Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație la ultima zi din an

"Noi toți am primit din plinătatea lui har peste har" (cf. In 1,16),

O poveste ebraică spune că, într-o seară, după ce petrecuse întreaga zi cercetând Scripturile, un rabin înțelept și cu frica de Dumnezeu s-a hotărât să iasă la o plimbare pentru a se relaxa. Pe când mergea cu pasul rar pe stradă, a întâlnit un gardian care se preumbla cu pași mari și hotărâți, înainte și înapoi pe lângă gardul unei clădiri impunătoare. "Pentru cine patrulezi dumneata?", îl întrebă plin de curiozitate rabinul pe gardian. "Patrulez pentru stăpânul meu", răspunse gardianul! "Dar dumneata pentru cine umbli?" "Eu, pentru mine!" Povestea spune că întrebarea aceasta i-a rămas rabinului întipărită în minte pentru toata viața (cf. Bruno Ferrero, II, pag. 7)

Parafrazând această povestioară, e bine să ne întrebăm și fiecare dintre noi: Oare pentru cine am umblat eu în tot anul care s-a scurs? Dacă am umblat pentru "Stăpânul nostru", pentru Dumnezeu, este bine. Dar dacă am umblat numai pentru noi înșine, este rău.

Deși marea vieții pe care am călătorit în anul acesta, 2012, a fost agitată ca în toți anii și valurile ei au izbit în barca existenței noastre, totuși, cu ajutorul Domnului, nu am naufragiat și am ajuns cu bine la porțile noului an 2013. Datorită lui Isus, mijlocitorul nostru la Tatăl (cf. 1In 2,1; 1Tim 2,5), nu ni s-a tăiat firul vieții și am mai fost lăsați încă un an, ca și smochinul neroditor, cu speranța de a aduce mai multe roade în viitor (cf. Lc 13,6-9).

Din evanghelia atât de plină de bogăție a zilei de astăzi, ultima din an, propun să ne oprim la un singur verset, care dă sens la întreaga pericopă: "Noi toți am primit din plinătatea lui har peste har" (cf. In 1,16),

O istorioară ne spune că odată un om bogat s-a gândit să-l ajute pe un om sărac care se afla în mari lipsuri. Acesta a decis în inima lui să-i ofere săracului o sumă frumușică. Dar nu toată suma deodată, ci eșalonat. Îi trimitea lunar câte o sumă de bani, iar alături îi trimitea și un bilet pe care scria: "Mai urmează!" Și așa proceda de fiecare dată când îi trimitea ajutorul, suma era însoțită de bilețelul pe care scria: "Mai urmează!" Și ori de câte ori primea suma însoțită de bilețel, omul se umplea de bucurie și de recunoștință față de binefăcătorul său.

Am relatat această istorioară pentru a spune că așa a procedat și procedează Dumnezeu cu noi. În anul care de acum s-a scurs, cu toate că mulți dintre noi poate nu am umblat pentru el, am primit totuși fiecare de la Dumnezeu, prin Cristos și Duhul Sfânt, fel de fel de haruri și de fiecare dată darurile erau însoțite și pentru noi cu mențiunea: "Mai urmează!"

În anul care s-a scurs, ca și în toată viața de până acum, am primit de la Dumnezeu iertare de păcate, dar urmează să primim și în continuare; am primit biruințe asupra satanei, dar urmează să primim și în continuare; am primit felurite ajutoare materiale și spirituale, dar urmează și altele; am primit multe împliniri, dar urmează să primim și altele. Dar plinătatea darurilor va avea loc în cer, în viața veșnică, unde vom primi o bogăție covârșitoare de haruri (cf. Ef. 2,7).

Iar la sfârșitul acestui an, trebuie să recunoaștem că darul cel mai mare primit de la Dumnezeu, este însuși Isus, născut om ca și noi la Crăciun, din sânul curat al Mariei, prin puterea Duhului Sfânt. Isus ni s-a născut că să ne fie lumină pe cărare în Cuvânt (cf. Ps 119,105), să ne fie hrană în Euharistie (cf. In 6,55), să ne fie ajutor pe cale, și ca mângâiere în necazuri (cf. Ps 46,1); zic, acest Isus ne spune acum, ca și samaritencei: "Eu sunt pentru tine darul lui Dumnezeu!" (cf. In 4,10. 26).

Într-un interviu pentru cotidianul "Frankfurter Allgemeine Zeitung", sub titlul: "Sunteți fericit, domnule Mick Jagger"? Sir Michael Philip "Mick" Jagger (n. 26 iulie 1943) este un interpret rock, actor, compozitor, producător și om de afaceri britanic. El este cunoscut mai ales în calitatea sa de vocalist al formației rock 'n' roll "The Rolling Stones". În viață el și-a propus ca țel să adune mulți bani și plăceri trupești cât încape; de aceea a adunat sume imense și a încheiat căsătorii cu mai multe femei. La întrebarea ziaristului, dacă este fericit, Mick Jagger, cântărețul de muzică rock a recunoscut: "Material, am dobândit tot ce am visat. Dar acum am ajuns la punctul în care mă întreb: Au fost acestea în stare să mă facă fericit? Recunosc că nu și mai recunosc că trebuie să mai fie ceva pe lume, în afară de bani și plăceri, care să-l facă pe om fericit".

Să medităm fiecare la nefericirile noastre și să nu înșelăm pe noi înșine, căci numai Dumnezeu ne poate face fericiți. El a pregătit pentru fiecare o cale și un mijloc ca să fim fericiți. Să ne gândim puțin la profetul Ilie: când foametea a lovit Israelul, Dumnezeu l-a hrănit printr-un corb, i-a descoperit un pârâu cu apă, l-a hrănit prin îngeri, apoi i-a pregătit masă în casa unei văduve sărace (1Rg 17,1-16). La fel și pentru noi, când va apare o nevoie, Domnul va așează proviziile noastre la locul potrivit. Când Dumnezeu îți dă un vis, el îți dă și resursele pentru a-l împlini.

Să nu greșim ca Sara și să punem la îndoială cuvintele lui Dumnezeu, căci vom plăti scump pentru asta. Despre ea Biblia spune că a râs de două ori. Prima dată a fost un râs de necredință, deoarece Dumnezeu i-a promis un fiu la bătrânețe (cf. Gen 18,13). A doua oară a râs de bucurie, deoarece Dumnezeu și-a împlinit promisiunea (cf. Gen 21,1-7). Este foarte greșit să râdem, să ironizăm promisiunile lui Dumnezeu numai pentru că mintea noastră nu le poate vedea împlinite. Dacă Dumnezeu a promis, lucrul acela va fi dus la îndeplinire. Dar între aceste două evenimente, ea a trecut prin cea mai zguduitoare experiență din viața ei, plătind într-un fel necredința ei, căci un rege păgân a luat-o în haremul lui și ar fi căzut în păcat dacă nu ar fi intervenit Dumnezeu (cf. Gen 20,6).

Începe o viață nouă de credință în Mântuitorul care îți promite ștergerea păcatelor și desfătări veșnice la dreapta sa: "Eu îți șterg fărădelegile ca un nor și păcatele ca o ceață: întoarce-te la mine, căci eu te-am răscumpărat" (Is 44,22). "Tu îmi vei arăta cărarea vieții; în fața ta sunt bucurii nespuse și desfătări veșnice la dreapta ta" (Ps 16,11).

Sfântul Francisc din Assisi (1181-1226) a întâlnit într-o zi pe drum un călător obosit, plin de praf, cu privirea tulbure. Sfântul Francisc l-a salutat cu salutul său obișnuit: "Pacea să fie cu tine"!... Celălalt i-a răspuns indispus: "Eu n-am pace, nu știu ce-i aceea". Sfântul Francisc i-a spus mai departe: "Frate, te-ai rătăcit. Vreau să-ți curăț ochii, să-ți șterg praful, să-ți alung oboseala". "Cum?" "Iată cum: deschide-ți mâinile și ochii. Deschide-ți mai ales inima, deschide acum buzele și spune după mine: «Dumnezeul meu și totul meu!»" "Dumnezeul meu și totul meu", răspunse celălalt! Cuvintele îi ieșeau greu din gură. Dar când a rostit ultimul cuvânt, era deja alt om. Toată fericirea, bucuria și pacea lui Dumnezeu i-au umplut inima și viața. "Domnul este cu voi când sunteți cu el; dacă-l căutați, îl veți găsi; iar dacă-l părăsiți, și el vă va părăsi" (2Cor 15,2).

Văzând astăzi câtea a făcut Dumnezeu cu noi în anul care tocmai s-a scurs, în ciuda faptului că am umblat mai mult pentru noi decât pentru el, nu avem decât să-i cerem iertare pentru tot ceea ce am greșit, să-i cerem ajutorul necesar pentru noul an și să-i cântăm imnul: Te, Deum, laudamus.

Dar mai este ceva. Pentru anul care vine să ne luăm hotărârea de a fi și noi în lumea în care trăim o oglindire a bunătății lui Dumnezeu. Știm că de când eram copii și de când ne jucam cu oglinda, cum trimeteam reflexul luminii în cele mai întunecoase unghere, unde soarele nu ajunge niciodată: în locuri întunecoase, în crăpături, în ascunzișuri. Să păstrăm amintirea acestui joc din copilărie și să-l facem acum realitate în toată viața noastră de creștini, adică să fim ca Domnul nostru Isus Cristos, care în acest timp s-a născut între noi, și ca toți sfinții care l-au urmat în viața lor (cf. Ex 34,29), oglindirea slavei și bunătății lui Dumnezeu în lume (cf. Evr 1,3).

La mulți și fericiți ani, în Domnul!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat