Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: O zi de reculegere pentru familii

E duminică, a treia din Advent (16 decembrie 2012), Duminica Bucuriei în limbaj liturgic și afară ninge abundent. Un frig de crapă pietrele și această atmosferă de poveste te îmbie parcă să stai în casă la gura sobei.

Dar nu am cedat ispitei și, grupuri, grupuri, ne-am îndreptat spre Liceul "La Salle" din Pildești unde se organiza o zi de reculegere pentru familii, atât din sat, cât și din Traian, aproximativ 50 de persoane.

De această dată animatorii noștri spirituali au fost pr. Claudiu Eva, SVD, Gheorghiță Iordache, SVD și fr. Vicențiu Ghiurca, FSC.

Am început ziua cu rugăciunea de laude rugându-l pe Dumnezeu să ne ajute să trăim un moment de har și să plecăm acasă altfel, puțin schimbați...

A urmat meditația cu tema "Credință și împlinire în familia de azi" , timp în care pr. Claudiu ne-a introdus într-un cadru interesant și provocator. Pornind de la două texte biblice binecunoscute, Alianța și promisiunea (Gen 17,15-21) și Nașterea lui Isaac (Gen 21,1-7) părintele ne-a condus pas cu pas și împreună ne-am reamintit de intervenția minunată a lui Dumnezeu în familia lui Abraham. Credința lui Abraham, spunea părintele, îl conduce pe acesta să citească istoria personală și a familiei sale cu ochii lui Dumnezeu. Tot așa împlinirea unei familii are la bază credința în Dumnezeu. Cu cât această credință e mai puternică și mai profund manifestată între membrii ei și cu celelalte familii, cu atât promisiunile lui Dumnezeu se împlinesc.

Și, ca un ultim îndemn al primei meditații: o familie este împlinită în ochii lui, când crede că cel care conduce destinele istoriei lor este Dumnezeu. Această credință întotdeauna își găsește răspuns.

A urmat un timp de reflecție personală, colocvii și spovezi, ajutați de un chestionar pe care

l-am primit ca să aprofundăm mai mult și să ne dăm singuri anumite răspunsuri.

După ce ne-am recunoscut nimicnicia și slăbiciunile noastre și primind iertarea de la Dumnezeu prin sacramentul Reconcilierii, el care ne iubește și ne acceptă întotdeauna cu toate imperfecțiunile noastre, ne-am adunat împreună în jurul altarului pentru a primi hrana sufletească de care avem atâta nevoie.

La predică am continuat reflecția noastră și pr. Gheorghiță Iordache, pe lângă alte îndemnuri, ne-a sugerat să ne punem și noi o întrebare asemenea soldaților și vameșilor din evanghelie, care se adresau lui Ioan Botezătorul cu întrebarea: "Noi ce trebuie să facem?"

Da. Noi ce trebuie să facem, într-o lume care ne propune atâtea "modele"?

Ce trebuie să facem pentru ca, trăind în această lume, să ne păstrăm valorile autentice?

Răspunsul ni l-a dat tot părintele și este atât de simplu, dar nu întotdeauna ni-l asumăm. A ne face treaba bine acolo unde ne ducem existența. În familie, la locul de muncă, în societate... dacă facem totul cu iubire, dăruire și responsabilitate, cu siguranță lumea în care trăim ar arăta altfel.

A urmat prânzul și mulțumim pe această cale organizatorilor care întotdeauna dedică timp pentru asta și o fac cu toată bucuria.

Meditația de după-amiază, cu tema "Să ne trăim credința", a fost o continuare a celei de dimineață.

Dacă la meditația de dimineață părintele ne-a explicat cum ne putem trăi credința în interiorul familiei, acum ni s-a sugerat cum o putem trăi în afara ei.

Într-o societate dominată de atâtea simboluri materiale, care sunt semnele sfinte pe care un creștin poate să le facă vizibile astăzi?

Avem nevoie, spunea părintele Gheorghiță Iordache, de semne obișnuite care să fie prezente zi de zi, despre care să nu se poate spune că aparțin unor oameni excepționali.

A vorbi despre o schimbare a lumii, nu este oare o utopie?

Totuși, există și astăzi atâtea persoane generoase care cred în valorile universale ale dreptății, solidarității, iubirii fraternității, păcii etc. Semne puternice în mijlocul unei lumi indiferente și materialiste. Acestea sunt demne de luat în seamă...

A urmat punerea în comun, moment de emoții și împărtășiri care ne-au făcut să credem că această zi a meritat cu adevărat să renunțăm la orice altă activitate și să o petrecem altfel, în sintonie cu momentul care bate la ușă, sărbătoarea Crăciunului.

Câteva colinde pe care le-am cântat împreună ne-au introdus în această atmosferă de emoții și sensibilitate a Nașterii Domnului.

Mulțumim pe această cale Fraților "La Salle", care ne primesc în casa lor întotdeauna cu mare bucurie, părinților verbiți, care ne-au însoțit de-a lungul zilei și preoților vicari din parohie care au intervenit și ne-au încurajat să ne continuăm acest obicei frumos.

Tuturor vă dorim un Crăciun binecuvântat și un an nou mai bun!

Gabriela Mărtișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 decembrie: Pildești: O zi de reculegere pentru familii


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat