Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Köln: Participare românească la o celebrare impresionantă și mobilizatoare

Preasfințitul Petru Gherghel s-a numărat printre cei 5.000 de participanți la celebrarea desfășurată în domul din Köln (Germania), în sărbătoarea Epifaniei Domnului, 6 ianuarie 2013. Redăm în întregime relatarea trimisă de către Excelența sa după acest eveniment.

În impresionantul dom din Köln, unde se păstrează o moștenire ce ne amintește de cei trei magi din Răsărit și unde se celebrează an de an întâlnirea lor cu pruncul divin așezat în ieslea sărăcăcioasă din Betleem, cu cel vestit de proroci ca principele păcii și regele regilor, s-au adunat în marea sărbătoare a Epifaniei Domnului (6 ianuarie 2013) peste 5.000 de credincioși, veniți din diferite părți ale Germaniei ca să-l reîntâlnească pe împăratul sufletelor și al lumii și să-l adore, să celebreze manifestarea Domnului, împreună cu cei trei magi.

Aceasta a fost impresia pe care am întâlnit-o încă de la sosirea în această metropolă a Germaniei și în această catedrală istorică, un spațiu care te face să ai fiori și să te minunezi de trecutul plin de glorie a acestui dom, care își are originile în secolul al patrulea al erei creștine, imediat după edictul din Milano (313). Domul reprezintă o mărturie vie atât prin valorile artistice și monumentale cu care este înzestrat, dar mai ales prin mulțimea de pelerini și vizitatori care își edifică și își întăresc credința primită din străbuni, într-un pelerinaj zilnic ce pare că nu se mai termină.

Am participat la o zi de mare trăire istorică, de sărbătoare și de credință.

Se vorbește uneori că bisericile din Apus sunt goale. Mi se pare exagerat. Mărețele catedrale ale lumii, bisericile răspândite prin marile metropole sau cele de prin micile cătune, dar mai ales acest măreț dom din Köln, un simbol al regalității lui Cristos, adevăr recunoscut odinioară de magi veniți din Răsărit și de atâtea generații, continuă să dea mărturie despre cel care este autorul mântuirii omului și al frumuseții evangheliei, care a impregnat și alimentează în timp orice operă de bine în această lume.

Cu adevărat impresionant și edificator. Celebrările sfinte, sfintele Liturghii celebrate una după alta din oră în oră adună în jurul acestui măreț altar mii și mii de oameni în aceste zile de Crăciun și de Epifanie - zile ce reamintesc adorația păstorilor și sosirea magilor de la Răsărit pentru a se închina aceluiași prunc divin - și ne fac și pe noi să ne plecăm genunchii cântându-i laude și aducându-i daruri. El a venit pe pământ să stăpânească inimile și să le înalțe spre ceruri. El a venit să ne înalțe la demnitatea de regi și împărați.

Aici, la Köln, orașul regesc, unde continuă să vină și astăzi magii de la Răsărit, cei trei regi cu darurile lor cerești - aur, tămâie și smirnă - simți cu adevărat măreția lui Dumnezeu, care a ales să coboare pe pământ, în sărăcie, pentru a ne schimba și a ne transforma pe noi oamenii cei slabi și supuși păcatelor, înălțându-ne la condiția de fii ai Părintelui ceresc, cu titlul de regi, cu drept la măreția moștenirii cerești.

În cele două zile de celebrări, mai întâi cea prefestivă, și apoi solemnitatea Epifaniei Domnului cu Liturghia pontificală celebrată de venerabilul cardinal Joachim Meisner, înconjurat de episcopii săi auxiliari, de episcopii invitați și de o mulțime de prelați, persoane consacrate și de nenumărați pelerini, am simțit și trăit bucuria frumuseții credinței și splendoarea evangheliei în fața tuturor celorlalte lucruri pământești ce par să-și piardă cu totul atracția și vraja trecătoare.

Aici am simțit, prin credința celor prezenți, prin solemnitatea Liturghiei divine, prin cântările impresionante și prin evlavia miilor de credincioși, strânși laolaltă unul lângă altul, într-un entuziasm al unei atmosfere cerești, parcă de dincolo de lume, departe de zgomotul străzilor și a manifestărilor din piețe, și am văzut cu adevărat o lume angajată plenar, o lume ce dă mărturie despre credința zilelor noastre.

Mă declar fericit că am putut participa la un asemenea moment de credință, care se adaugă fericit la trăirile de la Sinodul episcopilor de la Roma, dar și de la noi, și care vine să cimenteze convingerea că numai Dumnezeu e mare și că numai lui, care a venit să ne facă părtași de regalitatea sa, merită să-i acorzi toată cinstea și mărirea adorându-l și aducându-i daruri.

De aici, din Köln, de lângă mărețul dom dedicat Marelui Rege Cristos și realizat pe parcursul atâtor ani, în cea mai perfectă armonie gotică, simbol al curajului și frumuseții credinței, transmit bunilor noștri creștini și bravilor noștri păstori un îndemn la curaj și la speranță, asemănător cu cel transmis de magii când s-au întors în țara lor, fericiți și dornici să vorbească despre cel pe care l-au întâlnit la Betleem, urmând lumina stelei misterioase, pe care apoi l-au adorat și căruia i s-au închinat ca unui adevărat rege.

Gestul lor a fost și rămâne o chemare și o provocare continuă, nu numai la Betleem, nu numai la Roma sau Köln, ci oriunde Cristos se naște, unde rămâne și oferă celor ce-l întâlnesc surâsul său de Prunc regesc și binecuvântarea sa divină.

Bucurați-vă, Cristos Regele și Mântuitorul așteptat e pe pământ: El este Emanuel, Dumnezeu cu noi!

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 ianuarie: Köln: Participare românească la o celebrare impresionantă și mobilizatoare


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat