Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

Prinos de recunoștință la centenarul revistei

Anul 2013 reprezintă pentru viața și activitatea Bisericii Catolice din Moldova un an de referință: se împlinesc o sută de ani de la primul număr al revistei, apărută cu subtitlul de foaie catolică lunară - Lumina creștinului, chiar la începutul anului 1913, în ziua de 1 ianuarie. O flacără ce dorea să aprindă în sufletele creștinilor catolici din Moldova "lumina lui Cristos", făclie pentru pașii lor prin viață.

Rămâne semnificativ primul articol, în formă de program editorial: "Eu sunt lumina lumii", care avea să definească și să traseze rolul noii publicații de a-l duce în casele credincioșilor pe Cristos, cel care a venit să aducă pe pământ și în sufletele oamenilor lumina credinței: "Eu sunt lumina lumii. Cel ce mă urmează pe mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina dătătoare de viață" (In 8,12).

Făcând retrospectiva acestei publicații, constatăm că, în ciuda faptului că au intervenit vânturi, furtuni, ani de încercări, printre arme și persecuții de tot felul, flacăra luminii lui Cristos nu a putut să fie eliminată dintre oameni, continuând să răspândească raze binefăcătoare printre credincioși, acoperiți temporar de nori negri și apăsători. Este bine știut că razele soarelui, chiar dacă nu se văd, ele pătrund și inundă pământul, rămânând o imagine vie care ne asigură că razele luminii soarelui lui Cristos nu pot fi eliminate și anulate de norii trecători ai întunericului persecuțiilor și ai greutăților de tot felul.

Există o istorioară care ilustrează continuitatea și perenitatea luminii pe care a aprins-o Cristos la venirea sa în lume. Pelerinii care se întorceau de la Betleem, din ?ara Sfântă, purtând cu ei lumina pe care voiau să o ducă în locurile de unde plecaseră, o ofereau creștinilor pe care-i întâlneau, lăsând-o în diferite case sau biserici. Dacă se întâmpla ca flacăra pe care o purtau să se stingă, ei se întorceau la ultimul loc în care o lăsaseră, își aprindeau din nou făcliile lor și continuau drumul spre casă, purtând cu ei bucuria luminii adusă de Cristos în lume.

O imagine frumoasă și plină de simbol!

Lumina pe care a dorit să o răspândească noua publicație credincioșilor a trecut prin clipe de încercări; nu a mai putut fi purtată mai departe din cauza intemperiilor survenite. Curajoșii pelerini ai luminii, prin această revistă, s-au întors în istorie și, de acolo de unde au descoperit-o lăsată prin case și familii, au preluat-o și au reașezat-o pe un nou sfeșnic, pentru a o face vie și capabilă să aprindă noi făclii de lumină pentru alți doritori și pelerini ai luminii.

Suntem fericiți să purtăm în mâini, acum, la împlinirea celor o sută de ani, pe lângă Sfintele Scripturi, și publicația "Lumina creștinului", ca o flacără vie a luminii lui Cristos, îmbrăcată într-o nouă formă și așezată pe un nou sfeșnic, prin grija celor care sunt chemați să o poarte mai departe credincioșilor din zilele noastre.

Amintindu-ne de primul pelerin curajos al acestei lumini, Mons. dr. Anton Gabor, care a deschis seria numerelor publicației "Lumina creștinului" la 1 ianuarie 1913, și făcând memoria curajului celor care au continuat acest proiect, după marea schimbare din anul 1989, cu o nouă serie a aceleiași reviste, adaptată noilor condiții, începând cu 1 ianuarie 1990, suntem recunoscători Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos, adevărata "lumină a lumii", care continuă să-și reverse peste toți cei care doresc și caută razele binefăcătoare ale luminii sale. Exprimăm prețuirea noastră față de toți cei care s-au oferit și își oferă colaborarea la răspândirea acestei lumini pentru oamenii timpului nostru, prin aceeași revistă ce poartă o nouă haină prin grija și sub coordonarea responsabilului Editurii "Presa Bună", pr. Cornel Cadar. Ne bucurăm că mesajul publicației pe care o elogiem la împlinirea celor o sută de ani merge mai departe, ajungând în mâinile și în casele credincioșilor de azi aceleași raze de lumină pentru drumurile vieții.

Tuturor celor care au inițiat, susținut și dus mai departe această publicație, tuturor celor ce o caută și o primesc în casele lor și o folosesc ca pe o rază de lumină, o binecuvântare specială în acest An al Credinței 2012-2013 și o dorință părintească de a se bucura aici și în veșnicie de căldura și farmecul luminii lui Cristos, prin serviciul revistei episcopiei noastre: Lumina lui Cristos.

Ad multos novos annos!

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Din Lumina creștinului, serie nouă, anul XXIV, nr. 1 (277), ianuarie 2013, p. 3-4.

Mai multe detalii în Secțiunea specială "Centenarul revistei Lumina creștinului"


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat