Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Îngerul de zăpadă

- Nu și nu!

Pe punctul de-a începe să plângă, puștiul strigă, sus și tare, că vrea să ia parte la concurs. Cum îl știam de încăpățânat, ar fi stat acolo, urlând cât îl țineau puterile, toată ziua, până când ori îl lăsăm să participe, ori nu ne mai ardea nici nouă de vreun concurs. Doar nu era prima dată când ne-ar fi stricat joacă! Așa că, a lehamite, i-am făcut semn să-și ocupe locul și am spus încă o dată regulamentul - cu gândul să-l facem să renunțe când o vedea cât e de greu: o să câștige cine face cel mai frumos om de zăpadă, aici, în curtea bisericii, până la amiază. Gata - începem!

Zăpada era tocmai bună și era din belșug, doar eram la munte - soarele strălucea sus pe cerul înalt și senin, nu era nici prea frig, nici prea cald - ce mai, nici nu se putea o vreme mai bună. Și mai era și vacanță! Vacanță de Crăciun, deh! Toți brăduții din curte fuseseră împodobiți cu beteală (n-aveai cum să atârni globuri afară, doar gerul nopții și viscolul le-ar fi spart, nu?!) - dar oricum brazii n-aveau nevoie de găteli, erau gata împodobiți cu zăpadă și țurțuri lungi, răsuciți și... gustoși și străluceau de-ți luau ochii în soarele dimineții!

Cum vă spun, zăpada era din belșug, fiecare aveam locul nostru, iar arbitru avea să fie - cine altul - preotul nostru cel tânăr, frumos și bun. Lumea zicea de el că-i doar un copil, dar uite ce lucruri nemaipomenite face și nu mai contenea cu laudele. Parcă de când venise el, venise și bucuria în sat și oamenii se făcuseră cumva mai buni - doar se știe că numai oamenii plini de bucurie pot fi cu adevărat buni. Ia uite-l- trece acu' pe lângă noi și se uită cu luare-aminte cum lucrăm fiecare - da' după cât e de bucuros, cred că mai degrabă ar vrea să facă și el un om de zăpadă decât să fie "juriul". Sau măcar să pună mâna să ne ajute, să mai îndrepte lucrurile pe ici-pe colo. Dar asta nu se poate! E om mare și drept - dacă ajută pe unul sau pe altul sau chiar dacă ne ajută pe toți și pe fiecare în parte, unde mai e meritul nostru și unde-i concursul?!

Așa că se făcu nevăzut în biserică - s-o fi dus să se roage - mi-am spus, doar preoții nu fac nimic altceva toată ziua decât vorbesc direct cu Tata - adică se roagă pentru noi toți și toate celelalte lucruri (spitalul din sat, casa pentru cei bătrâni și singuri, chiar și școala cea nouă și cantina pentru drumeți și mai știu eu câte și mai câte) se făceau singure, datorită rugăciunilor lui - așa credeam eu la vremea aceea.

Și nu m-am mai gândit la altceva decât la omul meu de zăpadă. Era cam caraghios - mi-am zis, da' cum ați fi vrut să fie un om de zăpadă, cu morcov în loc de nas, cu ochii de cărbune și cu un surâs larg cât toată fața fiindcă, vedeți voi, era un om de zăpadă plin de bucurie! Asta înseamnă că era bun și înțelept! Da' cum să știe oamenii că e înțelept, dacă nu-i pun și o carte în mână?! Așa că, în loc de matură i-am așezat sub brațul lui de zăpadă, o carte învelită în coperți de plastic - ei, ce carte! Asta-i bună! Doar nu era să-mi prăpădesc bunătate de cărți de școală! Am șterpelit de acasă cartea de bucate a mamei, că doar când se topește zăpada, o să i-o duc eu înapoi. Și apoi ce nevoie are ea de carte de bucate, când nimeni nu face bucate așa de bune ca ea!

Așa că, vedeți voi, nici nu știu când a trecut timpul și iată, clopotul bisericii bătu amiază. Am lăsat toți lopățelele, fărașul, măturile - uneltele noastre - jos și ne-am adunat în jurul preotului, să mergem prin curtea bisericii de la un om de zăpadă la altul, să vedem ce-a făcut fiecare. Și ce credeți?! Nu erau oameni de zăpadă, așa cum îi vedeți desenați, rotunzi, burtoși, cu tigaie sau ceaun în cap și mătura în mâna - nu - erau așa, cum să vă spun, chiar sculpturi. Sau cel puțin așa zicea și se minuna preotul nostru. Semănau cumva cu oamenii din sat: uite, de al meu zicea că e învățătorul nostru, de-al lui văru-meu - că era doctorul satului (de unde o fi găsit stetoscop să-i atârne de gât?!), ba uite și bucătarul de la cantină drumeților - și ce-am mai râs când l-am recunoscut pe șoferul de autobuz - și tot așa.

Când am ajuns la omul de zăpadă al pustiului, se făcu deodată tăcere.

Preotul însuși îl privi mirat, se aplecă și-l mângâie pe cap (pe nesuferitul de puști, auzi colo!) așa că mi-am făcut și eu loc printre cei mai mari, să văd oare ce minune făcuse plângăciosul ăsta, de tăceau cu toții! Probabil că nu reușise să facă nimic, da' așa era preotul bun cu noi, cu toți - mai ales cu cei mici!

Când colo, am amuțit de uimire.

Din zăpada înaltă se ridica... un înger. Era de-adevărat un înger! Cu aripi mari, de zăpadă, în care se puteau vedea până și penele lungi, albe și strălucitoare, cu veșmânt alb ca zăpada (hei, chiar era din zăpadă!), unduind ușor în jurul lui de-ai fi zis că plutește pe nouri, cu mânuțe de zăpadă întinse a îmbrățișare - era chiar un înger. Avea și aureola - o închipuise cumva din țurțuri și zăpadă și strălucea în raza lungi în lumina soarelui de amiază - numai că n-avea chip. Fața lui, albă ca zăpadă, nu avea nici frunte, nici sprâncene, nici ochi, nici obrăjori - nimic.

- N-ai avut timp să-ți termini opera? - întrebă, cu uimire și respect, preotul.

- Dar e gata, izbucni în lacrimi puștiul. Cum, nici tu nu înțelegi?! Fața îngerului e chipul fiecăruia dintre noi și n-aveam cum să-i fac atâtea chipuri câți oameni sunt pe pământ!

Era de la sine înțeles cine câștigase concursul. Nu mai era nimic de spus. De fapt, fiecare sculptase ceea ce văzuse. Dar când și unde oare văzuse puștiul ăsta mic și plângăcios un înger?!

*

Tata râdea bucuros, apoi se prefăcu supărat:

- Dragul meu, nu-i chiar cinstit ce-ai făcut, știi?!

- Bine, dar n-am făcut nimic, doar am stat lângă el așa, din joacă și dacă toți m-au văzut pe mine în loc să vadă omul de zăpadă pe care puștiul nu reușise nici măcar să-l înalțe, nu-i vina mea, ci meritul lor. Fiindcă numai oamenii sfinți îi văd pe cei asemenea lor.

*

Și de atunci, în curtea bisericii, se înalță un înger care are veșmânt alb ca zăpadă, aripi înalte și strălucitoare ca zăpadă, mânuțe întinse a îmbrățișare și aureola sclipitoare ca din țurțuri de gheață - și n-are chip, fiindcă are chipul tuturor oamenilor de pe pământ.

Dar nimeni nu mai știe că, în dimineața aceea de iarnă, plină de soare, chiar acolo, în curtea bisericii, a stat ca să-l mângâie pe puștiul care plângea un înger de adevărat.

Îngerul de zăpadă.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat