Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Despre Întâlnirea Europeană de Tineret

Cu pași repezi ne apropiem de Întâlnirea Europeană de Tineret despre care, cum se știe, anul acesta se va desfășura la Roma, în Italia. Cu siguranță, fiecare și-ar pune întrebarea: "De ce aș participa la o astfel de întâlnire? Cu ce m-ar ajuta? " Răspunsul acestor întrebări este dat de dorința de a trăi în comuniune cu Dumnezeu prin rugăciune și de a fi un germene de pace și încredere în mijlocul familiei umane. La Taize, rugăciunea comună, cântarea, liniștea și meditația personală pot ajuta la redescoperirea prezenței lui Dumnezeu și la aflarea păcii interioare, a unui sens al vieții și a unui nou imbold. Experiența unei vieți simple, trăită împreună cu ceilalți, ne face să realizăm că viața de zi cu zi, așa cum e ea, este locul în care Cristos așteaptă să ne întâlnească. Fiecare tânăr caută modalități de a-l urma pe Cristos pentru întreaga sa viață.

Personal, am fericita șansă de a trăi încă o dată o experiență de voluntariat care să mă ajute să cresc atât spiritual, cât și ca persoană umană. Bineînțeles că fiecare responsabilitate asumată e diferită și pot apărea situații imprevizibile. Pentru mine va fi prima dată când voi participa la o Întâlnire Taize europeană. Ceea ce mă determină să fiu și mai nerăbdătoare e faptul că voi participa ca voluntară. Cu siguranță voi simți prezența lui Dumnezeu care nu încetează să mă iubească, aceasta dovedind-o de mai multe ori până acum, în viața mea. Îmi amintesc cu emoție primul meu "contact" cu tinerii din Iași care se întâlneau pentru Rugăciunea Taize. Am rămas uimită văzând cu câtă încredere se rugau. Acest fapt m-a determinat să-mi doresc să pot participa și eu o dată la o astfel de întâlnire internațională.

Acest moment a sosit în acest an și voi participa, împreună cu alți șase voluntari din Iași, la Întâlnirea europeană de tineret de la Roma, respectând următorul program:

Miercuri, 26 decembrie:

În această zi vor fi primiți voluntarii și găzduiți în familii. Fiecare va primi un program al întâlnirii, tichete de masă și transport și o hartă cu traseul către biserica-gazdă. Muncile vor fi distribuite fiecăruia după necesitățile care vor fi, apoi vor merge în parohii și de acolo spre familii/cazare. Seara, masa și rugăciunea comună se vor desfășura la familia gazdă.

Joi, 27 decembrie

Se vor stabili responsabilitățile voluntarilor și se vor întâmpina ceilalți participanți care vor veni pe 28 decembrie.

Vineri, 28 decembrie

Dimineața va avea loc primirea restului de participanți în diverse puncte ale orașului, iar seara tinerii se vor aduna pentru o nouă rugăciune.

Sâmbătă, 29, duminică, 30 și luni, 31 decembrie

Rugăciunea de dimineață va avea loc în bisericile gazdă (duminică, sfânta Liturghie), după care se va participa la discuții pe diverse teme sau cei care vor dori, vor descoperi mai mult comunitățile locale.

Se va realiza și un scurt pelerinaj prin bisericile din centrul istoric al orașului, iar rugăciunea de amiază va avea loc în bazilici și în bisericile din centrul orașului (participanții se vor ruga într-o altă biserică de fiecare dată).

După-amiază se vor desfășura ateliere pe teme de implicare socială, credință și viață interioară, creație artistică.

Rugăciunea va avea loc în bazilica "Sfântul Petru", împreună cu papa Benedict al XVI-lea.

Luni seara vom participa la o rugăciune de veghe pentru pace în fiecare biserică gazdă, urmată de o "sărbătoare a popoarelor".

Marți, 1 ianuarie 2013

Pelerinii vor participa la slujba de dimineață în bisericile gazdă locale, apoi vor lua prânzul festiv, de Anul Nou, cu familiile gazdă.

După-amiaza se vor realiza întâlniri pe țări.

Rugăciunea de seară se va face în bazilicile și bisericile din centrul orașului.

Miercuri, 2 ianuarie

Dimineața va fi ultima rugăciune comună, urmată de salutul de rămas bun, în fiecare parohie.

Dorim ca această săptămâna trăită în rugăciune comună cu tinerii participanți, cu frații din Taizé și cu Sfântul Părinte să fie rodnică și să ajute la creșterea încrederii între oameni și a păcii în lume, iar eu aș vrea ca acest cadou pe care l-am primit, să-l pot oferi când mă voi întoarce și celor pe care îi cunosc, împărtășind ceea ce am trăit.

Nu am nici o îndoială că ceea ce voi experimenta la Roma, va fi o trăire unică în viața mea!

Simona Dămătărc

* * *

Roma va găzdui "Pelerinajul Încrederii pe Pământ"


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat