Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sfânta Familie sărbătorită în "familia «Inima Neprihănită a Mariei»"

Anul Credinței în "familia Parohiei «Inima Neprihănită a Mariei»" din Roman a avut un moment deosebit, la 30 decembrie 2012.

La inițiativa părintelui paroh Ionel Roșu, au fost sărbătorite familiile care au împlinit anul acesta 25 și, respectiv, 50 de ani de la căsătorie. Nu se putea prilej mai nimerit de a sărbători familiile, decât în sărbătoarea Sfintei Familii din Nazaret.

Cele câteva familii prezente în fața altarului au trăit emoția aniversării momentului când și-au unit destinul în fața preotului și a lui Dumnezeu în sfânta căsătorie. La începutul sfintei Liturghii, părintele paroh a cerut binecuvântarea Sfintei familii din Nazaret, modelul tuturor familiilor creștine, asupra familiilor sărbătorite, dar și asupra tuturor familiilor prezente în biserică.

Sfânta Liturghie solemnă a avut onoarea de a-l avea la altar și pe pr. lect. univ. dr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, rector instituțional al Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din localitate. În calitate de predicator, a făcut o legătură între familia din Nazaret și familiile din ziua de astăzi, precizând faptul că familia reprezintă pentru Biserică și societate inima care pulsează sângele în vene, pentru ca trupul să aibă viață. Viața de familie reprezintă ceva frumos dacă îndeplinește mai multe condiții fundamentale: armonie, înțelegere, fidelitate și credință în Domnul. Bucuria familiilor sărbătorite să se lărgească asupra tuturor familiilor parohiei, asupra familiilor aflate în dificultate, asupra familiilor persecutate pentru credința lor.

Un moment deosebit al sfintei Liturghii l-a constituit reînnoirea, cu glas tare, a promisiunilor făcute la sfânta Căsătorie, de către toate familiile prezente în biserică.

Înainte de binecuvântarea finală, părintele paroh a felicitat familiile din fața altarului, precum și pe toate familiile prezente. Totodată, a îndemnat și alte familii să le urmeze exemplu, în viitor. Ca argument a invocat un pasaj din scrisoarea pastorală de Crăciun a Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași: "Orice persoană și orice familie, dacă vrea să beneficieze de un asemenea gest de iubire, de pace și de credință, are o datorie sfântă și o condiție absolut necesară de a spune, cum a spus însuși Isus, Tatălui: «Iată vin, Doamne, să împlinesc voința ta», și cum a repetat într-un chip cu totul special Fecioara Maria: «Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău»".

Corul și întreaga asistență au intonat "Mulți ani trăiască", timp în care părintele Ionel Roșu a înmânat familiilor sărbătorite diplome de onoare și câte un crucifix.

Prof. Vicențiu Ciocan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 decembrie: Roman: Sfânta Familie sărbătorită în "familia «Inima Neprihănită a Mariei»"


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat