Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la sfântul Ioan, apostol și evanghelist

Ioan ne dezvăluie tainele și bucuriile vieții trăite ca mărturie pentru Cristos

În sărbătoarea sfântului Ioan, apostol și evanghelist, sfânta Biserică ne cheamă să ne bucurăm și să fim fericiți, că știința noastră despre Dumnezeu și despre viața veșnică nu este clădită pe speculații omenești, ca la popoarele păgâne, ci pe mărturia de netăgăduit a martorilor oculari rânduiți de el, care l-au auzit, l-au văzut, l-au privit în față și l-au pipăit pe cel în care s-a întrupat spre mântuirea noastră. Isus nu a fost doar un vis frumos, ci un fapt real, solid, observat cu toată acuratețea, de martori credibili, ca Ioan apostolul și ca toți ceilalți apostoli și ucenici.

Cel care era cu Tatăl din veșnicie, cel pe care Ioan îl numește "viața veșnică", s-a întrupat și a locuit printre noi, fiind văzut, auzit, atins și urmat de apostoli.

Apostolii nu au ținut ascunsă această experiență minunată, după cum nici noi nu trebuie s-o ținem ascunsă. Toți cei care primesc mărturia apostolilor și au părtășia cu Tatăl, cu Fiul Său, cu Duhul, precum și cu toți ceilalți credincioși, trebuie să o transmită mai departe, pentru ca oamenii vinovați să poată fi aduși la aceeași părtășie ca a noastră. Să nu uităm aici nici de multele lui călătorii misionare și nici de mulții săi convertiți, după care alerga la propriu și la figurat, sfântul Ioan apostol și evanghelist. Și să ne întrebăm și noi cum stăm la acest capitol?

Ioan, apostol și evanghelist, l-a slujit pe Fiul lui Dumnezeu, născut prin puterea Duhului Sfânt, iar pe noi, frații săi în Cristos, ne-a iubit și ne-a introdus în intimitatea Preasfintei Treimi, prin:

1. Prin predică și scris. Astfel, el ne-a predicat și ne-a scris că Isus Cristos: este Dumnezeu din veșnicie (cf. In 1,1); este a doua persoană a Preasfintei Treimi; este egal în mărire cu Tatăl și cu Duhul Sfânt; este viața lumii și lumina oamenilor; este creatorul întregului univers; este cel care a venit de sus pentru a lua asupra sa păcatele lumii și să le ispășească; este cel care a murit și a înviat spre îndreptățirea noastră; este cel care s-a înălțat la cer pentru a ne pregăti loc în casa Tatălui său; este cel care va reveni pentru a ne lua cu el în locul de fericire veșnică pe care ni l-a pregătit.

Apoi, Ioan apostolul s-a străduit să ne facă să înțelegem că Dumnezeu este iubire (cf. 1In 4,8.16) și că cine în iubire rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne în el; că dragostea nu stă în faptul că noi l-am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că Dumnezeu ne-a iubit mai întâi (cf. 1In 4,19); că atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său unul născut, pentru ca oricine crede în el să nu moară, ci să aibă viața veșnică (cf. In 3,16); că iubirea noastră față de Dumnezeu se arată prin păzirea poruncilor sale, care nu sunt grele (cf. 1In 5,3) și prin iubirea aproapelui (cf. 1In 4,21).

Descoperirea lui Ioan apostolul și evanghelistul, cum că Dumnezeu este iubire, convertește și astăzi multe suflete.

Pastorul american Dwight Lyman Moody (1837-1899) povestește că odată a intrat într-o biserică un om beat. Acolo, deasupra altarului, a văzut scrise cuvintele: "Dumnezeu este iubire" (1In 4,8). Mai întâi a ieșit din biserică bodogănind că nu este adevărat, pentru că Dumnezeu nu-l iubește și pe el, căci el este un ticălos. Dar în inima lui nu încetau să sune cuvintele: "Dumnezeu este iubire". După o bucată de timp, s-a întors înapoi, a intrat în biserică, s-a așezat într-o bancă și acolo l-a apucat dimineața. Când pastorul a venit dimineața la biserică, l-a găsit acolo plângând în hohote ca un copil. "Ce ai pățit, ce problemă ai?", l-a întrebat pastorul. Atunci omul i-a arătat cuvintele scrise deasupra altarului și i-a spus tot plângând: "Dumnezeu este iubire, iar eu sunt numai păcat și răutate! Vreau să mă întorc la Dumnezeu și să pășesc pe calea mântuirii". Și așa a făcut!

Apoi tot sfântul apostol Ioan, prin predică și scris, ne învață cum putem deveni și cum putem rămâne "copiii lui Dumnezeu" (cf. 1In 3,1). Astfel el ne spune că putem deveni și rămâne fiii lui Dumnezeu: iubind pe Dumnezeu și pe frații noștri (cf. 1In 4,21); să ne iubim unii pe alții căci dragostea este de la Dumnezeu (cf. 1In 4,7); să ne iubim unii pe alții, pentru că dragostea deosebește pe fiii lui Dumnezeu de copiii satanei (cf. 1In 3,10); să ne iubim unii pe alții, pentru că dragostea ne arată că aparținem lui Cristos (cf. In 13,35).

Tot sfântul Ioan, apostol și evanghelist, ne-a descoperit prin predică și scris tainele rămânerii noastre în Cristos și ale mântuirii noastre prin Cristos. Iar aceste taine sunt: 1. cercetarea Scripturilor (cf. In 5,39); 2. primirea deasă și cu evlavie a trupului și sângelui său, în sfânta Euharistie (cf. In 6,35.54.65), că Isus este pâinea vieții trimisă nouă de Tatăl (cf. In 6,41.48).

3. dragostea față de preasfânta Fecioară Maria, pe care Ioan a luată acasă la el (cf. In 19,27).

Oare pe noi cum ne ating aceste cuvinte rostite și scrise pentru noi de sfântul Ioan?

2. Prin renunțare la sine și prin apostolat zilnic. Astfel: a lăsat în urmă familia și meseria de pescar, pentru a deveni pescar de oameni (cf. Mt 4,19); Nu s-a mulțumit numai să se alăture lui Isus, pescarul de suflete prin excelență; nu s-a mulțumit să stea alături de Isus în toate evenimentele; nu s-a mulțumit numai să devină "ucenicul pe care îl iubea Isus"; ci el însuși s-a făcut pescar de oameni, pe marea învolburată a lumii.

Pe la începutul unei după-amiezi, barca unui pescar era plină și se îndrepta spre casă. La vreo trei kilometri depărtare, a fost șocat să vadă sute de capete de oameni plutind încoace și încolo pe valuri. În apă, el a putut să vadă vasul care tocmai se scufundase. Când se uita la oameni luptându-se pentru viața lor, ochii i s-au umplut de lacrimi. "Eu trebuie să-l salvez pe cât mai mulți posibil", și-a zis el și s-a apucat de treabă, s-a apucat să pescuiască oameni. Exact așa a făcut și Ioan apostolul, când a văzut cât de mulți oameni se pierd pe marea vieții, a lăsat pescuitul de pești și a început pescuitul de oameni din valurile lumii de păcat.

Sfântul Eusebiu din Cezareea (265-339) ni-l descrie pe sfântul Ioan, plin de zel apostolic, alergând peste tot, în căutare de oameni de convertit. Și ne povestește cum l-a câștigat pentru Cristos pe un șef de bandă de tâlhari, și pe care l-a încredințat mai apoi preotului unei biserici nou înființate, iar el mergând mai departe să predice. Când s-a întors, a aflat că tânărul s-a întors la obiceiul de mai înainte. Deși era noapte, a pornit în căutarea lui, ca după oița pierdută, și l-a adus înapoi.

După înălțarea lui Isus la cer, a luat-o pe Maria cu el și au plecat, în Asia Mică, la Efes. Acolo a predicat, a săvârșit minuni, a convertit mulți păgâni, a întemeiat comunități creștine și a rânduit apostoli. Toate le făcea numai pentru a câștiga suflete pentru împărăția cerurilor.

Chiar pe drumul spre Efes, a găsit căzut lângă drum pe un om chinuit de fierbințeală, pe care l-a vindecat prin puterea semnului crucii, iar el a crezut imediat în Isus. Cu acea ocazie, un anume Filon, văzând minunea, l-a invitat pe Ioan în casa lui, unde soția îi zăcea bolnavă de lepră. A vindecat-o și toți cei din casă l-au primit pe Isus ca Mântuitor. Ieșind din casă, a fost întâmpinat un preot păgân, care avea un copil olog de picioare. Ioan, l-a vindecat de departe, iar preotul păgân și toată familia sa l-au primit pe Isus ca Domn al vieții lor.

Odată ieșind lângă mare, a înviat trei copii morți în urma unui naufragiu. În urma acestei minuni și a mai multor vindecări, mulți oameni au venit la Cristos, iar un anume Miron i-a oferit casa ca loc de odihnă și de misiune. Rezultatul a fost că toată localitatea de lângă mare s-a convertit.

Sfântul Ieronim (342-420) ne spune că sfântul Ioan a predicat până la adânci bătrânețe. Iar când nu mai putea merge de bătrânețe, era purtat pe o targă și de pe acea targă predica: "Iubiți pe Dumnezeu și iubiți-vă și uni pe alții, pentru Dumnezeu, și aceasta e de ajuns pentru mântuire!"

3. Prin luptă și jertfă de sine. Activitatea și munca apostolică a sfântului Ioan apostol și evanghelist, ca de fapt a oricărui apostol, nu au fost ușoare, căci mereu a avut de înfruntat furia diavolului, ura vrăjitorilor trimiși de preoții păgâni și a păgânilor stăpâniți de diavol.

Diavolul lua fel de fel de forme pentru a-i îngreuna munca și pentru a-i ridica pe oameni împotriva sa. Iată câteva exemple: Odată diavolul a luat chipul unui soldat imperial și i-a spus că are ordin de a-l aresta pe el și pe ucenicul său Prohor. Dar Ioan a făcut semnul crucii și satana a dispărut. Altă dată i-a sfărâmat corabia cu care călătorea spre sufletele de mântuit, dar prin puterea aceluiași semn al crucii, a ajuns cu bine la țărm. Alte dăți satana a deranjat ridicând furtuni și zgomote mari în timpul predicilor. Altă dată a deranjat cerând minuni, iar Ioan vindecând de la distanță bolnavii și înviind morții amintiți de diavol, prin gura preoților păgâni, sfârșea prin a câștiga și multe suflete pentru împărăția cerurilor, spre furia și mai mare a satanei.

Vrăjitorii păgâni Chinops și Nuchian, trimiși de diavol prin preoții păgâni, au ridicat în mai multe rânduri răscoale populare și prigoane împotriva lor. Tot diavolul, prin preoții păgâni, a trimis la Ioan și la ucenicul său Prohor pe o desfrânată, Procolina din Efes, pentru a-i discredita în fața mulțimilor care așteptau cuvântul lui Dumnezeu. Iar ea, convertindu-se prin harul divin, a spus de cine și cu ce scop a fost trimisă, ceea ce a atras și mai multă lume la Cristos.

Tertulian (150-230), un scriitor bisericesc latin, ne spune că satana l-a ridicat împotriva lui Ioan și pe împăratul roman Domițian, care a pus ca sfântul să fie bătut cu multă cruzime, să fie adăpat cu otravă și să fie aruncat într-un cazan cu ulei încins. Dar, cu puterea semnului sfintei cruci, apostolul Ioan a ieșit biruitor din toate și a câștigat și cu aceste ocazii multe suflete pentru Evanghelia lui Isus. Văzând că puterea divină îl ocrotește, Domitian l-a exilat pe Insula Patmos din Marea Egee. Dar și această nouă suferință s-a dovedit a fi o nouă binecuvântare, pentru că aici a convertit la Cristos pe locuitorii păgâni ai acestei insule și a primit și revelațiile divine din Cartea Apocalipsului. Aici apostolul Ioan a murit sătul de zile, la vârsta de 120 de ani.

Biserica ni l-a pus astăzi în față pe sfântul Ioan apostol și evanghelist, pentru a ne spune că și noi, creștinii de astăzi, am devenit la botezul nostru apostoli ai lui Cristos; că și noi, creștinii de astăzi, dacă voim să ajungem în cer lângă Isus, lângă Maica Domnului, lângă Ioan și lângă toți sfinții și îngerii, și noi trebuie să facem apostolat prin vorbe și scris; cu renunțare la sine și viață de apostolat; cu luptele, cu suferințele și chiar cu moartea noastră. În realizarea acestei misiuni primite la botezul nostru, să ne împărtășim cât mai des cu Isus Euharisticul, să ne încredințăm zilnic sfintei Fecioare Maria, după exemplul ucenicului pe care îl iubea Isus, și să spunem: sfinte Ioan, apostol și evanghelist, roagă-te pentru noi!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat