Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Curtea Europeană către Regatul Unit

Crucea nu trebuie eliminată

Astăzi o sentință, despre patru cazuri diferite, care intră în tema libertății religioase

Regatul Unit n-ar fi ocrotit dreptul lui Nadia Eweida, o angajată de la "British Airways", să poarte crucea la locul de muncă. Asta a decis Curtea europeană a drepturilor umane cu o sentință dată astăzi în care se cere acum să se dea doamnei Eweida 2 mii de euro pentru daune morale și 30 de mii de euro pentru cheltuieli procesuale. În aceeași sentință, Curtea a refuzat recursul lui Shirley Chaplin, o infirmieră, explicând că spitalul în care lucra aceasta din urmă avea dreptul s-o împiedice să poarte o cruce din motive de "sănătate și siguranță". Ambele femei pierduseră cauzele lor în Tribunalele de muncă din Marea Britanie, după ce le-a fost refuzat dreptul de a purta crucea ca simbol al credinței lor pentru că directivele despre uniformele angajaților firmei nu prevedeau asta.

Cazul Eweida și Chaplin. În sentință așa este explicată decizia: "Curtea subliniază importanța libertății de religie, element esențial al identității credincioșilor și fundament, printre altele, al societăților democratice pluraliste. Libertatea de religie, garantată de art. 9 din Convenție, implică libertatea de a manifesta propria religie, și la locul de muncă. Totuși, atunci când practica religioasă a unui individ încalcă drepturile altuia, ea poate să fie obiect de restricții". "Revine în primul rând autorităților statelor membre - adaugă Curtea - să determine măsurile pe care le consideră necesare. La rândul său, Curtea are ca misiune să verifice dacă măsurile luate la nivel național se justifică din principiu și dacă mențin un echilibru just între diferitele drepturi și interese". În cazul doamnei Eweida, sentința Curții europene notează că înaintea ei, alți angajați de la "British Airways" au fost autorizați să îmbrace însemne religioase cum ar fi turbanul și hijab-ul fără nici un efect negativ asupra imaginii mărcii și a reputației societății. Curtea a considerat apoi că autoritățile britanice, în acest caz specific, n-au ocrotit suficient dreptul doamnei Eweida să "manifeste" propria apartenență religioasă. În schimb este diferit cazul lui Shirley Chaplin deoarece "responsabilii unui spital sunt mai bine predispuși de un Tribunal pentru a lua decizii în materie de siguranță clinică".

Sentința cu privire la tratamentul cuplurilor homosexuale. În aceeași sentință Curtea a refuzat apelul altor doi creștini care își pierduseră serviciul pentru că au refuzat să desfășoare îndatoririle muncii lor pe care o considerau o formă de grațiere a homosexualității. Gary McFarlane, un counsellor, care nu a voit să ajute, cu terapii sexuale, un cuplu gay, și Lillian Ladele, o angajată publică, ce nu a voit să celebreze uniri civile, au pierdut apelul lor. Curtea amintește că "orice diferență de tratament pe baza orientării sexuale nu poate să fie justificată decât de motive deosebit de puternice și că situația cuplurilor homosexuale este comparabilă cu aceea a cuplurilor eterosexuale cât privește necesitatea de recunoaștere a ocrotirii juridice și protecție a relațiilor lor".

Primele reacții: anglicanii. "Creștinii și adepții altor religii ar trebui să fie liberi să poarte simbolurile lor fără a îndura discriminări", a declarat arhiepiscopul de York, John Sentamu, al doilea ca importanță, după cel de Canterbury, în ierarhia anglicană, comentând sentința Curții. "Creștinii nu sunt obligați să poarte o cruce, dar ar trebui să fie liberi să demonstreze iubirea lor față de Isus și încrederea în el în acest mod, dacă vor". "În iulie 2012, Sinodul general a decis că este vocația creștinilor să-și rânduiască viața lor urmând învățăturile Sfintelor Scripturi și să manifeste credința lor în locuri publice și private", a mai spus arhiepiscopul de York. "Asta înseamnă a exprima credința lor atât în scris cât și vorbind și în acte practice de slujire a comunității locale și a națiunii. Legea cu privire la oportunitățile egale din 2010 îi încurajează pe angajați, inclusiv persoanele religioase, să îmbrățișeze diversitatea. Dacă se poate purta o cruce sau se pot face rugăciuni, n-ar trebui să fie ceva despre care trebuie să decidă Tribunalele și Curtea".

(După Agenția SIR, marți 15 ianuarie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat