Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnire a comisiei care lucrează la colecția de cântece Magnificat

Încă din anul 2003 se lucrează la culegerea și tehnoredactare unei colecții de cântece religioase, intitulată "Magnificat", care să cuprindă cântecele întâlnite în Dieceza de Iași. În toamna acestui an, 2012, a fost înființată o comisie căreia să i se ofere autoritatea recerută pentru a se pronunța asupra idoneității publicării cântecelor în viitoarea colecție. Cea mai recentă întâlnire a acestei structuri bisericești s-a desfășurat la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, în ziua de 18 decembrie 2012, fiind convocată de PS Petru Gherghel, care a fost alături de participanți.

După o muncă de culegere și tehnoredactare a cântecelor religioase care se întâlnesc în spațiul Diecezei de Iași și nu numai, începută în anul 2003, de preoții Ștefan Lupu și Eduard Soare, continuată în mod susținut de părintele Florin Spătariu ajutat de câțiva seminariști de la Seminarul din Iași, în vara acestui an a fost înmânat părintelui Pavel Chelaru, responsabilul Oficiului Diecezan pentru Cântul Sacru, rodul atâtor ani de muncă cuprins în volumul de cântece religioase intitulat Magnificat ce conține 844 de pagini.

Părintele Chelaru, din proprie inițiativă, în virtutea mandatului încredințat de episcopul Petru Gherghel, a cooptat un număr de preoți diecezani și franciscani dispuși să-și ofere cunoștințele, priceperea și experiența lor în vederea examinării critice a acestui volum în ideea publicării colecției de cântece mai sus menționate ce s-ar vrea un fel de "Gotteslob" pentru creștinii de limbă română din întreaga noastră țară, ca și pentru cei din diaspora. Pe lângă preoți, au fost rugați să-și dea părerea critică despre colecție doi profesori de limbă română și trei cântăreți bisericești.

La sfârșitul lunii octombrie, părintele Pavel Chelaru a comunicat părintelui Ștefan Lupu că munca de verificare se apropie de sfârșit și se putea începe munca de punere în comun a tuturor observațiilor făcute.

Cu multă timiditate și mai mult ocazional au avut loc primele trei întâlniri neoficiale ale unor preoți, o dată la Roman și de două ori la Iași.

După a doua întâlnire care a avut la Seminarul din Iași, părintele Pavel Chelaru, însoțit de părintele Ștefan Vacaru și Cristian Dumea a adus la cunoștința episcopului faptul că se dorește o oficializare a muncii de pregătire a colecției Magnificat pentru publicare și că e necesar să fie constituită de către episcopul diecezan o comisie căreia să i se ofere autoritatea recerută pentru a se pronunța asupra idoneității publicării cântecelor în viitoarea colecție.

Având girul episcopului Petru, cea mai mare parte a preoților propuși să facă parte din această comisie au fost prezenți la următoarea întrunire a comisie care a avut loc tot la Seminarul din Iași. Întâlnirea s-a desfășurat pe parcursul a două zile, timp în care, după ce s-au stabilit principiile după care se va lucra la aprobarea cântecelor, au fost examinate împreună 130 de pagini din colecție. La finalul întrunirii s-a stabilit ca următoarea întrunire să aibă loc la Roman, la Parohia "Sfânta Tereza", în ziua de 18 decembrie 2012.

Cu câteva zile înainte de această dată, episcopul Petru, dorind să stea de vorbă personal cu membrii întregii comisii pentru a aplana anumite divergențe care apăruseră în stilul de lucru și în admiterea cântecelor în colecția Magnificat, a chemat comisia la sediul Episcopiei în ziua de 18 decembrie 2012, la ora 10.00.

Cu ocazia acestei întruniri Preasfințitul Petru Gherghel a vorbit despre importanța și necesitatea publicării cât mai curând a colecției de cântece și a luat act de modul în care membrii comisiei doresc să lucreze la verificarea cântecelor; apoi a înmânat fiecărui preot în parte numirea în această comisie, încurajându-i să ducă la capăt cu bine munca de publicare a acestui instrument pastoral foarte dorit atât de clerici, cât și de poporul credincios. Printre altele, s-a propus ca această colecție să fie publicată în anul 2013, când se împlinesc 10 ani de când s-a început munca la acest proiect.

Următoarea întrunire a comisiei va avea loc la Casa Episcopiei de la Bârnova, între 28 și 31 ianuarie 2013.

Oficiul Diecezan pentru Cântul Sacru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 decembrie: Iași: Întâlnire a comisiei care lucrează la colecția de cântece Magnificat


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat