Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Tratatul Iubirii lui Dumnezeu

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Tratatul Iubirii lui Dumnezeu, scrisă de sfântul Francisc de Sales și tradusă în limba română de pr. prof. dr. Eduard Ferenț. Cartea apare în colecția Maeștri ai spiritualității, formatul 17x24, are 476 pagini (volumul I) și 550 pagini (volumul II) și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 35 lei (vol. I) și 40 lei (vol. II).

Odată terminată și publicată traducerea cărții Introducere în viața evlavioasă a sfântului Francisc de Sales, episcop și învățător al Bisericii, apărută la Editura Sapientia în anul 2012, părintele Eduard Ferenț, profesor emerit de teologie dogmatică la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, realizează și traducerea marelui tratat salezian Traité de l'Amour de Dieu, sub numele de Tratatul Iubirii lui Dumnezeu. Această carte apare în două volume distincte, dar, în același timp, complementare.

Arcul de timp în care se desfășoară viața sfântului Francisc de Sales (1567-1622) este o perioadă nespus de agitată și de zbuciumată din aproape toate punctele de vedere: politic, social, economic și religios. Este o perioadă marcată de puternice contraste: pe de o parte, marea bogăție și, pe de altă parte, extrema sărăcie; fidelitate și trădare; cultură și analfabetism etc. În acest context, figura autorului apare ca una de acțiune evanghelică a cărei fervoare, ardoare și dinamism se alimentau din iubirea sinceră față de Dumnezeu și față de oameni, făcând astfel ca și operele sale, cum este și acest tratat, să fie tot cărți de acțiune.

Tratatul este o lucrare profund teologică, prezentându-se simultan ca o operă dogmatică, ascetică și mistică, care expune, pe de o parte, adevărurile fundamentale ale doctrinei creștine, incluzând și experiența proprie a autorului, iar, pe de altă parte, scriind pe hârtie ceea ce, în același timp, scrie și în inimă, după cum se exprimă el însuși.

Acest Tratat al Iubirii lui Dumnezeu nu este o carte destinată doar celor contemplativi, nu este nici exclusiv o carte pur apostolică, ci este mai degrabă un izvor de contemplație, este viața creștinului desăvârșit, viața deplină a Duhului Sfânt în noi, sau, după cum se exprimă însuși sfântul Francisc, "acest tratat este făcut pentru a ajuta sufletul deja evlavios să înainteze în planul său spiritual".

Cartea debutează cu o prezentare realizată de traducător, părintele Eduard Ferenț, în care sunt conținute câteva date biografice despre sfântul Francisc de Sales, contextul în care apare lucrarea, dar și câteva puncte fundamentale ale prezentului tratat. Lucrarea în sine se împarte în douăsprezece cărți, care, la rândul lor, sunt alcătuite din mai multe capitole.

Cartea întâi a fost concepută de către autor ca o introducere la întregul tratat, referindu-se în special la cea mai mare dintre virtuți - iubirea. Continuând cu analiza aceleiași iubiri divine, în cartea a doua ni se vorbește despre istoria conceperii și a nașterii cerești a iubirii divine, pentru ca în cartea a treia sfântul Francisc să vorbească despre progresul și perfecțiunea iubirii. Și întrucât iubirea omenească a fost atinsă și ea de păcatul strămoșesc, în cartea a patra autorul analizează căderea și ruinarea carității, iar în cartea a cincea se referă la principalele două exercitări ale iubirii sacre, care se fac prin complăcere și bunăvoință. Aceste cinci cărți, în prezenta traducere a tratatului doctorului din Geneva formează volumul I.

Volumul II, care debutează cu cartea a șasea are ca teme de bază iubirea, situându-se astfel în continuitate cu volumul I, și rugăciunea. Astfel, în cartea a șasea autorul vorbește despre exercitări ale sfintei iubiri în rugăciune, continuând subiectul rugăciunii și în cartea a șaptea, în care scrie despre unirea sufletului cu Dumnezeul său, unire care se desăvârșește în rugăciune. Cartea a opta prezintă iubirea din conformitate, prin care ne unim voința noastră celei a lui Dumnezeu, care ne este făcută cunoscută prin poruncile, sfaturile și inspirațiile sale. Despre iubirea din supunere, prin care voința noastră se unește bunului-plac al lui Dumnezeu sfântul Francisc scrie în cartea a noua, iar în cartea a zecea se referă la cea mai mare dintre porunci, porunca de a-l iubi pe Dumnezeu mai presus de toate. Cartea a unsprezecea ne propune gânduri cu privire la suprema autoritate pe care iubirea sacră o deține asupra tuturor virtuților, acțiunilor și perfecțiunilor sufletului. Și întrucât orice teorie urmează a fi transpusă în practică, cartea a douăsprezecea, ultima din Tratatul Iubirii lui Dumnezeu, vine cu câteva sfaturi pentru progresul sufletului în sfânta iubire.

Prin acest Tratat al Iubirii lui Dumnezeu, sfântul Francisc de Sales dorește să ne conducă spre izvorul iubirii divine, amintindu-ne totodată că cunoașterea este începutul iubirii și că iubirea este o cunoaștere perfectă. Cartea este adresată tuturor celor care vor să înțeleagă mai bine această iubire, dar și celor care vor să progreseze în viața spirituală, așa cum a făcut-o acest mare sfânt, care toată viața s-a străduit să recomande tuturor simțământul și rugăciunea iubitoare, iubirea activă a aproapelui, zelul acțiunii apostolice, practica tuturor virtuților, contemplația și acțiunea, din moment ce nu mai trăia el, ci Cristos era cel care îl însuflețea și trăia în el.

Laurențiu Turbuc

* * *

Tratatul Iubirii lui Dumnezeu,
Sfântul Francisc de Sales, Ed. "Sapientia", 2012, ISBN 978-606-578-014-9, 17x24, vol. I = 35 lei și vol. II = 40 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 87.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat