Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecuador: Evenimente din Parohia Palestina

Seminaristul Iosif-Claudiu Doboș, de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, aflat în pastorație în Parohia Palestina (Provincia Guayas, Ecuador), a trimis trei relatări de la evenimente la care a luat parte, în cadrul experienței sale pastorale. Le redăm, în ordine invers cronologică, deoarece suntem în timpul sfânt al Crăciunului.

Festival de Crăciun

Parohia Romano-Catolică "Sfântul Bartolomeu" din Palestina (Guayas, Ecuador) a organizat duminică, 23 decembrie 2012, începând cu ora 15.00, un festival de Crăciun.

Pentru a anunța tuturor bucuria Nașterii Mântuitorului, comunitatea catolică din Palestina a organizat acest festival de Crăciun. Acest festival a început din fața bisericii parohiale printr-o defilare de mașini alegorice pe străzile comunității. Aceste mașini au fost au fost decorate cu diferite scene biblice referitoare la Nașterea Domnului. La defilare au și un grup de fetițe, propuse de sectoare sau școli pentru a fi aleasă prințesa de crăciun. La defilare a fost invitată să participe întregul canton (comună) Palestina. Pe tot parcursul defilării, s-au cântat cântece de crăciun, iar un grup de copii și tineri, împărțiți între mașinile alegorice, animau aceste cântece cu dansurile lor tinerești.

Defilarea s-a încheiat la coloseumul "Sfântul Ioan". În acest loc, colaboratoarea parohiei și, în același timp, directoarea academiei de arte "Shelly's Model" din Guayaquil, doamna Brenda Goya Araujo, a pregătit un spectacol artistic de dansuri și cântece de Crăciun, în onoarea pruncului Isus. În program au fost cântece tradiționale, dar și din repertoriul internațional. La acest spectacol au participat copii, ministranții și tinerii ai parohiei. Evenimentul artistic s-a încheiat cu punerea în scenă a Nașterii Domnului. Această scenetă a fost pregătită de copiii școlii "Palestina".

În timpul spectacolului au avut loc și două concursuri. Mai întâi, au fost alese de juriu cele mai frumoase două mașini alegorice. Câștigătorii au fost premiați. De asemenea, același juriu a ales și a premiat prințesa de Crăciun a Parohiei Sfântul Bartolomeu.

Întregul spectacol a fost moderat de părintele paroh Bartolomeu Blaj.

La plecare toți participanții la festival au primit o înghețată și dulciuri. Au participat aproximativ 2000 de persoane.

Cu acest festival de Crăciun s-a încheiat novena de pregătire pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.

Cu această ocazie, dorim tuturor un Crăciun binecuvântat, iar bucuria nașterii lui Isus, adevăratul motiv de bucurie care trebuie împărtășit tuturor, să vă umple inimile dumneavoastră și ale tuturor celor din jurul dumneavoastră. Crăciun fericit tuturor.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 decembrie: Ecuador: Festival de Crăciun în Parohia Romano-Catolica "Sfântul Bartolomeu" din Palestina, provincia Guayas

*

Adventul și novena de Crăciun

Întreaga Biserică Catolică s-a pregătit în timpul Adventului pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Această sărbătoare comemorează cea mai mare minune a omenirii: venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu.

Și comunitatea catolică din Palestina (provincia Guayas), Ecuador, animată de credință, s-a pregătit tot timpul Adventului pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. A făcut acest lucru prin participarea în fiecare dimineața la sfânta Liturghie de la ora 5:30. În cadrul Liturghiei toate persoanele din biserică intonau cântări specifice pentru Advent, printre care și cunoscutul cântec gregorian Rorate coeli, adaptat în spaniolă. La sfârșitul sfintei Liturghii se cânta Angelus.

Un timp mai intens de pregătire pentru Nașterea Domnului a fost novena. Pentru a putea fi trăită mai intens, mai ales că suntem și în Anul Credinței, Conferința Episcopală Ecuadoriană a pregătit o novenă specială de Crăciun. Această novenă, care a fost recomandată tuturor parohiilor, are ca punct de plecare textul din Evanghelia după Sfântul Luca 1,45: "Fericită aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de Domnul!". Astfel, novena a fost organizată după cum urmează:

Ziua I: Poarta credinței. Ioan prepară calea (Mc 1,1-4);

Ziua a II-a: Pregătiți drumul. Vocea care strigă în pustiu (Mt 3,1.7-12);

Ziua a III-a: Credința Mariei. Anunțul îngerului Gabriel (Lc 1,26-38);

Ziua a IV-a: Paternitatea lui Iosif. Un act de credință (Mt 1,18-21);

Ziua a V-a: Bucuria credinței. Vizita Mariei la Elisabeta (Lc 1,39-45);

Ziua a VI-a: Steaua din Orient. Un semn de credință (Mt 2,1-12);

Ziua a VII-a: Uniți în credință. Migranți și peregrini (Lc 2,1-5);

Ziua a VIII-a: Ura lui Irod. Persecutați din cauza credinței (Mt 2,7-9.12.16);

Ziua a IX-a: Un anunț de credință. Isus se naște în Betleem (Lc 2,6-12).

Urmând îndemnul conferinței episcopale, parohia romano-catolică din Palestina a urmat acest model de novenă. În plus, din motive pastorale, în Parohia "Sfântul Bartolomeu", cu permisiunea episcopului diecezan, novena a început cu o zi înainte, adică pe 15 decembrie.

În timpul novenei, pentru a permite câtor mai mulți copii și adulți să participe la sfânta Liturghie, programul de liturghii a fost schimbat. Astfel, sfânta Liturghie nu s-a mai celebrat dimineața, ci seara la ora 19:30. Înainte de sfânta Liturghie, la ora 19:00 în fiecare din cele nouă sectoare lumea aduna pentru a face novena de Crăciun, după care veneau cântând în procesiune până la biserică. După proclamarea evangheliei, toți copiii erau invitați să se așeze pe scările din fața altarului. În mijlocul lor se așeza părintele paroh, Bartolomeu Blaj pentru a ține omilia. După omilie, toți copiii în frunte cu parohul comunității se îndreptau cântând în procesiune spre presepiul amenajat în biserică. În fața pruncului, toți copiii îngenuncheau și spuneau o rugăciune, făcând în același timp o promisiune în fața lui Isus.

Fiecare zi de novenă a fost încredințată unuia din cele nouă sectoare ale comunității. După omilie copii din sectorul căruia îi venea rândul prezentau o scenetă inspirată și urmând evanghelia zilei propusă de conferința episcopală pentru meditare. Aceiași copii veneau apoi în procesiune pentru a prezenta la altar darurile adunate de la credincioșii din sector: vin pentru consacrat, hostii, dar și alte alimente care urmează să se împartă persoanelor nevoiașe din comunitate.

După sfânta Liturghie, toți copii primeau dulciuri la ieșirea din biserică.

Novena de crăciun s-a încheiat duminică, 23 decembrie 2012, cu festivalul de Crăciun.

În majoritatea filialelor parohiei, oamenii se adunau în capelă sau într-o casă particulară pentru a face această novenă.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-22 decembrie: Adventul și novena de Crăciun în Parohia Romano-Catolica "Sfântul Bartolomeu" din Palestina, provincia Guayas

*

Ziua agricultorului și al treilea aniversar al consacrării altarului și dedicării bisericii "San Bartolomé"

Miercuri, 21 noiembrie 2012, în sărbătoarea "Fecioarei Maria din Cisne", s-a celebrat hramul secundar al bisericii "Sfântul Bartolomeu" și al treilea aniversar al consacrării altarului și dedicării bisericii parohiale din Palestina (provincia Guayas), Ecuador. Având ca moto "Să trăim în bucurie cu credința în Fecioara Maria", în timpul novenei de pregătire și la nivel parohial s-au organizat diferite activități.

Ca o deschidere a novenei, duminică, 11 noiembrie 2012 a avut loc Ziua Agricultorului. În aceasta zi, în cadrul sfintei Liturghii duminicale de la ora nouă, s-au binecuvântat roadele pământului. Aceste roade au fost oferite de credincioșii comunității, iar la sfârșitul sfintei Liturghii au fost împărțite persoanelor sărace.

După sfânta Liturghie, începând cu ora 11, a avut loc evenimentul numit "Călăria «Fecioara din Cisne»", o defilare a călăreților și a agricultorilor și s-a încheiat cu mâncăruri tradiționale. La această defilare au participat aproximativ 300 călăreți și foarte mulți agricultori. Acest eveniment a fost organizat de Parohia Romano-Catolică "Sfântul Bartolomeu", Palestina, în colaborare asociațiile de agricultori din cantonul Palestina. Ziua s-a încheiat cu sfântul Rozariu la ora 19:00, urmat de sfânta Liturghie la ora 19:30 celebrată în biserica parohială.

De-a lungul novenei s-au desfășurat mai multe activități la nivel parohial, cu toate categoriile de vârstă. Mai întâi, în fiecare zi a novenei, înainte de răsăritul soarelui, se medita sfântul rozariu de auroră pe străzile fiecăruia din cele nouă sectoare ale comunității, purtând în procesiune statuia Preasfintei Fecioare din Cisne. În timpul zilei statuia Sfintei Fecioare rămânea în mijlocul comunității. Seara credincioșii aduceau statuia în procesiune până la biserică, cântând și meditând sfântul rozariu. Ziua se încheia cu sfânta Liturghie de la ora 19:30. În ultimele cinci zile ale novenei, vineri, 16 noiembrie - marți, 20 noiembrie, au fost invitate să participe la Liturghia de seară, după un program bine stabilit, toate filialele parohiei.

În plus, pentru copii și elevi s-a organizat un campionat de minifotbal feminin, competiție la care au fost invitate să participe toate școlile și colegiile (liceele) din Palestina. În același timp, s-au celebrat liturghii la care au fost invitate toate școlile și colegiile.

Toți tinerii parohiei au fost invitați să participe la o noapte alba de veghe, spiritualitate și meditație, organizată și pregătită de grupul de tineri "Discipolii lui Cristos". Mișcarea Ioan al XXIII-lea a organizat o noapte de formare, adorație și veghe pentru toți credincioșii parohiei care au dorit să participe.

Nu au fost uitate nici persoanele bolnave. Acestea au fost invitate să participe la sâmbătă la o liturghie a bolnavilor și a persoanelor înaintate în vârstă.

Miercuri, 21 noiembrie 2012, toată comunitatea a fost în sărbătoare deoarece s-a celebrat al treilea aniversar al consacrării altarului și dedicării bisericii parohiale și în același timp sărbătoarea Fecioarei Maria din Cisne, patroana secundară a bisericii. Sfânta Liturghie solemnă a fost celebrată la ora 19:30. La această celebrare au fost invitați toți cateheții și misionarii, toate asociațiile, mișcările și grupurile de pe teritoriul parohiei, toate școlile și colegiile, toți locuitorii cantonului și toate filialele.

După sfânta Liturghie, statuia Fecioarei Maria din Cisne a fost purtată pe străzile comunității, pentru ca sfânta Fecioară să continue să vegheze și să ocrotească comunitatea.

Iosif-Claudiu Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 noiembrie: Ecuador: Ziua agricultorului și al treilea aniversar al consacrării altarului și dedicării bisericii "San Bartolomé"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat