Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hirotoniri de diaconi

După un lung drum de pregătire, de studiu și rugăciune, doisprezece studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au fost hirotoniți diaconi de către PS Petru Gherghel, sâmbătă, 8 decembrie 2012, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Cu hotărâre și încredere, cei 12 studenți și-au manifestat dorința de a-l sluji pe Domnul și turma sa, rostind cu fermitate, în fața păstorului diecezei, a preoților și credincioșilor adunați în catedrală: "Vreau!".

Acest moment a fost pregătit și prin exercițiile spirituale care s-au desfășurat la casa de reculegere de la Bârnova (Iași), în perioada 29 noiembrie - 6 decembrie, sub călăuzirea pr. Marcelin Rotaru, îndrumător la Seminarul Teologic "Sfântul Ioan Evanghelistul" din Cluj. În această perioadă de pregătire spirituală candidații pentru treapta diaconatului au meditat asupra tainei la care urmau să fie făcuți părtași.

Vineri seară, 7 decembrie 2012, înainte de a fi hirotoniți, cei 12 studenți au făcut profesiunea solemnă și jurământul de fidelitate în fața PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului, a părinților formatori și spirituali și a colegilor seminariști, în capela Institutului.

Liturghia de hirotonire celebrată în catedrala din Iași a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-l alături în altar și pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, împreună cu aproximativ 100 de preoți. La celebrare au participat și familiile candidaților, rudele, prietenii și toți cei care au dorit să fie alături de ei.

După Evanghelie, candidații și-au exprimat încă odată în mod public dorința de a-l sluji pe Cristos și Biserica lui, prin "prezent"-ul rostit la chemarea Bisericii, atunci când fiecare candidat s-a auzit strigat pe nume de rectorul Institutului, părintele Benone Lucaci

În cadrul omiliei, PS Aurel Percă a precizat că sfințirea diaconilor ne permite să facem asemănări cu momentul Bunei-Vestiri. Atunci Maria s-a declarat slujitoare a Celui preaînalt. La fel este și diaconul acum: slujitor. Termenul folosit de Maria pentru a-și arăta slujirea indică totala dependență de altcineva. Astfel, substantivul grecesc diaconos, de unde derivă și termenul diacon, indică totala dependență de cineva. Desemnează acea slujire la masă. Scriitorul Iosif Flaviu spune că esenienii nu țineau în casă slujitori, ci își ofereau slujirea unii altora. Maria a fost slujitoarea tuturor, un prim element care o leagă pe Maria de slujirea diaconală.

Apoi, Maria a declarat fiat-ul el, "da"-ul ei, marele cuvânt de libertate pe care Dumnezeu îl așteaptă și de la cel care vrea să realizeze minunile sale. La fel și cei care vor fi hirotoniți diaconi, au spus "da"-ul lor, înaintea episcopului și înaintea întregii comunități. Fiecare a rostit "da"-ul său personal pe care Dumnezeu l-a acceptat; acesta este drumul pe care Dumnezeu va face să coboare puterea sa cu ajutorul căreia ei să poată realiza slujirea lor. Maria a renunțat la orice plan propriu pentru că deja a fost cuprinsă de misiunea încredințată ei de Dumnezeu. La fel și diaconul, îndreptat spre preoție, trebuie să-și repete cuvintele apostolului Paul: "trăiesc eu, dar de fapt nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine!". De aceea, diaconul trebuie să renunțe la orice plan propriu, la orice voință personală, pentru a se identifica cu binele fraților. El este destinat Evangheliei. Fiecare moment al vieții sale este un moment misionar. Orice om este fratele său, orice colț din Biserică este patria sa, orice indicație a episcopului este direcția propriei misiuni, orice act săvârșit este o clipă a împărăției lui Dumnezeu.

Astăzi se împlinește un moment din planul lui Dumnezeu, a precizat preasfințitul. Asemenea Mariei, fiecare dintre cei care vor fi hirotoniți au fost tineri anonimi ai localităților de origine, departe de gândul că Dumnezeu i-ar fi chemat la o misiune atât de nobilă. Harul lui Dumnezeu a fost mai puternic și v-a adus a în fața altarului, a spus Preasfințitul. De azi veți fi consacrați. Toți se roagă pentru voi. Ca și Maria aveți nevoie de Duhul Sfânt pentru a vă întări în misiunea voastră de slujire. În final, PS Aurel Percă i-a încurajat spunându-le: "Porniți cu încredere pe acest drum de dăruire totală! Duceți vestea bună prin slujirea voastră la toți oamenii. Antrenați-vă să slujiți, să fiți mereu diaconi!"

După omilie a urmat ceremonia de consacrare a tinerilor întru diaconat prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel. Celebrarea Sfintei Liturghii a continuat apoi cu rostirea Rugăciunii credincioșilor, cu prezentarea darurilor aduse în procesiune la altar de către studenții seminariști și cu liturgia euharistică. Alături de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și pr. rector Benone Lucaci, la altar au urcat doi dintre diaconii nou sfințiți pentru a sluji în cadrul liturgiei euharistice. Celebrarea s-a încheiat cu salutul și încurajarea PS Petru Gherghel. Nu a fost uitat nici PS Aurel Percă, cel care împlinește astăzi 13 ani de la consacrarea întru episcopat și căruia i s-a cântat și i s-a urat "La mulți ani!" în păstorire.

Iată și numele celor 12 diaconi:

  • Pentru Dieceza de Iași:

    1. Aileni Adrian (Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus")

    2. Bârnat Gabriel (Frumoasa)

    3. Budău Tiberiu (Nicorești)

    4. Bulai Claudiu (Roman "Fericitul Ieremia")

    5. Gabor Sergiu (Iugani)

    6. Luca Laurențiu (Oituz, filiala Ferăstrău)

    7. Lucaci Florin-Ionuț (Hălăucești)

    8. Mărtinaș Marius (Roman "Fericitul Ieremia")

    9. Milia Gheorghe (Butea)
       

  • Pentru Arhidieceza de București:

    1. Blaj Marian (Iași "Adormirea Maicii Domnului")

    2. Herciu Aurelian (Bacău "Sfânta Cruce")

    3. Șchiopu Marian-Iulian (Piatra-Neamț "Sfântul Iosif").

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Iași: Hirotonirea a 12 diaconi

* * *

Impresii ale unora dintre tinerii diaconi (format audio):

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei poate fi urmărită aici:


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat