Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Pelerinajul de Încredere pe Pământ continuă în comunitățile locale

Chiar dacă a trecut mai bine de o săptămână de la întoarcerea acasă din Pelerinajul de Încredere pe Pământ care a avut loc la Roma, Italia, în perioada 28 decembrie 2012 - 2 ianuarie 2013, dorința tinerilor de a continua acest pelerinaj în comunitățile parohiale locale se materializează prin împărtășirea experiențelor spirituale trăite, participarea la rugăciunile Taize organizate în diverse parohii, precum și printr-o deschidere deosebită față de persoanele de alte confesiuni.

Participarea la rugăciunile comune în bazilicile din Roma, întâlnirea cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea în Piața "Sfântul Petru", ajutorul dat prin munca de voluntariat în folosul celorlalți tineri, relaționarea cu familiile gazdă, încrederea reciprocă dintre pelerini și familiile sau gazdele care i-au primit au fost numai câteva momente pline de emoție și trăire spirituală care i-au determinat pe voluntarii plecați din Iași să ducă mai departe bucuria acestui pelerinaj, împărtășind în cele ce urmează, experiențele lor:

"Pelerinajul de încredere de la Roma a reprezentat pentru mine o perioadă de liniște, comuniune cu Dumnezeu și cu ceilalți tineri prezenți la întâlnire prin participarea la rugăciunile comune. Rugăciunile Taize din cadrul întâlnirii au avut un caracter deosebit, fiind organizate în cele mai grandioase bazilici ale Romei, unde am simțit cu adevărat prezența Duhului Sfânt care ne îmbogățește mereu existența noastră spirituală. Mă bucur că am avut ocazia să particip la această întâlnire și în calitate de voluntar, unde am putut avea parte de experiențe noi, am cunoscut persoane noi, cu mentalități diferite dar uniți în același gând de trăire spirituală în Cristos" (Loredana Bișoc).

"Întâlnirea organizată de frații din Taize din acest an de la Roma a fost o experiență foarte frumoasă! Mai întâi, pentru că am participat ca voluntar, la primirea grupurilor venite din România. A fost o experiență deosebită, deoarece i-am întâlnit, la 28 decembrie, pe toți tinerii veniți din țară la acest moment de rugăciune. Pentru mine momentul central al întâlnirii a fost rugăciunea din 29 decembrie împreună cu papa Benedict și cei aproximativ 40.000 de tineri în Piața «Sfântul Petru». A fost un moment în care noi, tinerii plecați din Iași, am avut privilegiul de a fi lângă Sfântul Părinte. Meditațiile propuse de fratele Alois în cadrul rugăciunilor au avut un mesaj profund, care ne-a îndemnat să fim purtătorii credinței, să trăim împreună cu ceilalți în comuniune, pace și încredere. Întreaga întâlnire a fost un moment de înaltă trăire spirituală și de îmbogățire culturală în cetatea Romei" (Ionuț Dămoc).

"O nouă experiență, un nou pelerinaj de încredere în care am pornit cu multe emoții, multe așteptări, speranțe, încredere..., încredere că voi găsi bunătate, iubire, unitate în rugăciune. Pot spune că așteptările nu mi-au fost înșelate. Am avut șansa de a cunoaște oameni deosebiți, a căror simplitate și căldură mi-au inspirat dorința de a fi alături de cei care au nevoie de sprijin sau prietenie. Deși timpul a fost scurt, am profitat de fiecare clipă reușind sa vizitez cât mai multe bazilici sau alte obiective importante ale Romei, dar și să particip la momentele de rugăciune, momente profunde în care am avut curajul să pătrund în interiorul sufletului meu și să trezesc la viată dorințe vechi, poate banale, dar atât de necesare pentru a-mi hrăni sufletul. Unul din cele mai emoționante momente a fost acela al întâlnirii cu papa Benedict al XVI-lea. Să vezi zeci de mii de tineri împreună, adunați în rugăciune în Piața «Sfântul Petru» a fost ca o împlinire, o bucurie imensă care mi-a umplut inima si m-a făcut sa realizez că sufletele noastre încă sunt în căutarea păcii, a unității în credință, a iubirii, a laturii umane și că nu ne lăsăm învinși de greutățile care deseori ne copleșesc. Amintirea miilor de flăcări aprinse în întunericul serii îmi dă curajul să sper că împreună, noi, tinerii, putem schimba lumea" (Ana Maria Ciobanu).

" Pentru mine a fost o experiență nouă și plăcută, mai ales ca voluntar. Toți au fost buni și deschiși unii cu alții, iar programul ne-a permis să cunoaștem atât partea istorică a Romei, cu izvoarele ei creștine, cât și să intrăm în contact cu tineri de diverse naționalități, limbi, culturi, participând împreună la rugăciuni și la grupurile de discuții din parohii. Am avut ocazia sa-mi fac prieteni noi și sper ca anul viitor să pot participa din nou" (Diana Pal).

"Pelerinajul la Roma a fost pentru mine o minune! De ce? Pentru că nu mă așteptam să pot participa, deși îmi doream! Nimic din ce am făcut, cu cine m-am întâlnit și ce am văzut nu a fost întâmplător! Pot spune că această întâlnire m-a făcut să cunosc mai mulți prieteni și în primul rând să mă cunosc pe mine. Au fost momente emoționante în care am simțit prezența lui Dumnezeu care m-a încurajat să merg mai departe. Sper să pot duce la îndeplinire ceea ce simt că trebuie să fac, să port în suflet bucuria primită și să o transmit celor din jur! Au existat și momente mai dificile, dar le-am depășit și m-au făcut mai puternică. Doresc fiecărui tânăr să poată experimenta bunătatea lui Dumnezeu și iubirea sa infinită. Sper din suflet să mai am șansa de a participa la o astfel de întâlnire! Dumnezeu e minunat și ii mulțumesc că mă iubește așa de mult!" (Simona Dămătărc).

"Întâlnirea Taize de la Roma ne-a adus aminte de martiriul primilor creștini: momentele de rugăciune prin cântec, meditațiile fratelui Alois si împărtășirile în grupurile de discuție au condus la o comuniune adevărată între diferitele națiuni și confesiuni. Într-o lume în care oamenii îl neagă sau îl alungă pe Dumnezeu din viețile lor, una dintre propunerile făcute de comunitatea Taize fiecăruia dintre noi pentru anul 2013 este de a descoperi izvoarele de încredere în Dumnezeu. Credința este mai mult decât un sentiment, iar pentru a crede, e nevoie de o decizie personală. A dezbate existența lui Dumnezeu, căutând argumente pro si contra, înseamnă de fapt a da naștere unei nesfârșite controverse. A avea încredere în Dumnezeu înseamnă a avea încredere în oameni, iar viața noastră de zi cu zi trebuie sa fie o mărturie vie a prezenței lui Cristos în lume. Căutându-l pe Dumnezeu, înțelegem că el ne dă șansa de a avea încredere în umanitatea noastră. Credința ne face mai umani și ne ajută să îndepărtăm tot ceea ce ne poate dezumaniza atât pe noi, cât și pe ceilalți. Să urmăm și noi îndemnul sfântului Paul adresat tânărului Timotei, conducător al unei comunități creștine, pentru a-l urma pe Cristos: « Din acest motiv îți amintesc să reînflăcărezi darul lui Dumnezeu care este în tine prin impunerea mâinilor mele, căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci [Duhul] tăriei, al iubirii și al înțelepciunii» (2Timotei 1,6-7)" (Irina Ferenț)

Cu aceste cuvinte de încurajare începem pelerinajul de încredere aici în România, fiecare în comunitatea parohială de care aparținem, impulsionați în același timp de mesajul papei Benedict al XVI-lea, care le-a transmis tuturor tinerilor prezenți în Piața "Sfântul Petru» din Vatican bucuria de merge pe același drum al cunoașterii lui Isus și a răspândirii Evangheliei tuturor acelora la care încă nu a ajuns.

Totodată, fiind în preajma Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, înălțăm ruga noastră către Domnul, pentru ca unitatea simțită și trăită împreună cu toți tinerii la Roma să fie posibilă pentru întreaga lume creștină.

Cristina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 decembrie 2012 - 2 ianuarie 2013: Roma: Pelerinajul de Încredere pe Pamânt organizat de Comunitatea Taizé


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat