Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Mâna ascunsă

Profetul Daniel, născut într-o familie nobilă, posibil de viță regală, a fost dus rob în exil în Babilon pe când era adolescent, în anul 605 BC. După trei ani, pe când se afla deja în slujbă la curtea regală, a fost chemat să interpreteze visul împăratului. Uimit de înțelepciunea tânărului, Nabucodonosor l-a numit guvernator peste întreaga provincie Babilon și cel dintâi dintre înțelepții din Babilon (Daniel 2,48). A rămas în slujba regilor care s-au succedat, păstrându-și neclintită pietatea și respectând tradiția poporului său, pe care l-a încurajat prin profețiile sale și prin exemplul său propriu. A murit la 90-94 ani, respectat, temut și iubit deopotrivă de cei mari și de poporul său.

În Cartea lui Daniel primele 6 capitole sunt istorice, iar ultimele 6 capitole sunt profetice.

Scopul cărții, mesajul ei central, este expus în cuvintele repetate de trei ori în cuprinsul capitolului 4 (4:17, 25, 32): "Ca să știe cei vii că Cel Prea înalt stăpânește peste împărăția oamenilor și că o dă cui îi place".

Pentru noi, Cartea lui Daniel este, mai presus de valoarea istorică, literară și profetică, un îndrumar de viață pentru păstrarea neclintită a credinței și tradiției în vremuri zbuciumate.

* * *

- Ai dreptate - șopti bătrânul ca pentru el - când te uiți în flăcările focului, poți vedea o mulțime de lucruri - case, munți, păduri, pietre scumpe, animale, chipuri felurite și câte și mai câte. O fi pesemne vreo meteahnă a bătrâneții, să-ți aduci aminte clar, de parcă s-ar fi întâmplat chiar acum, câte o frântură din viața demult apusă...

Tăceam, numai ochi și urechi, pentru că înțeleptul arareori vorbea cu cei mici și încă și mai rar amintea câte ceva din viața lui. După ce scormoni cu toiagul în foc, surâse blând și se uită cu mirare la mine, de parcă de-abia acu' m-ar fi văzut:

- Ehei, măi copile, eram doar oleacă mai răsărit ca tine și neastâmpărat nevoie mare. De asta nu era zi în care să nu mănânc chelfăneală de la care se nimerea prin preajmă, cu sau fără motiv - doar așa, ca să nu-mi uit obiceiul. Doar mama, săraca, mă lua în brațe și-mi spunea că sunt tare deștept și că unui deștept i se iartă năzbâtiile - "Măcar de-ai ajunge și tu înțelept și om al Lui Dumnezeu, așa ca Daniel, de la curtea împăratului".

- Da' eu nu vreau să ajung ca el, eu vreau să ajung ca mine, când oi fi mare! - ziceam cu năduf, fiindcă nu-mi plăcea bătaia, da' nici să fiu ținut în brațe așa, că doar nu mai eram copil mic! Așa că se mai întâmpla să înnoptez pe unde se nimerea, ca să scap și de una, și de alta. De data asta mă aciuasem în curtea palatului. Era mare sărbătoare, împăratul poruncise să se lase porțile deschise, să se aprindă focuri afară și să fie de mâncare pentru toți sărăntocii. Nu-mi era foame - rămăsesem să mă încălzesc și să-i ascult povestind. Cum noaptea înainta, glasurile coborau în șoapte, șoapta în murmur înfiorat și parcă o frică nedeslușită ne cuprindea încet-încet pe toți. Ca să vezi - mi-am spus: nici aici nu scap de poveștile cu Daniel! Ba că i-a deslușit visul acela cu statuia cu cap de aur și picioare de lut împăratului Nabucodonosor și că după asta tot poporul a trebuit să-l recunoască drept Dumnezeu adevărat pe Dumnezeul lui Israel, ba că a profețit niște lucruri de groază și nu l-a pedepsit nimeni, fiindcă era dregător mare și însemnat și tot așa. Dar pe măsură ce zgomotele în curtea palatului se stingeau, dinăuntru zvonul petrecerii se întețea. Gărzile nu se mai uitau la noi - niște zdrențăroși, acolo, pe jumătate adormiți, ce rău puteau face?! - așa că m-am strecurat până în pragul sălii de ospețe. Și acolo, ce să vezi?! - cât pe ce sa orbesc: râuri de pietre scumpe și aur și vase de aur și odăjdii nemaivăzute scânteiau de-ți luau ochii, iar despre mâncăruri, nici nu-ți poți închipui ce se găsea acolo. L-am zărit pe însuși împăratul, pe Belshazzar, în mijlocul curtenilor și oaspeților săi, cu ochii scânteind și hohotind când nu mai reușea să vorbească - ba ațipea, ba părea că se trezește și încearcă să vorbească, dar cine să-l mai asculte?! - Când deodat, tună cu glas de taur și ceru să i se aducă vasele de aur și argint din templul Ierusalimului, chiar din templul lui Solomon, acolo, la masă!

În aceeași clipă se făcu așa de liniște, de-mi auzeam inima bătând in urechi - nici nu răsuflam de groază: nu-mi era că mă prind gărzile și mă azvârl afară - mi-era că niciodată nu mai pomenisem așa ceva. Mama îmi spunea că vasele acelea erau numai ale lui Dumnezeu și nimeni altcineva nu se atinge de ele, decât preotul cel mare și chiar și el, numai o dată pe an! Oaspeții încremeniseră și ei - groaza le risipise aburii băuturilor. Dar împăratul tună încă o dată porunca și-și duse mâna la hanger. Când slujitorii se întoarseră cu vasele, mi-am ascuns capul sub haină, că nu se cade să murdărești cu privirea un lucru sfânt - așa zicea mama. Dar în tăcerea de plumb, ca o piatră de mormânt, un glas îmi sfâșie auzul:

-"Mâna, mâna!"- am ridicat ochii și atunci i-am văzut: cu ochii ieșiți din orbite, muți de groază, se uitau la ceva. Pe peretele din spatele împăratului, o mână fără trup, strălucitoare ca lumina soarelui, scria mereu aceleași și aceleași cuvinte: Mene, Mene, Tekel u-Pharsin - eu, ce-i drept, învățasem să citesc - dar ce putea sa însemne enumerarea unor unități de măsura și greutate: "două minas, un shekel și două părți". La fel au citit și învățații pe care împăratul îi chemase. Atunci a dat poruncă să fie adus Daniel. Știu că vrei să mă întrebi cum arăta - și eu aș vrea să-ți spun, dar cum să descrii pur și simplu lumina curată a zorilor?! Mie așa mi se părea când, cu pasul lui solemn și maiestuos, trecu prin mijlocul sălii. Se opri în fața împăratului și-i spuse doar atât: "«Numărat, cântărit, împărțit», fiindcă Dumnezeu a numărat (mina) zilele împărăției tale și acestea s-au sfârșit; ai fost cântărit (shekel) și găsit fără greutate; iar regatul tău va fi împărțit (două părți) și dat mezilor și persanilor". Și chiar în acea noapte, Belshazzar a fost ucis, iar Darius, medul, a devenit împărat.

- Vezi tu, de câte ori stau târziu în noapte, lângă foc, mi se pare că flăcările se înalță asemenea degetelor unei mâini - o mână mai strălucitoare decât soarele. Și-mi spun că zilele oricăruia dintre noi sunt numărate, că bunurile și agoniseala noastră e firesc să fie împărțite, fiindcă "prețul vieții e atât de mare încât nimeni nu-l poate plăti și să rămână în viață la nesfârșit " - dar nu asta e grija mea, măi copile: ci să nu fiu găsit fără greutate atunci când voi fi cântărit, ca pleava, la judecată...

Bătrânul tăcuse și privea țintă flăcările aurii. Nu îndrăzneam să-l întreb nimic, deși mult aș fi vrut să mai aflu câte ceva despre omul acela mai înțelept decât toți înțelepții împăratului.

După un timp, parcă ghicindu-mi gândul, bătrânul se întoarse spre mine și-mi șopti:

- Știi, omul acela, Daniel, nu s-a înstrăinat niciodată de Dumnezeul poporului său. Și chiar înfruntând moartea, a respectat tradiția în rugăciune, în mâncare, în vorbă, în fapte... Nu a făcut în toată viața lui nici un rău, nimănui, om sau animal - de asta nici leii flămânzi la care fusese aruncat din răzbunare, s-au gudurat ca niște căței și i-au lins mâinile..., iar vorbele lui erau calde și dulci ca mierea... cine știe, poate-i era și lui teamă de numele lui...

- Cum adică?! - am sărit repede, nu cumva să nu-mi spună.

- Păi, Daniel înseamnă: "Dumnezeu e judecătorul (meu)". Or, frica de Dumnezeu e începutul înțelepciunii, măi copile...

Apoi se ridică și porni cu pasul șovăielnic al bătrâneții, spre bordeiul lui. După câțiva pași se întoarse, se uită lung la mine și-mi spuse așa, de rămas bun:

- Dar tu să nu te temi, fiule, de mâna care, nevăzută, ne scrie cuvintele vieții noastre, fiindcă în mâna lui Tata e întotdeauna cald și bine...

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat