Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la Sfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu

1 ianuarie este ziua în care Dumnezeu ne-a așezat în cele mai bune mâini: în mâinile lui Isus, mâinile preasfintei Fecioare Maria și mâinile sfântului Iosif.

Este 1 ianuarie! Este prima zi a anului! Este ziua când o serbăm pe sfânta Fecioară Maria, ca născătoare de Dumnezeu! Este ziua când primim binecuvântări și urări de bine! Este ziua speranțelor bune și a veștilor fericite! Este ziua păcii adevărate! Este ziua în care Dumnezeu ne-a așezat în cele mai bune mâini.

Evanghelia de astăzi se deschide cu aceste cuvinte: "Păstorii s-au dus în grabă și i-au găsit pe Maria și pe Iosif împreună cu Pruncul care era culcat în iesle" (Lc 2,16).

Aceste cuvine ale evangheliei, din prima zi a anului, vor să ne spună că Dumnezeu cel întreit și unic este un Dumnezeu care ne iubește nespus de mult și pentru că dorește să fim fericiți chiar din prima zi a anului, ne încredințează celor mai bune și binecuvântate mâni din întreg universul, mâinile lui Isus, mâinile preasfintei Fecioare Mariei și mâinile lui sfântului Iosif, sigur fiind că aceste mâini sfinte și binecuvântate ne vor ocroti, ne vor da pacea aici și în veșnicie, ne vor face fericiți aici și în veșnicie.

Domnul, în marea sa iubire față de noi, i-a zis lui Moise: "Aron și urmașii lui să-i binecuvânteze pe fiii lui Israel cu aceste cuvinte: «Să te binecuvânteze Domnul și să te păzească. Domnul să-și lumineze fața asupra ta și să se îndure de tine. Domnul să-și îndrepte fața către tine și să-ți dăruiască pacea. Astfel să chemați numele meu asupra fiilor lui Israel și eu Domnul îi voi binecuvânta»" (Num 6, 22-27)

Iar această binecuvântare Dumnezeu o revarsă asupra noastră, prin Fiul său Isus, prin Teotokos, Maria, cea plină de har, și prin sfântul Iosif, bărbatul cel drept, nu numai în prima zi a anului, dar în toate zilele vieții noastre.

Suntem chemați, chiar din prima zi a anului, să credem iubirii infinite a lui Dumnezeu, care ne iubește, ne ocrotește, ne fericește, ne dăruiește pacea sa și ne binecuvântează de la 1 ianuarie și până la 31 decembrie, din prima zi a vieții noastre și până la ultima clipă a vieții noastre.

Suntem astăzi chemați să credem iubirii infinite a lui Dumnezeu care s-a revărsat asupra noastră, prin Isus Mântuitorul; pentru că Isus este Fiul său, una cu Tatăl și cu Duhul Sfânt; pentru că s-a coborât din cer special pentru mântuirea noastră; pentru că a umblat după noi ca Păstorul cel bun după oițele rătăcite; pentru că a luat asupra sa păcatele și natura noastră rănită; pentru că ne-a mântuit prin patima și crucea lui; pentru că ne-a pregătit locuri în cer; pentru că ne trimite mereu binecuvântările sale; pentru că acum ne atrage la sine în cer. Ne mai putem îndoi de iubirea sa?

Un copil trebuia să treacă strada. Era încă mic și singur. S-a uitat în stânga, apoi în dreapta. Nu venea nici o mașină. Șoseaua era liberă. Repede să treacă! De abia a ajuns la mijlocul străzii, când pe neașteptate a apărut dintr-o stradă lăturalnică un camion mare. Ce să facă? Și-a împreunat mâinile și s-a rugat: "Te rog, Doamne Isuse, fă, ca această mașină să nu treacă peste mine." Șoferul a văzut băiatul. Atent, a condus camionul pe lângă el. Băiatul a ajuns nevătămat pe partea cealaltă a străzii. Curând ajunge acasă și povestește mamei toată întâmplarea.

Oare cât de des ne gândim zilnic la Isus? Sfântul Filip Neri a spus că cel mai lung timp în care nu s-a gândit la Isus a fost un sfert de oră. Și pentru asta a regretat mult. Sunt dintre creștini care nu se gândesc la Isus nici când li se ivește câte un pericol. Să nu uităm cuvântul Scripturii: "Domnul aude când strig către el" (Ps 4, 3)

Suntem astăzi chemați să credem în iubirea infinită a lui Dumnezeu care s-a revărsat asupra noastră și prin Preacurata Fecioară Maria, cea care este Fiica Tatălui, Mama Fiului lui Dumnezeu și Mireasa Duhului Sfânt; cea care este plină de har și iubire; cea care s-a jertfit alături de Isus pentru mântuirea noastră; cea care pururea este mijlocitoarea noastră; cea care nu a refuzat niciodată pe nimeni, așa cum ne învață evanghelia și sfântul Bernard.

Sfântul Ieronim Emiliani (1486-1537) dusese în tinerețea sa o viață foarte îndepărtată de Dumnezeu. Fiind militar de carieră a trăit o viață de petreceri și păcate urâte. Într-o luptă a fost luat prizonier și a fost aruncat într-o temniță, urmând ca să fie ucis. Acum nu-l speria atât moartea, ci modul cum va apărea în fața lui Dumnezeu cu atât de multe păcate pe suflet. Amintindu-și de rugăciunea Ave, Maria, învățată în copilărie și pe care n-o mai recitase de atunci, a început să se roage mijlocirii Preasfintei Fecioare Maria, că, dacă îl va scăpa de la moartea de osândă pe care o merită, își va schimba viața. Minune, Maica Domnului îi apare în celulă, îi dezleagă lanțurile, îl scoate afară din închisoare și îl face liber. El luă lanțurile, merse într-o biserică din Trerrio, le depuse la un altar al Maicii Domnului; acolo făcu o spovadă bună, își schimbă viața și intră într-o mănăstire închinată Maicii Domnului; din acel moment el nu mai trăit decât pentru perfecționarea vieții lui și a altora, decât sub privirile cale ale lui Isus și Maria. A murit de o boală pe care o luase de la cei pe care îi îngrijea, din dragoste pentru Isus și Maria.

Sfântul Arnould (582-647), episcop de Metz, aruncat pe nedrept într-o închisoare întunecată din Toulouse, văzându-se la discreția persecutorilor săi și nemaiașteptând nimic de la oameni, recurse la ajutorul Sfintei Fecioare. Abia își termină rugăciunile că lanțurile căzură singure. De teamă să nu provoace mânia temnicerului, el și le puse din nou, dar ele se rupseră iarăși în prezența gărzilor și fu astfel, în mod miraculos, scăpat. Grija Mariei pentru suflete să ne determine și pe noi că să alergăm la ea în toate zilele vieții noastre.

Suntem astăzi chemați să credem în iubirea infinită a lui Dumnezeu care s-a revărsat asupra noastră și prin sfântul Iosif, cel care l-a introdus pe Isus în familia lui David, cel căruia Dumnezeu i-a încredințat grija lui Isus, a Mariei, dar și a întregii Biserici; cel care este bărbatul drept și credincios; cel care acum în cer are mare putere de mijlocire la Isus.

Cu trei zile înainte de moartea sa, scriitorul și poetul italian Silvio Pellico (1789-1854) spunea: "Numai în cer vom înțelege măreția și meritele sfântului Iosif. Așa cum Sfânta Fecioară este cinstită printr-un cult particular, tot așa sfântul Iosif este ridicat deasupra tuturor celorlalți sfinți, căci el a fost cel mai apropiat și cel mai iubit de Isus și de Maria, și prin urmare și cel mai în putere în a ne ajuta. Să ne sprijinim deci de sfântul Iosif, căci inima sa s-a odihnit la inima copilului Isus. Să-l invocăm cu încredere. El este prietenul nostru ceresc. El a venit mereu în ajutorul meu!"

"Dintre toate sufletele care sunt devotate cinstirii sfântului Iosif - spunea Sfânta Tereza de Avila (1515-1582) - n-am cunoscut nici unul care să nu facă, în fiecare zi, progrese noi și rapide pe calea perfecțiunii. De mai mulți ani, de când îi cer sfântului Iosif un har special, niciodată nu am fost refuzată. Chiar am observat că, dacă harul pe care îl ceream nu era cel care îmi trebuia, acest amabil sfânt știa să-l transforme în cel mai mare bine pentru sufletul meu. Dacă cineva ezită în a mă crede, îl implor să încerce, din dragoste pentru Dumnezeu".

Să repetăm zilnic, începând de astăzi, frumoasele cuvinte ale Psalmistului: "Dumnezeu să aibă milă de noi și să ne binecuvânteze; Dumnezeu să-și întoarcă fața senină spre noi, pentru ca să se cunoască pe pământ calea sa și mântuirea sa la toate popoarele" (Ps 67 2-3)

Știți de ce Dumnezeu își arată grija și dragostea sa deosebită față de noi, chiar din prima zi a anului, și chiar din prima zi a existenței noastre și până în veșnicie? Ca noi să nu-l părăsim niciodată; pentru ca noi să nu ne căutăm fericirea decât prin el, cu el și prin în el; pentru ca noi să nu mai mergem niciodată după diavol și după idolii falși ai acestei lumi; pentru ca noi să primim mântuirea și fericirea pe care el ni le trimite prin Isus, prin Maria, prin Iosif și prin toți sfinții săi; pentru ca noi, dacă suntem cumva pe o cale greșită, să ne convertim.

Cineva a dăruit un ajutor bănesc unui om al străzii, căruia i-a reapărut zâmbetul pe buze. Fiul său a privit mirat că tatăl său s-a apropiat și a ajutat un om ca acesta. Atunci tatăl i-a spus copilului său: "Privindu-l pe acest cerșetor, să vezi în el starea sufletească a omului păcătos; iar privind la gestul meu, să vezi în el dragostea gratuită și nemeritată a lui Dumnezeu față de fiecare dintre copiii săi păcătoși, care pot deveni niște convertiți fericiți".

Deci Dumnezeu, când ne-a dăruit astăzi binecuvântările și ocrotirile sale, prin Isus, Maria și Iosif, nu s-a uitat la ceea ce noi suntem în acest moment, niște păcătoși nevrednici, ci s-a uitat la ceea ce noi putem deveni începând de astăzi și acum, adică niște convertiți fericiți la dragostea lui.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat