Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A venit și-aici Crăciunul! Concert de colinde susținut de Corul Institutului Teologic din Iași

Corul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a susținut sâmbătă, 15 decembrie 2012, tradiționalul concert de colinde în capela Institutului, începând cu ora 18.00. Concertul a fost transmis în direct de către Radio Iași. Același concert se va repeta duminică, 16 decembrie, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, ce va începe la ora 19.00.

Lăsând deoparte zumzetul și forfota zilnică, studenții Institutului Teologic au dorit ca prin intermediul colindelor interpretate să pregătească calea ca în liniștea inimii și a minții să vestească asemenea îngerilor care s-au arătat păstorilor: "astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul!" (Lc 2,11).

Începând cu acest an corul a fost pregătit sub conducerea pr. Eduard Soare, vicerector al Institutului Teologic din Iași. Programul de colinde a cuprins melodii preluate din repertoriul național și internațional. Acompaniamentul corului la orgă a fost realizat de studentul Ștefan Tamaș din anul II, iar solistul Gabriel Balint a interpretat piesele Adeste fideles (J.F. Wade) și Doarme-n iesle-n umilire (autor necunoscut).

În deschiderea programului, studentul Enache Octavian Constantin din anul I, i-a introdus pe cei prezenți în atmosfera liniștită a așteptării care trebuie să îi caracterizeze pe toți creștinii, în vederea apropiatei veniri a lui Mesia. În plină iarnă, a amintit studentul, când natura e înghețată și lipsită de viață bradul iese în evidență prin cetina lui verde. Verdele este semnul speranței și al unei vieți noi, care vrea să ni se dăruiască și nouă de Crăciun, aducând lumină în nemângâierile și întunecimile noastre! Înainte să aprindem luminițele din brad, să-l privim și să-i înțelegem mesajul. Să privim în sus și să ne amintim căci și noi avem nevoie de lumină, care să ne lumineze cărările vieții și să ne dea speranță, iar această lumină ne-o dă Pruncul. Să contribuim fiecare la această lumină în sferele în care trăim: în familiile noastre, în slujbele noastre.

Trecând pe deasupra pământului, îngerul păcii aude răsunând din mii de piepturi colinde. Colindele nu sunt muzică ușoară, nu sunt nici muzică cultă. Colindele sunt o muzică sacră.

Programul concertului a cuprins următoarele colinde:

1. O, Tannenbaum (melodie populară germană, 1820)

2. Moș Crăciun (D.G. Kiriac)

3. Mare minune (Gh. Cucu)

4. Cerul și-a deschis soborul (autor necunoscut)

5. Sus la poarta raiului (E. Montia)

6. Noapte de vis (Joseph Mohr)

7. Îngerii cântă în coruri (L. Mason, 1848)

8. Nouă azi ne-a răsărit (D.G. Kiriac)

9. Adeste fideles (J.F. Wade)

10. Închinarea păstorilor (V. Popovici)

11. Domnul din ceruri (autor necunoscut)

12. Domnuleț și domn din cer (Gh. Cucu)

13. Dormi, Isuse, Prunc divin (I.D. Chirescu)

14. Somnul lui Isus (F.A. Gevaert)

15. Doarme-n iesle-n umilire (autor necunoscut)

16. Praznic luminos (T. Popovici)

17. Fii slăvit, Isuse (melodie populară poloneză)

18. Hai cu toți să mergem (autor necunoscut)

Cea mai impresionantă felicitare de Crăciun este "Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi, plin de har și de adevăr". Cuvântul nu a devenit o filozofie, o teorie. Cuvântul a devenit o persoană care să fie urmată, plăcută și iubită. Dumnezeu ni s-a dăruit, a părăsit cerul pentru a ne salva.

În încheiere, studentul Enache Octavian Constantin le-a amintit tuturor că sărbătoarea Crăciunului este una a familiei. În grajdul din Betleem s-a născut cea mai frumoasă familie. Acolo s-a descătușat pentru prima oară, în inima Mariei și a lui Iosif, iubirea pentru un al treilea membru: Dumnezeu făcut om.

La acest eveniment cultural și muzical, au participat și episcopii de Iași, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, care au răspuns invitației pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului. PS Petru Gherghel le-a mulțumit atât studenților pentru momentele de înălțare și de liniște sufletească la care i-au condus pe toți cei prezenți, dar și tuturor celor care au răspuns invitației, participând la acest concert. Preasfințitul le-a amintit celor prezenți de un eveniment petrecut în urmă cu câțiva ani în America, când a fost difuzat pentru prima dată filmul Isus din Nazaret, în regia lui Franco Zeffirelli. În perioada de timp cât a durat difuzarea filmului, în America nu a fost săvârșită nici o faptă rea; toți și-au îndreptat în acele momente ochii spre Isus. Același lucru, a amintit Preasfințitul, s-a petrecut și în pe parcursul desfășurării acestui concert, când gândurile tuturor au fost îndreptate spre pruncul care vine în ieslea săracă din Betleem.

Concertul va fi reluat mâine, 16 decembrie 2012, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Prin intermediul site-ului www.ercis.ro, acest concert va putea fi urmărit în direct la adresa: www.ercis.ro/video/iasi2.asp

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Iași: Concert de colinde susținut de Corul Institutului Teologic


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat