Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Funeraliile pr. Alois Dămoc

Pr. Alois Dămoc, decedat în seara zilei de 28 noiembrie, a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 1 decembrie 2012, în localitatea Butea.

Liturghia de înmormântare a început la ora 10.30, printr-o procesiune din casa parohială. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Alături de PS Aurel Percă, au participat aproape 100 de preoți. Mulți dintre ei erau colegi ai părintelui răposat: din seria 1965 (din 15 preoți, 9 sunt în viață), precum și consăteni sau foști vicari.

Credincioșii din localitate și din satele vecine au umplut biserica. Majoritatea dintre ei au fost botezați, căsătoriți sau catehizați de părintele Alois care a slujit peste 35 de ani în acest sat. Aproape de sicriul înconjurat cu multe coroane au stat multe rude de ale părintelui Alois: frați, surori, nepoți.

Trupul neînsuflețit al părintelui a ajuns la Butea cu o zi înainte, după ce mai întâi, în biserica "Sfânta Tereza" din Iași, s-a celebrat o Liturghie cu prohod în seara de vineri, 29 noiembrie, prezidată de PS Aurel Percă.

La predica de la Liturghia de înmormântare, pr. Iosif Dorcu a trezit în cei prezenți speranța învierii. Predicatorul, unul dintre preoții care a făcut Seminarul în timpul părintelui Dămoc, a spus că cei răposați sunt ca niște semințe așezate în pământul reavăn al cimitirului care vor rodi spre înviere: "Când agricultorul seamănă primăvara, o face cu speranța că acea sămânță, după ce va putrezi, va aduce rod". La părintele Alois, căruia i-a sat aproape, mai ales în ultimii ani, predicatorul a admirat că a fost un învingător: preoția și-a trăit-o prin rugăciune și fidelitate față de promisiunile făcute; în vremuri tulburi a construit biserica; suferința a purtat-o cu seninătate. Imaginea din biserică, în care credincioșii sunt în jurul preotului lor întocmai ca o coroană, ar trebui să rămână în memoria tuturor. În final, amintind de cuvintele notate pe crucea preotului Gheorghe Petz, i-a invitat pe toți la rugăciune: "Nu uitați în rugăciune pe cucernicul preot Alois Dămoc!".

La finalul Liturghiei, părintele paroh Petru Blaj, o nepoată (Cecilia Robu) și doi reprezentanți ai Parohiei Butea au adus omagiu preotului răposat pentru grija pastorală de care s-au bucurat credincioșii, pentru că i-a întărit în credință, pentru că au o nouă biserică, pentru seninătatea pe care au văzut-o în el, pentru binecuvântarea oferită tuturor celor care-l vizitau în timpul bolii: "Părintele Alois Dămoc a fost și va rămâne un om, un preot, un personaj deosebit al comunității noastre din Butea datorită muncii pastorale îndeplinite cu multă râvnă și dăruire, dar mai ales pentru implicarea sa necondiționată în construirea bisericii din Butea într-o perioadă extrem de dificilă, subjugată de frica și amenințările comunismului".

Într-adevăr, biserica veche fiind șubrezită, pe baza unei aprobări de reparație capitală (27 octombrie 1976), în vremuri de interdicție, pr. Dămoc a coordonat, începând cu 6 iunie 1977, lucrările la noua biserică. O placă de marmură ce urmează a fi pusă pe biserică amintește de opera părintelui Alois: "OAMDG. Această biserică dedicată Sfintei Treimi a fost construită în anii 1977-1980 prin contribuția credincioșilor din Butea, paroh fiind preotul Alois Dămoc. În ziua de 18 iunie 2000, în sărbătoarea Sfintei Treimi, episcopul de Iași Petru Gherghel, asistat de episcopul aux. Aurel Percă și de episcopul de la Chișinău, Anton Coșa, a consacrat altarul și biserica spre slava Sfintei Treimi. Mulțumim pentru ajutor!".

La finalul Liturghiei, PS Petru Gherghel, coleg al pr. Alois, s-a rugat ca Dumnezeu să-l răsplătească pentru slujirea pe care a adus-o Bisericii și pentru exemplul pe care l-a lăsat. A transmis de asemenea gândul de rugăciune al PS Ioan Robu, reprezentat la Liturghie prin părintele decan Iosif Imbrișcă, și al PS Anton Coșa.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost scos din biserică de șase preoți care s-au născut în Butea. Din fața bisericii până la cimitir sicriul a fost dus de tineri. În față erau multe coroane purtate de tinere în costume naționale. Pe o parte și pe alta a drumului până la cimitir erau covoare.

Sicriul a fost depus într-un mormânt, lângă părintele Gheorghe Petz (+1974) cu care a slujit un timp în aceeași parohie. În același cimitir așteaptă învierea și alți preoți: Ioan Ferenț (+1933), Paul Tamaș (+1982), Marcel Ianuș (+2009).

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Butea: Liturghia de înmormântare a părintelui Alois Dămoc


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat