Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Agenția Fides: Lucrătorii pastorali uciși în anul 2012

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) - La sfârșitul anului civil, ca de obicei, Agenția Fides publică lista lucrătorilor pastorali care și-au pierdut viața în mod violent în cursul ultimelor 12 luni. Din informațiile adunate, în anul 2012 au fost uciși 12 lucrători pastorali, aproape toți preoți, de fapt e vorba de 10 preoți, o călugăriță și o laică.

Pentru al patrulea an consecutiv, cu numărul cel mai mare de lucrători pastorali uciși, figurează AMERICA, scăldată de sângele a 6 preoți. Urmează AFRICA, unde au fost uciși 3 preoți și o călugăriță. Apoi ASIA, unde și-au găsit moartea un preot și o laică.

Așa cum se întâmplă de mult timp de acum, calculul făcut de Fides nu se referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la toți lucrătorii pastorali morți în mod violent. Nu este folosit înadins termenul "martiri", decât în semnificația sa etimologică de "martori", pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica o va putea da eventual cu privire la unii dintre ei, de asemenea datorită puținelor știri care se reușește să se adune cu privire la viața lor și cu privire la circumstanțele morții.

Cea mai mare parte dintre lucrătorii pastorali uciși în 2012 și-au găsit moartea ca urmare a tentativelor de răpire: unii i-au descoperit pe hoți în propria locuință și trupurile lor au fost găsite și cu semne de ferocitate și de tortură. Alții au fost agresați pe stradă și jefuiți de tot ceea ce aveau la ei sau de automobilul lor. Sora Liliane Mapalayi a fost înjunghiată mortal în timp ce era la locul său de muncă, într-un liceu gestionat de Congregația sa, unde se ocupa de contabilitate. Părintele David Donis Barrera a fost agresat și înjunghiat, după un ușor accident rutier, ca urmare a unei discuții aprinse cu ocupanții celuilalt automobil. În schimb, părintele Anastasius Nsherenguzi a fost ucis de câțiva tineri pe care încerca să-i despartă în timpul unui conflict. Laica Conchita Francisco a fost ucisă cu gloanțe în fața catedralei din Bongao, în zona de sud din Filipine, unde este ridicată tensiunea datorită prezenței unor rebeli musulmani, pirați, teroriști și criminali.

Așa cum scrie Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea în Motu Proprio "Porta fidei" cu care a convocat Anului Credinței pe care Biserica îl celebrează, "Prin credință bărbați și femei au consacrat lui Cristos viața lor părăsind toate pentru a trăi în simplitate evanghelică ascultarea, sărăcia și castitatea, semne concrete ale așteptării Domnului care nu întârzie să vină. Prin credință atâția creștini au promovat o acțiune în favoarea dreptății pentru a face concret cuvântul Domnului, venit să vestească eliberarea de asuprire și un an de har pentru toți (cf. Lc 4,18-19). Prin credință, în decursul secolelor, bărbați și femei de toate vârstele, al căror nume este scris în Cartea vieții (cf. Ap 7,9; 13,8), au mărturisit frumusețea de a-l urma pe Domnul Isus acolo unde erau chemați să dea mărturia faptului că sunt creștini: în familie, în profesie, în viața publică, în exercitarea carismelor și slujirilor la care au fost chemați" (PF 13).

Lucrătorii pastorali uciși în acest an 2012 n-au făcut gesturi răsunătoare, nu s-au propus atenției mijloacelor mass-media prin inițiative sau luări de poziție spectaculoase, ci pur și simplu "au mărturisit frumusețea de a-l urma pe Domnul Isus acolo unde erau chemați să dea mărturia faptului că sunt creștini". Au trăit credința lor în umilința vieții zilnice, în contexte de deosebită sărăcie umană și spirituală, de degradare, de violență, unde respectarea vieții și demnitatea persoanei sunt valori care nu contează, încercând să ducă în aceste locuri mărturia lor de iubire, a acelei iubiri a Tatălui pe care Isus Cristos a venit s-o arate.

La 26 decembrie, Papa Benedict al XVI-lea a amintit la Angelus că martiriul diaconului Ștefan arată că "nașterea Fiului lui Dumnezeu a inaugurat o nouă eră, aceea a iubirii. Iubirea dă la o parte toate barierele dintre oameni. Îi face frați...". Apoi a încredințat mijlocirii sfântului Ștefan pe creștinii persecutați, susținuți și de rugăciunea noastră, și a invitat, după exemplul său, "să mărturisim fără teamă, cu curaj și determinare, credința noastră".

La listele provizorii întocmite anual de Agenția Fides trebuie să fie adăugată mereu lista lungă a atâtora despre care nu se va ști niciodată sau chiar nu li se va cunoaște numele, care în toate colțurile planetei suferă și plătesc cu viața credința lor în Cristos, "norul soldaților necunoscuți ai marii cauze a lui Dumnezeu", conform expresiei fericitului papă Ioan Paul al II-lea.

*

PANORAMA CONTINENTELOR

AMERICA

În America au fost uciși 6 preoți: 2 în Brazilia; 2 în Mexic; 1 în Columbia; 1 în Guatemala.

În Brazilia a fost ucis în locuința sa preotul italian Fidei donum părintele Luigi Plebani. În schimb, părintele Eduardo Teixeira a fost asasinat pe stradă, în cursul unei răpiri.

În Mexic și-au găsit moartea părintele Jenaro Aviña García, asasinat în locuința sa de câțiva hoți, iar părintele Teodoro Mariscal Rivas, găsit legat la mâini și picioare, cu o sacoșă în cap.

În Columbia a fost ucis în timpul unui jaf părintele Pablo Emilio Sanchez Albarracin.

În Guatemala a murit părintele David Donis Barrera, agresat și înjunghiat după un accident rutier.

AFRICA

În Africa au fost uciși 3 preoți și o călugăriță: 1 în R.D. Congo; 1 în Mozambic; 1 în Tanzania; 1 în Madagascar.

În R.D. Congo și-a găsit moartea sora Liliane Mapalayi, din congregația Surorilor Carității lui Isus și Mariei, înjunghiată mortal în școala unde presta serviciu.

În Mozambic a fost ucis în mod barbar misionarul Mângâietoarei (IMC), părintele Valentim Eduardo Camale, în timpul unui jaf la misiunea sa.

În Tanzania a murit părintele Anastasius Nsherenguzi, ucis de câțiva tineri pe care încerca să-i despartă în timpul unei certuri.

În Madagascar a fost ucis în timpul unui jaf pe stradă părintele iezuit Bruno Raharison (SJ).

ASIA

În Asia au fost uciși 2 lucrători pastorali: 1 preot și o laică. Și-au găsit moartea în Liban și în Filipine.

În Liban și-a găsit moartea părintele Elie Gergi al-Makdessi, din Ordinul Libanez Maronit, ucis pe stradă în timpul unei tentative de jaf.

În Filipine a murit laica Conchita Francisco, lucrătoare pastorală, ucisă cu gloanțe de oameni neidentificați în fața catedralei catolice din Bongao, unde cu puțin înainte condusese recitarea Rozariului și participase la Sfânta Liturghie.

*

NOTE BIOGRAFICE ȘI CIRCUMSTANȚELE MORȚII

Agenția Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi la această listă sau la cele din anii anteriori.

Părintele David Donis Barrera, 70 de ani, de doi ani paroh la Parohia "Sfânta Familie" din Oratorio, în Dieceza de Santa Rosa da Lima, în Guatemala, a fost asasinat la 27 ianuarie 2012. Ca urmare a unui ușor accident rutier, petrecut în timp ce mergea în capitală, a fost agresat și apoi înjunghiat de ocupanții din cealaltă mașină.

(Vezi Agenția Fides 07/02/2012)

Părintele Jenaro Aviña García, 63 de ani, paroh la Parohia "Neprihănita Zămislire" din Atizapan de Zaragoza, în Arhiedieceza de Tlalnepantla (Mexic), a fost asasinat în locuința sa la primele ore din dimineața zilei de 28 ianuarie 2012. Conform raportului poliției, "preotul avea pijamaua și papucii de casă, după cât se pare auzise zgomote și a deschis ușa casei parohiale". "Biserica locală din Tlalnepantla - a subliniat comunicatul arhiepiscopului - condamnă în mod absolut toate actele de violență care au loc, nu numai împotriva catolicilor, ci împotriva tuturor persoanelor, independent de rasă, de limbă și de religie".

(Vezi Agenția Fides 03/02/2012)

Sora Liliane Mapalayi, din Congregația "Surorile Carității lui Isus și a Mariei", a fost înjunghiată mortal de un individ la 2 februarie 2012 la Kananga, în Kasai de vest (R.D. Congo). Călugărița lucra într-un liceu gestionat de congregația sa, ocupându-se de contabilitate. A fost agresată pe la orele 13.00, în timp ce se afla în biroul său, la școală. Auzind un strigăt, directorul școlii și o soră s-au năpustit în biroul sorei Liliane, care a murit în brațele lor, cu un cuțit de bucătărie înfipt în inimă.

(Vezi Agenția Fides 20/02/2012)

Părintele Anastasius Nsherenguzi, preot din Dieceza de Kayanga (Tanzania), 43 de ani, a fost grav rănit la 6 aprilie, în Vinerea Sfântă, și a decedat ziua următoare, la 7 aprilie, după câteva ore de agonie fără a destăinui vreun amănunt despre cele întâmplate. Ca urmare a reconstrucțiilor efectuate s-a ajuns la concluzia că părintele Nsherenguzi se întorcea acasă de la Bushangaro, zona parohială unde a mers pentru o celebrare religioasă. Pe drum s-a întâlnit cu câțiva tineri care se certau și a intervenit pentru a evita ca să degenereze cearta, însă a fost lovit de unul dintre tineri cu o piatră mare, care i-a provocat răni mortale.

(Vezi Agenția Fides 14/4/2012)

Părintele Luigi Plebani, 62 de ani, misionar italian Fidei Donum din Dieceza de Brescia, a fost asasinat în Brazilia, la Rui Barbosa, în statul Bahia. Preotul a fost găsit spânzurat în casa sa cu o bandă adezivă pe gură, duminică 29 aprilie 2012. Era așteptat pentru celebrarea Liturghiei și, văzând că nu vine, câteva femei au mers să-l caute și au găsit scena dramatică. Foarte probabil a fost vorba de un jaf degenerat în mod tragic: asasinii i-au înscenat după aceea sinuciderea. "Părintele Luis", cum era cunoscut în Brazilia, unde se afla din 1980, primise în trecut amenințări cu moartea din partea câtorva deținuți pe care-i vizita în mod obișnuit în penitenciarul local, foarte probabil din partea bandelor legate de traficul de droguri.

(Vezi Agenția Fides 30/04/2012; 02/05/2012)

Părintele Valentim Eduardo Camale, de la Misionarii Mângâietoarei (IMC), 49 de ani, a fost ucis în mod barbar în seara zilei de 3 mai 2012, în timpul unui jaf la misiunea din Liqueleva (Mozambic). Părintele Valentim a fost agresat de patru hoți, care foarte probabil voiau să-i ia puținele oferte adunate pentru școala copilăriei gestionată de misionari și a reacționat imobilizând pe unul dintre bandiți, dar a fost atacat de ceilalți trei, care l-au lovit mortal. Găsit într-o baltă de sânge de un confrate care se întorcea de la munca pastorală, a fost transportat de urgență la spital, dar a murit în timpul transportului.

(Vezi Agenția Fides 04/05/2012)

Părintele Pablo Emilio Sanchez Albarracin, din Dieceza de Cucuta (Columbia), a fost agresat în locuința sa în Parohia "Santa Maria Madre de Dios" în localitatea Los Patios la Cucuta, în nordul Columbiei, în timpul unui jaf, în dimineața zilei de 8 august 2012. Huliganii, probabil descoperiți de preot, l-au rănit grav. Transportat la spital, a murit acolo la 11 august, după trei zile de agonie.

Părintele Elie Gergi al-Makdessi, din Ordinul Libanez Maronit, a fost ucis în timpul unei tentative de jaf. Trupul său fără viața a fost găsit, de fapt, la 25 august 2012, pe strada maritimă din Naameh, la 10 km sud de Beirut. Moartea a fost cauzată de asfixiere și înecare. Născut în 1962, era călugăr în Ordinul Libanez Maronit și trăia într-un convent din satul Bhersaf.

Preotul Teodoro Mariscal Rivas, 45 de ani, a fost găsit mort, asasinat în propria locuință, în cartierul Santa Fe. Avea îngrijirea pastorală a bisericii "Sfânta Cecilia", care se află în teritoriul parohiei Santo Niño de la Salud, în districtul Mochicahui, spre partea centrală a Golfului California, în Mexic. Părintele Rivas a fost găsit în dimineața zilei de 20 septembrie 2012, legat la mâini și la picioare, cu o sacoșă în cap care i-a provocat sufocarea. Asasinatul a avut loc probabil între 18 și 19 septembrie. Printre lucrurile de valoare care n-au fost găsit era și automobilul său.

(Vezi Agenția Fides 25/09/2012)

Părintele Bruno Raharison, preot iezuit (SJ) de naționalitate malgașă, econom al Congregației "Ioan al XXIII-lea" din Mahamasina (Madagascar), a fost ucis duminică 30 septembrie 2012, în cursul unui jaf în stradă. De fapt, automobilul călugărului a fost observat la 30 septembrie, parcat pe drumul statal 2 care duce de la Antananarivo la Tamatave, pe lângă localitatea Carion. Fiind alertați jandarmii, aceștia au stabilit un post de vigilență. În ziua următoare a fost arestat un tânăr care încerca să recupereze automobilul și a fost dus în cazarmă. După o percheziționare a zonei, la 2 octombrie a fost găsit trupul părintelui Bruno, la 400 de metri de locul unde se afla mașina sa. Preotul a fost lovit de mai multe cu o armă ascuțită pe spate, pe piept și la cap.

(Vezi Agenția Fides 4/10/2012)

Credincioasa catolică Conchita Francisco, 62 de ani, lucrătoare pastorală, văduvă și mamă a doi copii, a fost ucisă cu gloanțe de oameni neidentificați în fața catedralei catolice din Bongao, în provincia filipineză Tawi-Tawi, în sudul arhipelagului, la 13 noiembrie 2012. Femeia tocmai ieșise din biserică, unde ca în fiecare zi condusese recitarea Rozariului și participase la Sfânta Liturghie. Conchita, numită "Ching", era un pilastru în activitățile pastorale ale micii Biserici locale. În urmă cu zece ani și soțul ei a fost ucis. Era președinta școlii de gradul al doilea în cadrul campusului "Mindanao State University" (MSU) la Bongao și, conform unor surse locale, omuciderea ar putea să fie legată de probleme inerente muncii sale în structură.

(Vezi Agenția Fides 16/11/2012)

Părintele Eduardo Teixeira, preot brazilian, 35 de ani, a fost asasinat în seara de duminică 16 decembrie 2012, în localitatea Novo Hamburgo (statul Rio Grande do Sul), Brazilia, în cursul unui jaf. Părintele Teixeira și un alt preot erau opriți la un semafor când s-au apropiat doi hoți. Cei doi preoți au fost constrânși să-i urmeze pe huligani într-un parc și, după ce a dat portofelul, părintele Eduardo a fost împușcat de cel puțin două gloanțe în timp ce încerca să se întoarcă la automobil. Părintele Teixeira, preot de 3 ani, era paroh la "Santa Terezinha de Campo Bom", și recent fusese numit paroh la Parohia "São Jorge", în cartierul (SL).

(Vezi Agenția Fides 19/12/2012)

*

Lucrătorii pastorali uciși din 1980 până în 2011

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) - Conform datelor deținute de Agenția Fides, în deceniul 1980-1989 și-au pierdut viața în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat știri.

Cadrul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari uciși, tot conform informațiilor noastre. Numărul este în mod sensibil mai mare față de deceniul precedent, totuși trebuie să fie analizați și următorii factori: genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puțin 248 victime printre personalul ecleziastic; viteza mai mare a mijloacelor mass-media în răspândirea știrilor și din locurile cele mai izolate; numărătoarea care nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la întregul personal ecleziastic ucis în mod violent sau care și-au sacrificat viața conștienți de riscul pe care și-l asumau, numai să nu părăsească persoanele care le-au fost încredințate.

În anii 2001-2011 totalul lucrătorilor pastorali uciși este de 281.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

*


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat