Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Simpozion internațional dedicat Fecioarei Maria în spiritualitatea și arta franciscană

Vineri, 7 decembrie 2012, a avut loc la ora 15, în Aula Magna a Institutului Franciscan din Roman, Simpozionul Internațional cu tema "Sfânta Fecioară Maria în spiritualitatea și arta franciscană".

Acest eveniment a avut în atenție modul în care devoțiunea și proclamarea Neprihănitei Zămisliri se reflectă în spiritualitatea și arta franciscană. Cu toate că începuturile acestei devoțiuni au rădăcini îndepărtate în istorie și că încă din primele secole creștinii credeau în acest adevăr, a fost nevoie de intervenția fratelui franciscan, fericitul Ioan Duns Scotus pentru ca ceea ce se credea și se practica să ia o formă de care se va ține cont în elaborarea și proclamarea dogmei. Promovator al acestei credințe, acest frate a fost convins de ceea ce de timp se credea și a contribuit pentru ca acest adevăr să devină recunoscut la nivel eclezial. Acest lucru s-a întâmplat în acea zi de 8 decembrie 1854 când papa Pius al IX-lea, prin Ineffabilis Deus, a proclamat dogma Neprihănitei Zămisliri.

În cuvântul de deschidere pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, rector de studii al Institutului Franciscan din Roman, a evidențiat prin documente ale Bisericii importanța unor astfel de manifestări culturale dar și a devoțiunii pentru Fecioara Maria, acțiune menită să ajute la o formare mariană adevărată. Părintele Provincial Emilian Cătălin a mulțumit celor implicați în activitatea de traducere a Izvoarelor Franciscane și a îndemnat ca, în spirit franciscan să găsim în Maria un exemplu de credință.

Din intervențiile celor ce au susținut lucrări:

Pr. Eugen Răchiteanu a vorbit despre Neprihănita Zămislire în arta sacră, prezentând unele picturi în care se vădea încercarea de a reprezenta acest adevăr în formă cât mai adecvată. În Renaștere s-au stabilit normele de redactare a icoanelor în ceea ce privește reprezentarea Neprihănitei Zămisliri. Cerințele canonice pentru reprezentare constau în: înfățișarea Fecioarei cu o coroană de stele pe cap, cu picioarele pe glob și cu călcâiul ce zdrobește capul șarpelui. Culorile de folosit erau: albul, reprezentând curăția, albastru pentru harul divin și roșu. De subliniat este că iconografia acestei teme este de natură franciscană. Începând cu secolul al XV-lea, imaginea Neprihănitei se răspândește în mediile catolice cu denumirea de Tota pulchra.

Pr. Pavel Bulai a adus în atenție imaginea părintelui Maximilian Maria Kolbe, cavaler al Neprihănitei. Printre sfinții și sfintele lui Dumnezeu, strălucește și fiica Sionului, slujitoarea Domnului, Maria. Pe cât de umilă și simplă, pe atât de greu a fost de înțeles Maria. Dar acest lucru nu este motiv pentru ca oamenii dintotdeauna să nu o iubească și să o cinstească. Prin Militia Imaculatae se dă o dovadă a faptului că acest adevăr al Neprihănitei Zămisliri merită prețuit și cinstit. Numele spune clar că nu este o asociație intimistă sau pietistă dar o organizație cu un mesaj clar de transmis, atragerea a cât mai multe inimi, prin Maria, la Inima lui Isus.

Domnul Ioan Dămoc, profesor la Liceul Franciscan, a vorbit despre caracterul spiritual al literaturii franciscane, caracter ce reiese din modul aparte al lui Francisc și al fraților săi de a scrie. Dimensiunea spirituală a vieții noastre se manifestă prin preocuparea interogativă pentru lucrurile neevidente. Nu nesemnificative, dar cele ce nu par a spune prea multe la o primă vedere. Originalitatea Sfântului Francisc o reprezintă deschiderea spre ceilalți, deschidere ce se manifestă printr-o iubire pentru fiecare creatură. Bunăvoința către întreaga creație se reflectă în Cântecul fratelui Soare, imagine a faptului că în tot creatul Francisc vedea chipul Tatălui. Influența sărăcuțului din Assisi este resimțită și în operele scriitorilor români ca Lucian Blaga, Tudor Vianu, George Călinescu, Mircea Eliade, Nae Ionescu, Octavian Goga, Emil Cioran și Eugen Ionescu.

Pr. Ștefan Acatrinei, coordonatorul muncii de traducere a Izvoarelor Franciscane și autor al unor studii critice despre spiritualitatea franciscană scoate în evidență caracterul aparte al operelor fericitului Toma de Celano și a scrierilor Sfântului Francisc. Când vorbim de aceste scrieri, ne referim la opere mici sau foarte mici ce sunt scrieri cu valoare istorică universal acceptate de autorități. Pornind de la acestea, cu ajutorul grafologiei s-a ajuns să se determine personalitatea Sfântului Francisc. El este conștient de actualitatea convertirii lucru înseamnă a face ceva mai mult pentru Împărăția lui Dumnezeu. În Cântecul fratelui Soare regăsim unele aspecte originale ale gândirii franciscane dintre care valoarea universală a fraternității și unicitatea fiecărei creaturi sunt cele semnificative. Din unicitatea fiecărei creaturi va deriva ulterior acel concept de haecceitas.

Pr. Silvestro Bejan, delegat general pentru Ecumenism și Dialog Interreligios, prezintă ghidul orașului Assisi, ghid elaborat pentru pelerini, dar și pentru cei ce doresc să descopere valorile și particularul franciscanismului prin vizitarea acestui oraș. Prezentarea părintelui a cuprins unele aspecte inedite ale relației dintre orașul Assisi și România. Astfel, primele menționări despre români în acest oraș se găsesc într-un codex din 1244. Assisi a constituit locul în care mulți români au fost mediatori și promovatori ai dialogului între cele două culturi. Particularul spiritualității franciscane și frumusețea văii Umbriei a fost un motiv amintit de foarte mulți autori români, autori menționați și în rândurile de mai sus. Dintre ei, Nicolae Iorga și George Călinescu au avut o fascinație aparte față de această oază.

Pr. Andrei Ficău a vorbit despre importanța mijloacelor de comunicare și a subliniat importanța lor în procesul cunoașterii. Aceste noi mijloace media pot constitui instrumente propice în procesul de nouă evanghelizare dacă sunt folosite corespunzător și responsabil. O cauză a faptului că astăzi creștinismul se poate pierde o constituie faptul că mulți creștini nu mai au curaj să dea mărturie și se minimalizează etica creștină. Isus nu a murit numai, dar a și înviat. Și aceasta este credința noastră. Acest excurs despre mijloacele media a constituit un preambul pentru prezentarea și vizionarea documentarului Viața Sfântului Francisc. Explicația frescelor pictate de Giotto în Bazilica superioară din Assisi.

După aceste momente, în capela Institutului a avut loc rugăciunea Vesperelor I în cânt gregorian în cinstea Neprihănitei Zămisliri.

Fr. Dan-Ciprian Vătămănelu OFMConv.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat