Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Decalogul" familiei în Anul Credinței

Credința și familia. Propunem un decalog soților și fiilor pentru a trăi acest an special.

1. Credința și fidelitatea

Amintiți-vă de promisiunea făcută la căsătorie în fiecare zi. "Eu, N., te iau pe tine, N., și făgăduiesc și jur să-ți fiu credincios/credincioasă ... în toate zilele vieții mele". Căutați textul promisiunii și țineți-l într-un loc vizibil din dormitor. Gândindu-ne la cuvintele pronunțate în ziua solemnă a căsătoriei, recunoașteți izvorul iubirii și binecuvântarea sacramentului primit. Conștiința că iubirea este un dar de la Dumnezeu și căsătoria o vocație te angajează să asculți și rămâi în ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu și să găsești în Dumnezeu sursa din care să-și tragă din nou forța iubirii și curajul fidelității.

2. Credința și ascultarea

Trăiți un dialog conjugal mai intens și frecvent. Dialogul vă ajută să suportați împreună încercările, fie cele care vin din exterior (ambient social, lipsa locului de muncă) fie cele ce se nasc în interiorul vieții de familie (neînțelegeri și neîncrederi). Dialogul manifestă și întărește împărtășirea care este prima și cea mai mare susținere. Fără dialog orice ruptură riscă să se mărească, orice neînțelegere să se extindă.

3. Credința și memoria

Redescoperiți aniversarea căsătoriei. Accentuarea evenimentului sacramental este însoțită de valorizarea aniversării căsătoriei. Această aniversare este necesar să fie celebrată cu o grijă particulară. Pregătiți-vă printr-un timp de reculegere, sau prin sacramentul Spovezii pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru darurile primite și a confirma legământul căsătoriei.

4. Credința și rugăciunea

Rugați-vă împreună în familie. Decideți timpi dedicați rugăciunii trăite în casă. Adunați-vă, de exemplu, sâmbătă seara pentru a recita Rozariul sau o parte din el, meditând misterele de bucurie ale vieții Sfintei Familii din Nazaret. Va fi o ocazie propice pentru a medita la anii în care Isus cu Maria și Iosif au trăit împreună și implicați și copiii mai mici în această minunată istorie a salvării.

5. Credința și Euharistia

Pregătiți-vă cu familia pentru Paștele duminical. Euharistia este un sacrament care vă educă la ascultare, la misiune și permite lui Isus Cristos să rămână în mijlocul vostru, să devină susținerea voastră, forța, hrana, calea voastră. Duminica dimineața adunați-vă ca familie pentru a citit fragmentul evanghelic ce va fi proclamat în cadrul sfintei Liturghii și invitați-i pe toți să împărtășească propriile reflecții. Dacă este posibil, părinți și fii, participați împreună la sacramentul Euharistiei.

6. Credința și viața

Celebrați viața. Învățați să ritmați momentele vieții de familie cu laudele aduse lui Dumnezeu. Dați o respirație de credință evenimentelor care implică familia, cum ar fi aniversările onomastice, absolvirile școlare, momentele de boală sau de dificultate. Alegeți modalitatea cea mai potrivită, de exemplu, să mergeți la liturghie toți împreună în acea zi sau trăiți un moment de rugăciune în casă.

7. Credința și calea pelerinajului

Faceți un pelerinaj familial. În acest an al credinței prevedeți să faceți un pelerinaj cu familia. A porni în călătorie împreună pentru a încredința Domnului familia voastră, este un semn de încredere și abandonare.

8. Credința și mărturia

Ascultați mărturia sfinților căsătoriți și a părinților. Să ne propunem să aprofundăm viața unuia sau mai multor cupluri creștine care au trăit cu sfințenie vocația la căsătorie (Maria și Luigi Beltrame Quattrocchi, Luigi și Zelia Martin, părinții sfintei Tereza a Pruncului Isus etc.).

9. Credința și caritatea

Trăiți atenția față de celălalt. Ușa casei nu poate rămâne niciodată închisă, dar mereu trebuie să fie gata pentru a face loc celui care se află în necesitate. Nu doar față de copii proprii, ci și față de aceea pe care Providența îi trimite, nu doar față de prietenii de care suntem legați, ci și față de acei frați care pentru un timp îi avem aproape.

10. Credința și sfințenia

?intiți sus. Fără teamă deschideți-vă la chemarea spre sfințenie. Căsătoria nu poate fi gândită ca o cale minoră, o specie de străduță bună pentru măgari. Biserica ne invită să facem în schimb din aceasta un drum pentru a ajunge pe cele mai înalte culmi. Cum? Trăind Evanghelia. Dar Evanghelia nu este o carte de rețete și nici o colecție de iluzii, este o Persoană care ne-a revelat planul Tatălui. Nu vă faceți griji! Este nevoie de o imprudență sfântă și o doză bună de ingeniozitate pentru a ne angaja pe această cale.

Sursa: www.donboscoland.it

Traducere: Asociația Familia și Viața


 

lecturi: 62.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat