Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O sută de ani de lumină prin "Lumina creștinului"

Cu o sută de ani în urmă apărea primul număr al revistei "Lumina creștinului". Publicație lunară, revista apărea ca expresie a sensibilității pastorale a Bisericii din Moldova și își propunea să fie un instrument indispensabil și eficace de evanghelizare, dar și de formare și educare a credincioșilor.

Revista voia să fie și să ofere în același timp o adevărată "lumină" pentru toți creștinii, aducând în casele lor informații din viața diecezei, din viața comunităților parohiale, ilustrând vitalitatea și prospețimea credinței lor. Deși era legată de un teritoriu, fiind glasul care îi povestea istoria și viața, fiind solidară cu poporul creștin care trăiește pe meleagurile moldovene, revista "Lumina creștinului" a devenit și instrument de referință informativă și culturală, fiind expresia unor idealuri nobile bazate pe valorile creștine. Și așa a continuat să fie, până într-o zi, când dușmanii "luminii" s-au năpustit asupra ei ca să o stingă. Și au reușit pentru mai bine de 40 de ani.

În perioada comunistă revista "Lumina creștinului" a fost interzisă, și cu această suprimare orice posibilitate de a mai oferi "lumină" a fost practic anulată. Totuși, au rămas ecouri în conștiințele cititorilor de altădată, care au continuat să spere într-o reaprindere a "Luminii creștinului". Se simțea lipsa de literatură și publicații de informare creștină; întunericul în care ne-a cufundat comunismul era dens și mulți nu mai sperau la o ieșire din această stare. Dar Dumnezeu s-a îndurat de noi, și, în anul 1989, în ajun de Crăciun a venit și cadoul cel mai frumos, recăpătarea libertății adevărate pentru Biserică, și cu ea s-au aprins primele licăriri de revenire la o viață bisericească normală, iar "lumina" avea toate șansele să lumineze din nou, cu toată strălucirea de odinioară.

Acest moment a venit odată cu falimentul ideologiei comuniste și căderea ei. Fiind rectorul Seminarului din Iași, la acea dată, și apropiat colaborator al Preasfințitului Petru Gherghel, pe atunci ordinarius de Iași, în primele zile după căderea regimului comunist, primul gând a fost să reînnodăm imediat istoria Bisericii noastre locale cu trecutul ei și să reluăm toate activitățile care au fost suprimate și întrerupte în anul 1948, fără a mai aștepta decrete de recunoaștere sau autorizații speciale. Așa ne-am gândit la o reaprindere rapidă și imediată a "luminii" pe care o oferea altădată revista "Lumina creștinului", cu toate că nu dispuneam de condiții tehnice de redactare și tipărire.

Primul colectiv de redacție improvizat era alcătuit din PS Petru Gherghel, ordinarius de Iași, pr. Vladimir Petercă și subsemnatul. Având la dispoziție o mașină electrică de scris și un copiator, am redactat în primele zile după căderea comunismului primul număr al revistei "Lumina creștinului" după perioada de suprimare, care urma să apară oficial la 1 ianuarie 1990; practic, am reprodus programul inițial al revistei, publicat în primul număr în anul 1913 și exprimam dorința ca această "lumină" să continue să lumineze mai departe, ea fiind reflexul Luminii prin excelență, care este Cristos.

Pentru câteva luni revista a apărut lunar în aproximativ 300 de exemplare, în formă fotocopiată, în opt pagini format A4 și, pe măsură ce aveam acces la noile mijloace de tipărire și de multiplicare, a crescut și tirajul precum și calitatea grafică a revistei. Așa s-a reaprins "Lumina creștinului" și s-a reînnodat și seria aparițiilor lunare, continuând să poarte lumină în sufletele și casele multor oameni, fiind fidelă acelorași idealuri de la începuturile sale, fiind o revistă de informare și formare creștină, la îndemâna tuturor categoriilor de oameni.

O sută de ani reprezintă o istorie glorioasă a unei reviste, care s-a autoidentificat cu teritoriul ei, s-a înrădăcinat în viața oamenilor, prezentându-le evenimentele, contribuind la maturizarea conștiințelor și urmărind să promoveze valorile creștine, care să-i facă pe oameni mai activi în viața bisericească și civilă.

Astăzi, revista se bucură de o largă răspândire, ea depășind granițele diecezei și chiar ale țării. "Lumina" pe care o răspândește continuă să fie binefăcătoare, revista afirmându-se ca o publicație de mare ținută, dovadă fiind și numărul mare de abonați și cititori.

La un asemenea aniversar, centenarul revistei diecezane, se cuvine să fac și o urare, pe care o formulez în felul următor:

Doresc ca "Lumina creștinului" să fie fidelă originilor sale, să continue să fie naratorul de speranță între oameni, dând glas tuturor, mai ales celor mai slabi; să promoveze în opinia publică o cultură inspirată din valorile evangheliei, ale demnității umane și ale solidarității.

La mulți ani "Lumina creștinului", lumina diecezei noastre și a istoriei noastre!

Aurel Percă,
episcop auxiliar

* * *

Din Lumina creștinului, serie nouă, anul XXIV, nr. 1 (277), ianuarie 2013, p. 5-6.

Mai multe detalii în Secțiunea specială "Centenarul revistei Lumina creștinului"


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat