Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bijghir: Sfințire de noi clopote

Cu mare bucurie comunitatea catolică din Bijghir (județul Bacău), împreună cu părintele paroh Vasile Rediu - păstorul credincioșilor, au avut fericirea ca a doua zi de Crăciun (26 decembrie 2012) să întâmpine pe episcopul de Iași, PS Petru Gherghel, spre a prezida sfânta Liturghie în cadrul căreia a sfințit trei clopote noi pentru biserica parohială.

Enoriașii comunității ce formează comunitatea locală sunt în număr aproximativ de 2.000 de suflete și prin oferta și donațiile lor și a multor binefăcători - Episcopia, Consiliul local Buhoci etc. - s-au procurat de la Innsbruck (Austria) trei clopote noi.

O localitate fără clopote înseamnă o zonă lipsită de viață. Clopotele sunt obiecte sacre prin consacrarea lor cu un rit special de către episcopul diecezan. Originea folosirii la cultul divin și caritativ provine din primele veacuri ale creștinismului, odată cu apariția bisericilor pe pământ.

Clopotele sunt considerate de către mulți ca vocea autentică a lui Dumnezeu ce răsună favorizând sentimente religioase, fascinând din copilărie, tinerețe până la bătrânețe, viața și sufletul omului.

Clopotele adună pe creștini la biserică pentru celebrarea sfintei Liturghii, primirea sfintelor sacramente și la rugăciune, spre a-l preamări pe Tatăl ceresc cu o viață spirituală eficientă.

Clopotele au menirea prin sunetul lor să împrăștie norii grei, ploile distrugătoare, grindina ce amenință holdele câmpiilor.

Clopotele au rolul și misiunea de a plânge pe toți morții care au trecut la cele veșnice și amintesc celor vii că sunt trecători, în drum spre împărăția cerurilor.

Clopotele vestesc anumite evenimente sociale grave - războaie - sosirea unor mari catastrofe - inundații, incendii.

Clopotele anunță sosirea dimineții, timpul de amiază ora doisprezece, venirea serii pentru odihnă, înălțând atenția la vestea Întrupării lui Isus pentru mântuirea omului.

Ca paroh al enoriașilor catolici, mulțumesc episcopului Petru Gherghel pentru prezența și rugăciunile sfintei Liturghii la evenimentul de sfințire al clopotelor noi, preoților din sfântul altar, credincioșilor parohiei, binefăcătorilor cunoscuți și necunoscuți pentru generozitatea inimii, corului, oaspeților veniți la sărbătoare, iar această zi să umple de fericire spirituală ființa și sufletul fiecăruia.

Un articol despre acest eveniment a fost publicat și de ziarul "Deșteptarea" din Bacău: http://www.desteptarea.ro/sfintire-la-biserica-sf-maria-indurerata/.

Pr. Vasile Rediu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 decembrie: Bijghir: Sfințire de noi clopote


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat