Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Academia mariană la Institutul Teologic

Luni, 10 decembrie 2012, în Amfiteatrul Institutului Teologic din Iași, s-a desfășurat Academia mariană, eveniment pregătit, ca în fiecare an, de studenții anului III din cadrul Institutului. Evenimentul a fost precedat de celebrarea sfintei Liturghii, în capela Institutului, de către PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care i-a avut alături de el la altar pe PS Aurel Percă, pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului, seria preoților sfințiți în această vară și ceilalți părinți profesori și formatori din Institut.

Sfânta Liturghie a început la ora 11.30, în capela Institutului. PS Petru Gherghel a prezidat această sfântă Liturghie la care au fost invitați preoții sfințiți în această vară. Aceștia s-au adunat la Iași pentru a primi diplomele din partea Universității Pontificale din Lateran ca recunoaștere a eforturilor intelectuale depuse în timpul formării la Seminar. Dacă în vară, ei au primit premiul cel mare: sfânta Preoție, iată că acum a sosit momentul să primească cununa de lauri a celor care au studiat: diploma de Bacalaureat în Teologie (licența).

După celebrarea sfintei Liturghii, episcopii, precum și preoții invitați și părinții profesori ce activează în cadrul Institutului au participat, alături de ceilalți studenți seminariști, la evenimentul cultural al Academiei mariane, pregătit de studenții din anul III. Anul acesta academia a avut ca moto cuvintele fericitului papă Ioan Paul al II-lea: Totus tuus, Maria. Acea Marie care a răspuns cu fermitate chemării, ea care a fost scutită de păcatul strămoșesc, (dogmă de credință ce a fost proclamată solemn și definitiv la 8 decembrie 1854 de către fericitul papă Pius al IX-lea), ea ne este exemplu de credință și far ce ne luminează calea către Tatăl.

Totodată, astăzi, 10 decembrie, Biserica sărbătorește nașterea pentru cer a PS Anton Durcovici, episcop și martir al Diecezei de Iași. El a rămas în amintirea noastră ca acela care și-a dat viața pentru credința în Domnul. Așa cum a amintit și PS Petru Gherghel în cuvântul de învățătură rostit în cadrul sfintei Liturghii, episcopul Anton Durcovici a venerat-o foarte mult pe sfânta Fecioară, așa încât a încredințat întreaga dieceză inimii Neprihănite a Mariei.

Academia mariană a cuprins patru momente. În deschidere, studenții anului III au intonat cântecul: "Venim la tine"; text Petrică Ciobanu, anul V, iar muzica Liviu-Marian Focioroș din anul III.

Pentru că suntem în Anul Credinței, studentul Cristian Nistor, din anul III a prezentat conferința cu titlul: "Sfânta Fecioară Maria, maica credinței noastre". Seminaristul Cristian Nistor a dorit ca printr-o analiză și reflecție succintă a vieții sfintei Fecioare, să arate modul în care ea, neprihănit zămislită, aleasă încă de la început să participe la misterul răscumpărării, prin dăruirea totală și slujirea ei fidelă, ne este exemplu de credință, acea auroră a dimineții, "oglinda clară și sacră a frumuseții infinite".

Maria este "cea dintâi urmașă desăvârșită a lui Cristos" și rămâne pentru noi modelul, exemplul, călăuza și ajutorul ce nu poate fi înlocuit. Mama noastră iubitoare ne ia de mână pe fiecare dintre noi și, conducându-ne la Fiul ei, ne repetă: "Face-ți tot ce vă va spune" (In 2,5).

A urmat apoi, așa cum este deja o tradiție, piesa de teatru cu titlul: "Totus tuus, Maria", în regia studentului Andrei Blaj. Acesta a căutat să pună în scenă evenimentele cele mai importante ale pontificatului fericitului Ioan Paul al II-lea, care, după cum bine știm, a avut o dragoste deosebită pentru sfânta Fecioară, cea care i-a luminat pașii pontificatului său, cea care l-a apărat și la întărit în momentele cele mai dificile. Unul dintre acele momente în care toată lumea a văzut intervenția salvatoare a Preacuratei Maici Maria a fost atentatul asupra sfântului părinte papa Ioan Paul al II-lea din 13 mai 1981, din care, printr-o minune, Suveranul Pontif a scăpat cu viață.

După scenetă, același student, Andrei Blaj a recitat poezia "Din înălțimi", o laudă adusă Preacuratei, ea care este steaua mării, cea care ne conduce mereu la Fiul ei.

În final, studenții anului III au intonat cântecul "O măicuță preacurată", text: Petrică Ciobanu, muzica: Liviu-Marian Focioroș.

În încheierea academiei, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și pr. Rector Benone Lucaci le-au mulțumit studenților din anul III pentru efortul și disponibilitate, felicitându-i pentru faptul că au adus în atenția tuturor o personalitate marcantă a Bisericii care a îndrăgit-o foarte mult pe sfânta Fecioară: fericitul Ioan Paul al II-lea.

Imediat după aceasta, preoților invitați le-au fost înmânate diplomele din partea Universității Pontificale din Lateran ca recunoaștere deosebită a efortului intelectual depus în anii de Seminar.

"Maică a credinței și a bunătății, noi copii tăi te rugăm pentru iubirea ta de mamă să ne dai harul să iubim pe fiecare așa cum tu l-ai iubit pe Isus Cristos".

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 decembrie: Iași: Academia mariană la Institutul Teologic

Academia mariana la Institutul Teologic


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat