Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: O sărbătoare unică

Sâmbătă, 8 decembrie 2012, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, comunitatea din Iugani a avut parte de momente de înaltă trăire spirituală prilejuite de inaugurarea noii biserici, în prezența PS Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași, și a multor preoți.

Cu sentimente de bucurie, îmbrăcați în haine de sărbătoare, sub mantia albastră a cerului senin, credincioșii satului Iugani s-au îndreptat spre noua casă a Domnului pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu și pentru a înălța cântări de laudă celei mai frumoase mamă și regină.

Dangătul clopotelor acționate electronic, prin sunetul melodiei "Ave Maria", parcă ne invita cu mai multă tărie să ne îndreptăm pașii spre noul lăcaș de închinare.

Statuia Sfintei Fecioare Maria, așezată pe frontispiciul bisericii, cu brațele întinse aștepta parcă acel moment privind la toți credincioșii care veneau să-i aducă Domnului imnuri de preamărire.

Cu emoție și pietate am pășit prin ușile de la intrare, ale căror vitralii oglindesc imaginea sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, de la Fatima, precum și chipurile a doi mari cinstitori ai Mariei: papa Ioan Paul al II-lea și episcopul martir dr. Anton Durcovici.

La începutul ceremoniei, părintele paroh Marcel Blaj purtând în suflet bucuria întregii comunități a adresat un cuvânt de bun venit tuturor oaspeților, printre care se numărau și oameni politici care au sprijinit lucrările de construcție a noii biserici, adăugând și un scurt istoric al construcției începând cu ziua de 26 aprilie 2009, când episcopul Petru Gherghel a sfințit piatra de temelie.

Programul a continuat cu sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, avându-i alături pe câțiva preoți ai satului împreună cu alți preoți invitați. Celebrarea a fost o combinație de muzică înălțătoare interpretată de corul comunității și de mesaj spiritual transmis de PS Aurel, care în cuvântul de învățătură ne-a vorbit despre frumusețea sufletului Preacuratei Fecioare Maria, despre edificiul atât de frumos închinat ei, dar și despre meritele și efortul depus de către preoții parohiei împreună cu întreaga comunitate locală.

În acea atmosferă privirile ne erau îndreptate spre altarul împodobit cu flori, deasupra căruia veghează o impunătoare icoană mozaicală a sfintei Fecioare Maria, regină, ce măsoară 10 metri pătrați. Cu sceptrul de regină în mâna dreaptă și cu pruncul Isus în cealaltă, mama și regina noastră ne-a condus atenția spre tabernacol, ale cărui raze ne invită să ne apropiem de regele inimilor și al veacurilor.

În centrul bisericii, un candelabru de excepție compus din 154 de becuri, dispuse în șase etaje, scoate în evidență regalitatea Mariei simbolizată de coroana din ledurile de la ultimul etaj.

Calea crucii și ferestrele cu vitraliile multicolore sunt adevărate realizări artistice, care pun în lumină scene din patima și moartea Mântuitorului precum și cele 20 de mistere ale rozariului.

O armonie între spirit și modernitate, între simplitate și eleganță, o frumusețe care i se cuvine numai Mariei se pot vedea în biserica nouă, ce măsoară 40 m lungime, 18 m lățime și 15 m înălțime, pavată în întregime cu marmură.

În acel decor și aer de reală sărbătoare interioară și exterioară, pe chipul tuturor celor prezenți se putea citi bucuria de a fi în jurul Maicii Preacurate și, împreună cu ea, de a aștepta venirea lui Isus.

Liturghia s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire adresat părintelui paroh, enoriașilor precum și tuturor binefăcătorilor care au dat dovadă de o generoasă dărnicie, după care împreună cu întreaga adunare am asistat la un mic spectacol cu dansuri populare, la o cină festivă cu tradiționalele sarmale românești și un foc de artificii, în peisajul mirific al fulgilor de nea.

Realmente celebrarea euharistică și întregul program ne-a oferit prilejul de a exclama cu psalmistul "Cântați Domnului un cântec nou căci a făcut lucruri minunate" (Ps 97), întrucât în noul locaș de închinare, de acum încăpător, putem să contemplăm cu mai mult elan frumusețea inefabilă a Mamei și Reginei noastre și să o lăudăm cu invocația:

Tu, capodoperă a celui preaînalt
Frumoasă ca și luna te-a creat
Ne fii lumină lină în drum spre cer
Să contemplăm al Tatălui mister
Și-n Euharistie să-i cânt, să-l ador.

Sr. Iosefina Rediu, CIN

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Iugani: Inaugurarea noii biserici


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat