Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bilanț: Adu-ți aminte

De mai multe ori în Sfânta Scriptură oamenii sunt invitați să privească în trecut pentru a-și aminti de binecuvântările lui Dumnezeu. În acest sens un text se află în Cartea Deuteronomului (8,1-10): "Adu-ți aminte de tot drumul pe care Domnul Dumnezeul tău te-a făcut să mergi în acești patruzeci de ani în pustiu ca să te smerească și să te încerce, ca să cunoască ce este în inima ta" (Dt 8,2).

Privirea în trecut la drumul pe care Dumnezeu l-a rânduit în anul care s-a încheiat este deosebit de utilă. Acesta este sensul analizelor și bilanțurilor pe care, în diverse domenii, oamenii le fac la finalul sau la începutul unui an.

Ce a însemnat anul 2012 în Biserică?

Bilanțul anului care s-a încheiat la nivelul Bisericii Universale include două vizite apostolice internaționale ale Sfântului Părinte: prima, în Mexic și Cuba (23-28 martie); a doua, în Liban (14-16 septembrie), cu încredințarea exortației apostolice "Ecclesia in Medio Oriente", rod al Sinodului episcopilor din Orientul Mijlociu, care a avut loc în Vatican în octombrie 2010. La aceste vizite se adaugă alte patru vizite pastorale în Italia, din care una la populația din regiunea italiană Emilia Romagna, încercată de un seism devastator, și alta la Loreto pe urmele papei Ioan Paul al II-lea.

Tot în anul 2012, Sfântul Părinte a luat parte la cea de-a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor, cu tema "Familia: munca și sărbătoarea" (Milano, 30 mai - 3 iunie). Din România au participat peste 150 de familii, dintre care opt din Moldova, însoțite de doi preoți. Apoi papa a proclamat Anul Credinței (11 octombrie), cu ocazia celei de 50-a aniversări a deschiderii Conciliului Vatican II și a împlinirii a 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice, și a prezidat Sinodul pentru Noua Evanghelizare (Vatican, 7-28 octombrie). De asemenea, a deschis un cont pe Twitter și a publicat ultimul volum despre Isus din Nazaret (21 noiembrie).

La Consistoriul din ziua de 18 februarie, la Vatican, papa a ridicat la demnitatea de cardinal 22 de persoane. Printre aceștia a fost și Preafericitul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică).

Credința, familia și pacea s-au numărat printre temele cele mai prezente în discursurile papei. Familiilor le-a încredințat o misiune: "Voi sunteți unica forță extraordinară care poate schimba lumea". La sfânta Liturghie de deschidere a Anului Credinței (11 octombrie 2012) a precizat scopul acestuia: "Iată, așadar, cum putem reprezenta acest An al Credinței: un pelerinaj în deșerturile din lumea contemporană, în care să ia numai ce este esențial: nici toiag, nici desagă, nici pâine, nici bani, nici două tunici - așa cum Domnul le spune apostolilor trimițându-i în misiune (cf. Lc 9,3), ci evanghelia și credința Bisericii, a căror exprimare luminoasă sunt documentele Conciliului Ecumenic Vatican II, așa cum este și Catehismul Bisericii Catolice, publicat în urmă cu 20 de ani".

Și la nivelul Diecezei de Iași au fost câteva evenimente care au marcat anul.

A continuat timpul dedicat familiei și Căsătoriei creștine, cu tema: "Apropierea familiei de Biserică". Anul Credinței a fost deschis solemn în catedrala din Iași, în ziua de 11 octombrie, și duminica următoare (14 octombrie) în toate comunitățile catolice din Moldova. Au continuat misiunile populare și pelerinajul icoanei Maicii Domnului prin dieceză.

Au fost hirotoniți 22 de preoți (5: Roman - 26 mai, 1: Bacău - 16 iunie, 16: Iași - 29 iunie) și 32 de diaconi (20: Roman - 4 octombrie, 12: Iași - 8 decembrie).

Cea de-a XII-a Întâlnire Națională a Tineretului Catolic (Iași, 25-29 iulie) a strâns în capitala Moldovei aproape două mii de tineri din toată țara. Cea de-a VI-a Adunare Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (Iași, 22-26 august) a adunat laici și asistenți din mai multe țări.

Mai sunt de amintit: cel de-al XX-lea capitul al Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România (Roman, 25-30 iunie), Sărbătoarea Copiilor (Barați, 9 iunie), pelerinajul de la Cacica, cu pelerinajul bicicliștilor (13-15 august), sfințirea a patru biserici: Șerbănești-Bacău (20 mai), Sărata (4 august), Pildești (16 august) și Iași "Sfânta Tereza" (30 septembrie) și consacrarea a două altare: Slobozia (23 septembrie) și Cacica (14 august), înființarea Parohiei Belcești (10 august), numărul parohiilor ajungând la 143, publicarea Youcat în limba română (iulie), publicarea în traducere catolică a primelor trei volume din Vechiul Testament (Pentateuhul și cărțile istorice).

Printre oaspeții de seamă care au vizitat dieceza au fost: cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena (21-22 mai), Mons. Paolo de Nicolo, regent al Casei Pontificale din Vatican (15 august) și cardinalul Salvatore De Giorgi, arhiepiscop emerit de Palermo, fost asistent spiritual al FIAC (22-26 august).

În anul 2012 câteva comunități din Moldova au celebrat jubilee: încheierea anului special dedicat celor 800 de ani de existență a Ordinului Surorilor Clarise (Roman, 11 august), venirea primilor mineri polonezi: 220 de ani (Cacica, 20 octombrie), 25 de ani: Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" (Bacău, 21 noiembrie), 20 de ani de prezență: Surorile Benedictine ale Divinei Providențe (Oituz, 20 mai), Surorile Oblate Asumpționiste (Bacău, 11 august), Kolping Moldova (Bacău, 1 septembrie), Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" (Bacău, 20 octombrie), Frații Capucini (Onești, 30 octombrie), 10 ani: Grădinița "Sfânta Familie" din Gherăești (17 iunie), Ordinul Carmelit (Luncani, 16 iulie), Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", Casa "Fericita Clara" (Șcheia, 28 octombrie), Căminului de Bătrâni "Casa Sfântul Iosif" (Iași, 27 octombrie).

Aducându-ne aminte de toate aceste evenimente prin care Domnul ne-a călăuzit în anul 2012, precum și de binecuvântările pe care le-a revărsat peste fiecare dintre noi, îi mulțumim. Privim la anul 2013 cu speranță. Dumnezeu va fi cu noi.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat