Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare a lui don Bosco adresată tinerilor din Mișcarea Tinerească Saleziană

Mergeți și mărturisiți bucuria credinței

Rectorul major al Societății saleziene, cu ocazia sărbătorii sfântului Ioan Bosco a scris o scrisoarea tinerilor din Mișcarea tinerească saleziană. Mesajul lansat de la Valdocco, leagănul operei saleziene, este semnat de don Ioan Bosco, în numele căruia părintele Chavez l-a scris aproape interpretând gândul sfântului, de la a cărui naștere se va celebra, peste doi ani, bicentenarul. Publicăm fragmente din scrisoare.

De Pascual Chavez Villanueva

Preaiubiți tineri, cu această scrisoare aș vrea să mă apropii de toți și de fiecare dintre voi. Aș vrea să vă comunic marea afecțiune pe care o am față de voi și să vă spun visul constant pe care-l păstrez în inimă: ca să puteți fi pe deplin fericiți, purtând înlăuntrul vostru toată plinătatea omenității Domnului Isus și exprimând în viața voastră o adeziune deplină și mărturisitoare la valorile Evangheliei. Vă scriu într-un timp în care se vorbește mult despre Noua Evanghelizare. În multe din țările noastre Dumnezeu pare că a devenit un necunoscut, o persoană de care ne putem lipsi.

A evangheliza înseamnă a pune în aluat o plămadă capabilă să schimbe mentalitatea și inima persoanelor și, prin intermediul lor, structurile sociale, în așa fel încât să fie mai adaptate planului lui Dumnezeu. Nu e vorba de o activitate intimistă; a evangheliza înseamnă a declanșa o adevărată revoluție socială, cea mai profundă, unica eficace. Pentru a evangheliza este necesar să se aibă un motiv: a fi "îndrăgostiți" de Dumnezeu, a fi avut experiența prieteniei sale și a intimității sale. În acest proces, atenția trebuie să se concentreze înainte de toate asupra inimii noastre. Exact acolo unde se formează gândurile și alegerile: inima trebuie să fie eliberată de poluări. Acest lucru cere transparență, capacitate de a ne întoarce în noi înșine și de a prezenta, în fața Domnului, motivațiile cele mai adevărate ale comportamentelor noastre. Adevărul gesturilor cere curăție a motivațiilor.

Mulți tineri, o știți foarte bine, nu "locuiesc propria inimă", trăiesc "distrați". Sunt atrași de mii de lucruri; pornesc pe mii de cărări și, mai ales sunt tiranizați și aserviți la mii de stăpâniri. Locuiesc "în altă parte", peste tot, dar nu în inimă, cu consecința de a nu face posibilă întâlnirea cu Dumnezeu care se realizează, în schimb, tocmai în acest loc așa de prețios, așa de personal și așa de secret: inima. De fapt, în inima fiecărei persoane există o rană, o durere mare care cere să fie ascultată, înțeleasă, vindecată. Pentru aceasta Isus are nevoie și astăzi de discipoli capabili să asculte inima oamenilor, în special a tinerilor. Discipoli capabili să înțeleagă în bucuriile lor și în temerile lor o voință, nu întotdeauna exprimată, de a se apropia de el și de a-l întâlni. Numai discipolul care are un raport profund cu Domnul Isus poate să perceapă, printre cei care-l caută, cine dorește cu adevărat să împărtășească experiența sa cu Dumnezeu.

Dar amintiți-vă mereu că numai Cristos este capabil să vindece și să însănătoșească sfâșierile profunde și suferinde ale inimii tinerilor. Deci, pentru ca această întâlnire să fie rodnică, trebuie să se accepte să se facă un drum special: este necesar să se treacă de la admirație la cunoaștere și de la cunoaștere la intimitate, de la intimitate la îndrăgostire, de la îndrăgostire la urmare și la imitare.

Și voi, dragii mei tineri, nu puteți să trăiți credința voastră solitari. Mântuirea noastră se află în afara noastră; n-o găsim în știință sau în economie sau în politică, ci numai în Isus Cristos, mort și înviat pentru noi. Așadar, întoarceți-vă cu ochi noi și inimă nouă în locul unde Isus, astăzi, se face prezent și locuiește: Biserica. Întâlniți comunitatea credincioșilor, a celor care-l mărturisesc pe Isus ca Domnul lor, familia discipolilor săi, a celor care împărtășesc cu El viața și misiunea. Dragi tineri, se poate întâmpla ca multe lucruri, în contextul uman al Bisericii să vă dezamăgească. Se poate întâmpla și ca să vă simțiți neînțeleși, neluați în serios. Este adevărat, Biserica uneori ne dezamăgește, uneori ne tulbură, dar mereu ne fascinează, pentru că este o realitate ale cărei granițe trec înlăuntrul nostru, pentru că este o îmbrățișare a unei mame asupra noastră, locul vizibil al identității noastre, zona de întâlnire cu Dumnezeul lui Isus Cristos și cu oamenii înțeleși ca frații și surorile noastre. De aceea, ascultați cuvintele unui părinte care a suferit, dar a iubit mereu Biserica: nu, dragi tineri, nu vă separați de Biserică! Nici o realitate nu este așa de bogată în speranță, în compasiune, în iubire. Ea nu îmbătrânește niciodată: tinerețea sa este veșnică.

La aceste daruri care vă sunt oferite de Biserică drept har trebuie să uniți o atitudine constantă de contemplație și rugăciune. Contemplația, care devine rugăciune, înseamnă a rămâne deschiși la toată plinătatea pe care Tatăl vrea s-o reverse în inimile voastre, prin Duhul său Sfânt. Pentru voi astăzi, evanghelizatori și educatori ai tinerilor din cel de-al treilea mileniu, Cuvântul proclamat și împărtășit, contemplat în rugăciune, este indispensabil pentru a crește în credință. Credința care trebuie să devină ascultare a strigătului săracilor, al celor abandonați, al celor excluși și să se traducă în gesturi de caritate concretă, care-l fac vizibil pe Dumnezeu, Iubirea sa. La bicentenarul nașterii mele, vreau să renasc împreună cu voi pentru a continua să fac din tineri motivația vieții mele, moștenirea prețioasă care mi-a revenit, misiunea mea. Cu voi vreau să-i iubesc cu aceeași iubire pe care o putem lua din inima Bunului Păstor. Acest lucru este posibil, deși condițiile sociale și culturale s-au schimbat. Cum este obiceiul meu, nu voi recurge la forme abstracte sau teoretice sau ideologice, ci la acea pedagogie a bunătății care pune educația într-un neîncetat proces de adaptare, de convertire umană, spirituală, pastorală, știind să primească toate schimbările, dar ducându-le din nou la motivațiile cele mai adevărate și profunde ale creșterii umane și ale maturizării creștine. Sunt tot mai convins că educația este un lucru al inimii, sau mai bine zis, că inima trebuie să fie educată, pentru că în iubire tinerii își joacă viața lor.

În Anul Credinței vreau să fiu împreună cu voi în această misiune minunată care implică toată Biserică. Fiecăruia dintre voi îi spun aceleași cuvinte pe care le repetam tinerilor mei din Valdocco: "Una singură este dorința mea, aceea de a vă vedea fericiți în timp și în veșnicie". Pentru ca să fiți fericiți și Vestea Bună a mântuirii să fie primită de toți, străduiți-vă să vă faceți iubiți. Pentru ca lumea să creadă și crezând să se mântuiască, străduiți-vă să vă faceți iubiți. Pentru ca să cadă zidurile despărțirii, ale neînțelegerii, ale prejudecăților și ale refuzării Bisericii, străduiți-vă să vă faceți iubiți. Pentru ca tu, tânăr credincios și misionar al lui Cristos, pentru ca să poți fi fericit, considerat credibil și autoritar, străduiește-te să te faci iubit! Împreună, pentru tineri, vom fi vestitori blânzi și curajoși ai Evangheliei, pentru credință și cu iubire. Așa vă visez, dragii mei: "tineri pentru tineri", însoțitori ai lui Isus și martorii săi, plini de entuziasm pentru tot ceea ce este viața, dar profund înrădăcinați în viața Domnului Isus.

Vă binecuvântez, vă dau întâlnire pentru Ziua Mondială a Tineretului la Rio de Janeiro, la jumătatea lunii iulie, și vă salut îmbrățișându-vă pe toți cu afecțiune de părinte, de frate și prieten.

(După L'Osservatore romano, 31 ianuarie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat