Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concert de colinde al Corului Institutului Teologic în catedrală

Corul Institutului Teologic romano-catolic din Iași, condus de pr. Eduard Soare, a susținut tradiționalul concert de colinde în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, duminică, 16 decembrie 2012, începând cu ora 19.00.

În ciuda vremii neprielnice, numeroase persoane au fost prezente în catedrală pentru a asculta vestea cea bună a nașterii Mântuitorului adusă prin cânt de către studenții seminariști. Aceștia au intonat colinde din repertoriul național și internațional. Ca un răspuns îndreptat spre cei care în aceste zile au trecut pragul Institutului pentru a oferi din bucuria ce le inundă inima în aceste zile premergătoare sărbătorii nașterii lui Mesia, corul studenților a căutat să îi introducă pe toți cei care au fost de față în atmosfera de liniște, pace și înălțare sufletească, atmosferă care trebuie să îi cuprindă pe toți creștinii în această perioadă. Concertul a fost un moment prielnic de eliberare din forfota zilnică pentru a înțelege și a medita misterul ce se va înfăptui în noaptea de Crăciun. Cristos, se naște în ieslea săracă de la Betleem, el, Mântuitorul, vine în mijlocul oamenilor pentru a împlini promisiunea Tatălui.

Colindele, această muzică sacră, ne pregătesc inima pentru a-l primi cât mai bine pe Mesia. Depășind preocupările exterioare, suntem invitați prin cântul colindătorilor să acordăm prioritate schimbării sufletești.

Corul a fost alcătuit din 51 de seminariști. Dintre aceștia, prezentatorul Octavian Enache a introdus publicul în atmosfera de interiorizare și reflecție pentru ca acesta să perceapă mesajul transmis de colindători. Acompaniamentul corului la orgă a fost realizat de studentul Gabriel Balint, din anul I, care a interpretat partea solo a pieselor Adeste fideles (J.F. Wade) și Doarme-n iesle-n umilire (autor necunoscut). În timpul interpretării acestor melodii, locul său la orgă a fost luat de studentul Ștefan Tamaș din anul II.

Au fost interpretate următoarele piese:

1. O, Tannenbaum (melodie populară germană, 1820)
2. Moș Crăciun (D.G. Kiriac)
3. Mare minune (Gh. Cucu)
4. Cerul și-a deschis soborul (autor necunoscut)
5. Sus la poarta raiului (E. Montia)
6. Noapte de vis (Joseph Mohr)
7. Îngerii cântă în coruri (L. Mason, 1848)
8. Nouă azi ne-a răsărit (D.G. Kiriac)
9. Adeste fideles (J.F. Wade)
10. Închinarea păstorilor (V. Popovici)
11. Domnul din ceruri (autor necunoscut)
12. Domnuleț și domn din cer (Gh. Cucu)
13. Dormi, Isuse, Prunc divin (I.D. Chirescu)
14. Somnul lui Isus (F.A. Gevaert)
15. Doarme-n iesle-n umilire (autor necunoscut)
16. Praznic luminos (T. Popovici)
17. Fii slăvit, Isuse (melodie populară poloneză)
18. Hai cu toți să mergem (autor necunoscut)

În încheierea concertului, PS Petru Gherghel a salutat prezența considerabilă a celor care au dorit să primească mesajul Crăciunului vestit de seminariști prin concertul de colinde. Totodată, Preasfințitul le-a mulțumit seminariștilor pentru mărturia lor oferită tuturor celor care au avut plăcerea de a lua parte la acest concert de colinde. PS Petru și-a exprimat de asemenea, considerația pentru străduințele și succesul pr. Eduard Soare, dirijorul corului Seminarului.

La acest eveniment au participat toți oamenii de bunăvoință, din Iași și din diferite comunități ale diecezei, care au dorit să se pregătească mai bine pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, făcând din propria viață un cânt adresat Pruncului Isus.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 decembrie: Iași: Concert de colinde al Corului Institutului Teologic în catedrală


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat