Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano: Vizita magilor la catolicii români

Duminică, 6 ianuarie 2013, în sărbătoarea Epifaniei Domnului, comunitatea catolică românească din Cesano (Italia) a trăit momente de bucurie și emoție sufletească la venirea magilor.

Cum orice țară are tradițiile ei de sărbători, după ce s-au auzit nenumărate colinde ce Crăciun și marți, 1 ianuarie 2013, la Cesano s-a auzit minunatul Plugușor românesc, însoțit ca de obicei de nenumărate urări de bine, duminică, 6 ianuarie 2013, a venit rândul comunității italiene să ne transmită ceva din obiceiurile lor de Crăciun. Începând deja din 21-22 decembrie 2012, lângă biserica din Cesano, unde a fost amenajat "Betleemul" în miniatură, tinerii italieni și nu numai au organizat un "Presepiu viu". Și anul acesta, ca și de alți ani, pruncușorul Isus era un copil de naționalitate română.

Cum în Italia circula expresia "Epifania tutte le feste le porta via" (Cu sărbătoarea Epifaniei toate sărbătorile [de Crăciun] se termină), această zi este una mai specială, deoarece prezintă în mod solemn venirea magilor și încheierea sărbătorilor de Crăciun. Astfel, duminică, 6 ianuarie 2013, începând cu ora 11.00, episcopul Gino Reali, preoții care celebrează sfânta Liturghie în această localitate (don Feredico Tartaglia, don Federico Marzola, pr. Adrian Chili, pr. Matteo Eze) comunitatea gazdă italiană, împreună cu comunitățile nigeriene și românești prezente în această localitate, au participat la presepiul viu, unde au primit vizita magilor, veniți călare pe cai.

După un frumos momente de rugăciune și cântare (cântece prezentate în limba italiană, nigeriană și română) în fața grotei din "micul Betleem" de la Cesano a urmat sfânta Liturghie solemnă de la ora 12.00, celebrată în diferite limbi, prezidată de Mons. Gino Reali, episcop de Porto-Santa Rufina, Liturghie la care au concelebrat și preoții numiți mai sus, ajutați de doi diaconi permanenți.

În cadrul sfintei Liturghii, comunitatea nigeriană a avut de citit prima lectură și de intonat două cântece în limba engleză, iar comunitatea românească a citit a doua lectură și a cântat două cântece. Rugăciunea credincioșilor a fost citită în limba italiană, română și engleză. Bucuria și solemnitatea sărbătorii a fost subliniată foarte frumos prin cuvintele de încurajare ale ep. Gino de la predică, dar și prin bucuria și emoțiile transmise prin cântece.

După binecuvântarea finală a urmat un prânz împreună cu toți cei prezenți la sărbătoare, însoțit și de colinde și cântece populare românești. Această minunată zi s-a terminat prin organizarea unei mari Tombole organizată de parohul comunității italiene, don Federico Tartaglia.

Întregii comunități italiene îi mulțumim pentru bucuria ce ne-o oferă de a putea celebra sfânta Liturghie în limba română în fiecare duminică și sărbătoare de poruncă.

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 ianuarie: Cesano: Vizita magilor la catolicii români


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat