Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciunul pe plaiuri tămășenene

Acum mai bine de două mii de ani, la Bethleem s-a născut cel care mai târziu avea să ne mântuiască; de atunci și până în zilele noastre, Crăciunul a fost o zi de naștere nu doar a lui Isus, ci a întregii lumi creștine, a fiecăruia dintre noi în parte. În această perioadă, mai mult ca oricând, simțim nevoia reîntoarcerii la acele lucruri apropiate de inima noastră, dând curs impulsurilor de a ne regăsi rădăcinile sufletești, de a-l redescoperi pe Dumnezeu. Nicicând parcă nu e mai multă lumină, mai multă liniște decât în ajunul acestei mari sărbători și parcă multe din necazurile și tensiunile de peste an sunt șterse ca prin farmec în pacea unei Biserici, oprindu-ne din rutina zilnică îngânând o rugăciune mută, spusă din suflet.

Călăuziți de aceeași idee a nașterii Mântuitorului, cu câteva zile bune înainte de marele eveniment, comunitatea din Tămășeni făcea primele pregătiri de sărbătoare; astfel că, zi după zi, sub bolta lucitoare a iernii, magia de la Bethleem lua formă și în curtea noastră. Micuțul Isus, alături de Maria și Iosif, surâzând blând la orișicine, rupea din șirul gândurilor măcar o părticică pentru a-și aminti că vine Crăciunul.

Când zilele piereau în golul timpului, iar pregătirile erau gata, am putut să ne bucurăm pentru început de sceneta și concertul de colinde la care au lucrat atât de conștiincios tinerii și copiii parohiei. Am putut să fim martori ai unei realități triste a secolului XXI: părinții pleacă peste hotare, uitând, de cele mai multe ori, că banii trimiși copiilor nu vor compensa niciodată lipsa lor.

În ajunul Crăciunului, mult așteptata Liturghie, care a început la ora 22.00, a făcut multe inimi să tresalte de bucurie. Biserica era împodobită de sărbătoare, corul înălța cântări frumoase, un "îngeraș" a adus pe brațe pruncușorul, preoții erau îmbrăcați în haine de sărbătoare. Toate aceste lucruri frumoase i-au introdus pe cei prezenți în taina acestei nopți de vis. Era emoționant să vezi în jurul ieslei cei 12 copii îmbrăcați în îngerași care vegheau alături de Maria și Iosif somnul pruncului Isus.

La predică, părintele paroh Petru Beșleagă le-a vorbit credincioșilor despre sărbătoritul acelei nopți deosebite. La finalul predicii, Sfinția sa a citit la iesle o scrisoare adresată pruncului Isus prin care îi cerea să aibă grijă de familii.

Liturghia solemnă din ziua de Crăciun a fost celebrată la ora 11.00, la centru aflându-se părintele paroh. Și pentru că e imposibil să-i explici unui copil minunea Crăciunului fără să pomenești și de moșul, temerarul bătrân și-a făcut apariția în prima zi a marii sărbători, seara, după sfânta Liturghie de la ora 17.00, încărcat cu daruri pentru copiii cuminți. Cu răbdarea specifică vârstei a ascultat poeziile micuților și le-a răsplătit, așa cum îi stă bine unui Moș care se respectă.

Iar acum, către final, vă doresc să-l păstrați pe Isus în inima dumneavoastră, să aveți parte de bucurii, de sănătate, de oameni dragi și de momente cel puțin la fel de frumoase ca la Tămășeni.

Sărbători fericite!

Roxana Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 decembrie: Crăciunul pe plaiuri tămășenene


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat