Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: O singurătate unică

Ziua de 21 decembrie mi-a oferit prilejul de a percepe trei informații diferite.. Mai întâi, prin mijloacele de comunicare în masă, am auzit despre o profeție a mayașilor care susține că în ziua de 21.12.2012 urma să se întâmple ceva deosebit. Această știre a făcut turul întregului mapamond, spre deosebire de vestea cea bună a Evangheliei zilei, care doar unora le-a adus în fața ochilor călătoria, în grabă, a sfintei fecioare Maria la verișoara sa, Elisabeta, pentru a-i împărtăși bucuria prezenței lui Isus în viața ei și în mijlocul nostru. În sintonie cu această veste minunată, episcopii Diecezei de Iași, în cadrul familiei restrânse a Bisericii locale reunite pentru urările ocazionate de sărbătoarea Crăciunului, ne-au adresat și invitația la misiune și la mai multă credință.

Este un îndemn încurajator, mai ales că el vine într-o perioadă grea pentru evanghelizare și credință deoarece lumea trăiește un timp de criză la toate nivelurile: economic, politic etc.

Având în minte aceste informații, m-am îndreptat spre capela adorării din catedrala nouă, unde Isus euharisticul este expus spre adorare continuă, zilnică, între orele 8 și 18. Acolo era un singur suflet adorator într-o atmosferă de liniște deplină, întreruptă uneori de zgomotul străzii.

În acea atmosferă de pace și bucurie mi-am amintit de un fapt autentic trăit la Roma, în anul 2000. La un curs de master în misiologie, într-o pauză, m-am așezat lângă o soră franciscană din Tanzania, care privea o fotografie pe care apoi mi-a dăruit-o drept amintire. Cu un zâmbet natural mi-a explicat-o în următorii termeni: "Aceasta este familia mea compusă din 24 de frați; 12 frați sunt de la mama cea mare și alți 12 frați de la mama cea mică. În centrul fotografiei este tatăl meu cu mama cea mică, iar frații mei în haine de sărbătoare se închină soarelui, așa cum vezi, cu mâinile întinse. Ei nu-l cunosc încă pe Cristos. Eu am fugit la oraș întrucât doream să studiez și acolo am bătut la ușa unei școli ținută de o congregație de surori creștine, catolice. Acolo am cunoscut Evanghelia lui Cristos, am cerut botezul și apoi consacrarea definitivă în slujirea lui". La întrebarea mea: "Ce te-a determinat să faci alegerea radicală?" Cu o bucurie greu de descris în cuvinte mi-a răspuns: "Când am înțeles că Dumnezeu, Stăpânul întregului univers, mă iubește atât de mult încât a rămas în Euharistie, iar acum locuiește sub același acoperiș și eu pot avea acces la el oricând, nu puteam să procedez altfel. Seara stăteam timp îndelungat în prejma lui și deseori venea o soră să-mi amintească că este timpul somnului".

Aceasta a fost dezvăluirea experienței unei persoane păgâne, care l-a întâlnit pentru prima dată pe Cristos și care dovedește faptul că puterea iubirii lui îi ardea inima și întreaga ființă, lucru care m-a condus la o reflecție. Când unii oameni nu găsesc răspuns la întrebarea lui Isus: "Voi cine spuneți că sunt eu?", acea soră franciscană l-a recunoscut pe Isus ca fiind Dumnezeu adevărat, dar și om adevărat în sfânta Euharistie, în care se reînnoiește întreg misterul vieții sale. Cu ochii credinței, ea l-a recunoscut pe Isus ca om pe paiele din ieslea grajdului din Betleem și ca Dumnezeu în glasul îngerilor ce cântau deasupra locuinței sărace. Mai mult, ea l-a recunoscut drept omul durerilor, mort pe cruce și apoi în mormântul pecetluit, dar și Dumnezeu în învierea lui din morți.

Cu astfel de ochi, cu o astfel de inimă și cu o atare credință, cred că putem să vedem în persoana lui Isus pe Fiul lui Dumnezeu, dar și pe Fiul omului. Cu toții știm, am auzit și poate am experimentat suferința singurătății. Să dorești, să vrei, dar să nu ai pe nimeni lângă tine este un adevărat calvar, iar un suflet sensibil față de singurătatea lui Isus a exprimat acest lucru prin următoarele versuri:

"Cât de părăsit ești, Doamne, în preasfântul sacrament
Unde tu aștepți pe oameni, cu adânc devotament.
Când și când doar câte unul se strecoară la altar,
Să-ți înalțe o scurtă rugă și te lasă singur iar".

Poate că numai altora Isus le adresează astăzi îndemnul: "Te sfătuiesc să cumperi de la mine aur... și alifie pentru ochi, ca să-ți ungi ochii și să vezi" (Ap 3,18), dar cu siguranță el nu încetează să adreseze tuturor invitația: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă" și pentru a oferi ajutor și mângâiere în dificultăți și necazurile personale, care uneori provoacă oboseală și împovărează inimile. În iureșul crizei de timp și de toate celelalte lucruri, poate fi oportun și la îndemâna fiecăruia adoptarea remediului adorației euharistice, silențioase, menit să redea seninătate, bucurie și fericirea cerească.

Și exemplul persoanelor necreștine, între care se află și magii din Răsărit care, deși nu credeau în Dumnezeu și nu-I cunoșteau iubirea și puterea lui, au părăsit casele și confortul lor pentru a-l căuta pe Regele regilor, ne poate folosi drept model de urmat. În lumina reflectoarelor stelare, magii ne învață închinarea personală în fața lui Isus, Împăratul Împăraților și Domnul Domnilor (Ap 19,16), căruia i se cuvine toată cinstea și preamărirea.

Așadar, trei informații percepute care conduc la trei reflecții pentru viitor în aceste zile de har.

Isus invită, așteaptă și primește cu dragoste și bucurie în prejma sa, pe cei mici și pe cei mari, pe cei tineri ca și pe cei vârstnici, în capela adorării din catedrala nouă din Iași, unde Isus euharisticul este expus spre adorare continuă, zilnică, între orele 8 și 18.

Cu un reînnoit sens de urgență evanghelizatoare, episcopii diecezei noastre ne îndeamnă să creștem tot mai mult în credință și să alcătuim o familie adoratoare pentru a proclama vestea cea bună a mântuirii adusă de Cristos.

Privind la Maria, prima adoratoare a Cuvântului Întrupat, generoasă în a împărtăși bucuria prezenței lui Cristos în mijlocul nostru, și ascultând de glasul plin de har al cerului: "Domnului Dumnezeului tău să te închini și lui singur să-i slujești" (Mt 4,10), putem lua decizia de a ne pleca genunchii cu păstorii cei simpli și cu magii cei înțelepți și să ne închinăm Dumnezeului unic și adevărat făcut om și rămas, din iubire pentru noi, în sfânta Euharistie.

Venite adoremus!

Sr. Iosefina Rediu, CIN


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat