Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Început de postulandat în familia clariselor

La 30 decembrie 2012, când Biserica întreagă celebrează sărbătoarea Sfintei Familii de la Nazaret, la Mănăstirea Surorilor Clarise din Roman, după celebrarea sfintei Liturghii, a avut loc ritul intrării în postulandat a tinerei Mihaela Farcași. Asistentul spiritual al clariselor, pr. Alexandru Olaru, în prezența altor preoți concelebranți, a binecuvântat "Ta"-ul și a dăruit tinerei postulante o candelă aprinsă, semn al luminii lui Cristos, care trebuie să-i călăuzească primii pași în această nouă familie.

A fost un eveniment mult așteptat și cerut de la bunul Dumnezeu prin rugăciune. Surorile clarise sunt prezente de cinci ani în această mănăstire și acum, după acest timp, au marea bucurie de a avea primul dar, care este, se poate spune, un răspuns la aceste rugăciuni. Oferim, pe scurt, câteva rânduri scrise chiar de tânără.

"Sunt Mihaela, o tânără din orașul Iași care, după o perioadă de experiență și de discernământ de trei luni în interiorul fraternității Surorilor Clarise, am cerut să încep perioada de formare, intrând în postulandat, pentru a aprofunda și a cunoaște mai bine carisma clariană, având în suflet marea dorință de a-l urma pe Mirele divin în această formă de viață claustrală, voind să mă dăruiesc în totalitate și în mod radical lui Dumnezeu.

Ceea ce m-a făcut să iau această decizie de a intra în clauzură a fost acea căutare continuă a aceluia care putea cu adevărat să sature sufletul meu, însetat de el. L-am căutat pentru mulți ani și de fapt credeam că l-am găsit, deoarece am făcut parte dintr-o congregație de viață activă. Dar nu aveam o pace adevărată, aș spune; simțeam că-mi lipsea ceva, că Dumnezeu îmi cerea altceva, să-i fiu consacrată lui, dar într-un alt mod, într-o viață retrasă, de tăcere, de rugăciune, de reculegere unde să-l pot auzi mai bine pe acela care vorbește inimilor care știu să-l asculte. Este frumos și providențial că ziua intrării mele în postulandat a fost tocmai în sărbătoarea Sfintei Familii de la Nazaret. Fiind în Anul Familiei și al Credinței la nivel diecezan, ne amintim de importanța și rolul familiei creștine în educarea propriilor copii, care apoi vor fi liberi și maturi în alegerile de viață, însoțindu-i cu rugăciunea pentru a discerne care este voința lui Dumnezeu. Noua familie a Ordinului Clariselor, din care acuma fac parte, trăiește în mod simplu și concret sfânta Evanghelie după exemplul sfântului Francisc și a sfintei Clara; acest lucru îmi dăruiește multă seninătate și pace sufletească. El îmi cere să-l slujesc cu iubire și disponibilitate în lucrurile mici și simple în acest stil de viață. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru marea iubire pe care o are față de mine, conducându-mă pe căi misterioase, pentru a ajunge acolo unde el a dorit să fiu dintotdeauna. Toate spre mai mare slavă a lui Dumnezeu!"

Mănăstirea Clariselor

*

"Întrucât ați preferat disprețul lumii în schimbul onorurilor, sărăcia, în loc de bogățiile vremelnice și să adunați comori mai degrabă în cer decât pe pământ, acolo unde nici rugina nu le mănâncă, nici moliile nu le distrug, nici tâlharii nu scotocesc pentru ele și nu le fură (cf. Mt 6, 19-20), foarte îmbelșugată este răsplata voastră în ceruri (cf. Mt 5, 12); prin aceasta, ați meritat pe bună dreptate să fiți numită soră, mireasă și mamă (Mt 12, 50) a Fiului Tatălui Preaînalt și a slăvitei Fecioare" (1 SAg).

Acest mesaj al sfintei Clara către sora Agneza de Praga s-a împlinit și în persoana tinerei Mihaela Farcași, care în ziua de 30 decembrie 2012, în sărbătoarea Sfintei Familii, a intrat în Familia Surorilor Clarise din Roman, oferindu-se cu totul lui Isus, "cel mai frumos dintre fiii oamenilor" (Ps 44,3), "lăsând la o parte toate seducțiile care, în această lume amăgitoare și neliniștită, îi încătușează pe iubitorii ei orbi" (3 SAg). Fiind în Anul Credinței, acest eveniment este o mărturie de credință, o dovadă că Domnul lucrează și că oamenii răspund chemării lui, chiar și în tumultul lumii în care suntem prinși.

Celebrarea acestui eveniment a început în seara de 29 decembrie 2012, când a avut loc "paraliturgia", o celebrare pregătitoare, în cadrul căreia s-a făcut rugăciunea Vesperelor și s-au citit pasaje din Testamentul și Constituțiunile Sfintei Clara, pe care le redăm în rândurile următoare: "Fericitul Francisc, părintele nostru, nu doar după convertirea noastră, ci și atunci când ne aflam încă printre vanitățile lumii [...], aproape imediat după convertirea sa, când [re] construia biserica «Sfântul Damian», [...] printr-o mare bucurie și prin iluminarea Duhului Sfânt, a profetizat despre noi ceea ce Domnul a înfăptuit mai târziu. [...]. Urcându-se pe zidul acelei biserici, s-a adresat unor săraci care se aflau în apropiere și cu glas puternic le spunea în limba franceză: să mă ajutați în [re] construirea mănăstirii «Sfântul Damian», pentru că în curând vor veni aici niște doamne care prin faima și sfințenia vieții lor îl vor preamări pe Tatăl nostru ceresc (cf. Mt 5,16) în toată Biserică sa sfântă". Iar în Constituțiuni, sfânta Clara zice referitor la primirea noilor vocații: "exprimând în Testament recunoștința față de Dumnezeu pentru darul noilor surori și pentru toate celelalte care ar fi urmat această sfântă chemare: că trebuie și noi să dorim darul (noilor) surori, numai pentru ca să aducă mărire Tatălui nostru ceresc în întreaga sa sfântă Biserică; că trebuie să invocăm un astfel de dar cu rugăciunea fervoroasă și constantă; că trebuie noi înșine să fim în lume mărturisitori exemplari și fericiți de vocația profesată".

În ziua următoare, la ora 9, a avut loc sfânta Liturghie, la care tânăra a venit în procesiune, urmată de alte patru tinere cu lumânări în mână, și de preoții celebranți, printre care pr. Alexandru Olaru OFMConv., asistentul spiritual al surorilor, împreună pr. Pavel Chelaru și pr. Leonard Ghiurca, OFMCap. În cadrul sfintei Liturghii, tânăra a rămas în biserică, alături de popor, iar la sfârșit ea a primit de la părintele asistent o lumânare, simbol al "luminii lui Cristos, care să-i lumineze pașii în urmarea sa", apoi T-ul ca semn al mântuirii, cu care a fost însemnată în ziua Botezului său și totodată semn distinctiv al postulandatului, după care a fost primită de către Familia Surorilor Sărace ale Sfintei Clara. De asemenea, a fost însoțită de îndemnul părintelui să învețe de la Isus ascultarea, care copil fiind "era supus părinților săi, Maria și Iosif", dar mai ales a învățat să asculte, să fie supus și să slujească Tatălui din ceruri.

Intrarea în clauzură a tinerei Mihaela Farcași a emoționat pe cei ce au participat la această celebrare, însă speranța tuturor este ca ea să trezească și în inimile tinerilor de astăzi aceeași dorință de a-l urma pe Isus în mod total, fideli sfintei Evanghelii.

De aceea, îl rugăm pe Dumnezeu, care este autorul oricărei vocații, să își îndrepte privirea spre cei ce îl slujesc cu fidelitate și să cheme pe câți mai mulți să îl urmeze și să trăiască în sanctuarul său.

Tinerele participante

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 decembrie: Roman: Început de postulandat în familia clariselor


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat