Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Prima zi a Anului Nou cu datini și obiceiuri tradiționale românești

După noaptea Revelionului, credincioșii catolici din Torino s-au strâns la biserica "Madonna del Carmine" pentru sfânta Liturghie, la 1 ianuarie 2013. Biserica a fost arhiplină, ca de obicei. Ne-am rugat ca bunul Dumnezeu să binecuvânteze anul pe care îl începem și să ne ajute în toate încercările vieții, să ne dăruiască pacea sa și să ne călăuzească pașii.

După slujbă a urmat pe scările bisericii un program variat de tradiții și datini românește prezentate de Asociația "Dacia" din Torino.

Organizatorii, în mare majoritate săteni din Prăjești (Bacău), au oferit un minunat spectacol care a inclus Plugușorul cu urări de bine pentru noul an. În dulcea grăire românească urătorul a atins obiceiurile legate de lumea omului de rând cu bucuriile și supărările de fiecare zi, de participarea la viața obștii și la cea spirituală. A urmat jocul caprelor, al urșilor, al căluților și al mascaților.

Pentru noi, cei plecați de mult din țară, a fost un moment deosebit de a ne aminti de meleagurile noastre și de tradițiile de acasă. Copiii au fost plăcut impresionați de toate aceste tradiții pe care nu le-au văzut niciodată.

Felicitând pe urători și pe toți cei care erau prezenți, pr. Gelu Miclăuș a arătat necesitatea de a duce mai departe patrimoniul nostru cultural. Chiar dacă suntem printre străini, nu trebuie să uităm rădăcinile și tradițiile noastre.

După spectacol urătorii au fost răsplătiți la parohie de preoții Gelu Miclăuș și Iulian Farțade cu cozonac, nuci și mere și desigur pentru cei mai mari un pahar de vin sau țuică de pe meleaguri moldovenești.

Iulia Busuioc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 ianuarie: Torino: Prima zi a Anului Nou cu datini și obiceiuri tradiționale românești


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat