. Papa Ioan Paul al II-lea a "pariat" pe tineri, iar papa Benedict al XVI-lea crede mai departe în acest pariu.

Împreună cu mulțimea de tineri din întreaga lume și tinerii români au ocazia de a crește în credință și de a o mărturisi participând la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro. Aceasta este o experiență profundă, într-un fel unică, de comuniune a Bisericii universale: tineri din toate colțurile lumii uniți de aceeași credință în Isus Cristos; în diversitatea raselor, limbilor și culturilor; în jurul Sfântului Părinte; pentru a se ruga, a sărbători și a se cunoaște; pentru a spune lumii întregi: "Cristos nu ne răpește nimic, ci ne dăruiește totul!"

Când va avea loc Ziua Mondială a Tineretului 2013?

Perioada de desfășurare a evenimentului este 23-28 iulie 2013, în minunatul oraș al Braziliei, Rio de Janeiro. Întâlnirea de la Rio va fi precedată de Săptămâna misionară, în perioada 16-20 iulie, timp dedicat experiențelor de credință, activităților caritative și momentelor culturale în diecezele Braziliei.

Care este tema?

Tema celei de-a XXVIII-a Zi Mondială a Tineretului este: "Mergeți și faceți ucenici din toate națiunile" (cf. Mt 28,19).

Care vor fi momentele centrale ale întâlnirii?

A XXVIII-a Zi Mondială a Tineretului se va deschide în mod oficial în după-amiaza zilei de marți, 23 iulie 2013, cu Liturghia de deschidere, care va fi prezidată de ES Mons. Orani Joao Tempesta, arhiepiscop de Rio de Janeiro, și care va avea loc pe plaja din Copacabana, loc consacrat al manifestărilor culturale.

În zilele de 24, 25 și 26 iulie vor avea loc trei zile de pregătire pentru Privegherea de rugăciune și Liturghia cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea. În cursul dimineților vor avea loc tradiționalele cateheze, care vor fi susținute de episcopii din întreaga lume, în diverse limbi și în diverse bisericii, colegii sau săli de sport din Rio. Vor exista trei cateheze și în limba română. În timpul celor trei zile o atenție deosebită va fi dată sacramentului Spovezii și adorației euharistice.

Din ziua de 22 iulie până în ziua de 26 iulie (excluzând timpul dedicat catehezelor și celebrărilor principale) se vor desfășura în paralel activitățile Festivalului Tineretului în diferite puncte ale orașului Rio.

Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea va fi primit în după-amiaza zilei de joi, 25 iulie 2013, printr-o ceremonie solemnă de primire în același loc în care se va desfășura Liturghia de deschidere, adică plaja din Copacabana.

În același loc, de-a lungul Via Atlantica, se va celebra o impresionantă Cale a Crucii vineri, 26 iulie, începând cu ora 18.00.

Punctul culminat al Zilei Mondiale ale Tineretului vor fi Veghea de rugăciune și sfânta Liturghie finală care vor fi prezidate de Sfântul Părinte. Acestea se vor desfășura în seara de sâmbătă 27 iulie și în dimineața zilei de duminică, 28 iulie pe teritoriul bazei aeriene din Santa Cruz, situată în extremitatea de vest a orașului Rio de Janeiro.

În ce constă Festivalul Tineretului?

Festivalul Tineretului va avea loc în diferite locuri din Rio de Janeiro, în perioada 22-26 iulie (excluzând timpul dedicat catehezelor și celebrărilor principale) și va conține manifestări variate, ce vor reuni experiențe artistice, religioase și spirituale din viața și spiritualitatea tinerilor din lumea întreagă. Acesta va include momente de rugăciune, dar și expoziții, concerte, recitaluri, filme, dansuri și spectacole de teatru, precum și momente de comuniune propuse de Conferințe Episcopale sau de alte mișcări, asociații, comunități laice și congregații religioase. Programul definitiv va fi publicat în "Ghidul pelerinului".

Cum se va desfășura Săptămâna Misionară?

Este deja o tradiție a Zilelor Mondiale ale Tineretului ca diecezele țării care găzduiește evenimentul să ofere tinerilor pelerini posibilitatea de a cunoaște mai bine spiritualitatea și cultura locală. Diecezele braziliene invită toate grupurile interesate să profite de această oportunitate. În concordanță cu tema ZMT, în acest an, zilele în dieceze vor fi intitulate Săptămâna Misionară.

Tinerii vor fi găzduiți în cămine, centre parohiale, centre sportive și case. Vor fi organizate activități diferite: întâlniri cu comunitatea catolică a locului, momente de rugăciune și pelerinaje, adeziuni la proiecte sociale și misionare, manifestări muzicale, artistice, gastronomice etc.

Găzduirea (masa+cazare) în dieceze va fi suportată de către grupurile de participanți; de asemenea, transportul de la locul de cazare și până la locațiile dedicate activităților de pe teritoriul diecezei (incluse cheltuielile cu transportul până la Rio de Janeiro).

Săptămâna Misionară se va încheia în ziua 20 iulie, cu o sfântă Liturghie în care episcopul locului va invita tinerii să se îndrepte spre Rio de Janeiro pentru a sărbători ZMT.

Care trebuie să fie vârsta participanților?

Dat fiind faptul că activitățile Zilei Mondiale a Tineretului sunt proiectate și organizate pentru tineri, organizatorii au stabilit că participanții vor trebui să aibă o vârstă minimă de 14 ani și, de preferat, o vârstă maximă de 30-32 ani. Însă, pentru participanții din România, este de preferat ca vârsta minimă să fie de 18 ani. Bineînțeles la ZMT sunt invitate și familiile tinere cu copii mai mici de 14 ani, responsabilitatea supravegherii copiilor fiind de datoria integrală a părinților.

Care sunt costurile?

Participanții vor putea conta pe organizarea realizată de Comitetul de Organizare Local a ZMT Rio 2013 în ceea ce privește cazarea, masa, transportul în orașul Rio, asigurarea împotriva accidentelor și materialul pentru participanți (rucsacul pelerinului).

Cheltuielile prevăzute sunt următoarele:

- Taxa de participare la ZMT Rio 2013: 480 reali brazilieni (aprox. 177 euro);

- Taxa de participare pentru Săptămâna Misionară: 100 euro;

- Însemnele grupului din România: 10 euro;

- Biletul de avion: poate varia între 1.200 și 1.500 de euro, în funcție de numărul de persoane.

Nu sunt incluse intrările la diferitele obiective și cheltuielile personale.

Care vor fi condițiile de cazare?

Cazarea participanților va fi în familii, săli parohiale, școli, campusuri universitare, săli de sport. Toate aceste structuri vor fi dotate cu apă, dușuri, toalete. Tinerii vor trebui să aibă la ei sac de dormit și izopren. Temperaturile în perioada respectivă vor fi de 15-20 de grade în timpul zilei, iar în timpul nopții de 10-15 grade. Noaptea dintre sâmbătă, 27 iulie, și duminică, 28 iulie, se va petrece sub cerul liber pe teritoriul bazei aeriene din Santa Cruz.

Cine se ocupă de organizarea participării tinerilor din România la ZMT Rio 2013?

Conferința Episcopilor Catolici din România a desemnat ca responsabili ai organizării tinerilor români participați la ZMT Rio 2013 pe pr. Felix Roca, din Dieceza de Iași, și pe Codruța Fernea, din Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla.

Sunt din Dieceza de Iași și doresc să particip. Cum mă înscriu?

Responsabilii diecezani și eparhiali cu pastorația tineretului au decis ca tinerii din România să se înscrie ca grup național. Înscrierile personale nu vor fi luate în considerare de organizatorii de la Rio de Janeiro

Pentru înscriere se vor urma acești pași:

- Completarea formularului de înscriere de pe situl www.zmtromania.ro din secțiunea "Înscrie-te";

- Achitarea acontului de 300 de euro reprezentând taxa de participare la ZMT, taxa de participare la Săptămâna Misionară și taxa pentru însemnele grupului din România. Această taxa va fi plătită la responsabilul diecezan cu pastorația tineretului;

- Data limită pentru înscriere și achitarea acontului este de 15 februarie 2013;

- Costul transportului va fi stabilit după încheierea înscrierilor și va fi comunicat tinerilor înscriși.

Ce documente am nevoie?

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru intrarea în Brazilia. Este necesar pașaportul, valabil 6 luni de la data plecării. Toți participanții la ZMT Rio 2013 vor avea nevoie de un document de acreditare care va fi eliberat pe baza informațiilor oferite de o autoritate bisericească. De aceea, în momentul achitării acontului de 300 de euro, fiecare participant va trebui să prezinte o recomandare din partea propriului părinte paroh.

Cum pot afla alte informații?

Situl oficial al evenimentului este www.rio2013.com, iar situl oficial național este www.zmtromania.ro.

Datele de contact sunt următoarele: pr. Felix Roca - telefon: 0741501481, 0769288978, email: pr.felixroca@gmail.com.

Pr. Felix Roca
Responsabil al
Oficiul pentru Pastorația Tineretului


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat