Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lecția miracolelor sfântului Francisc Xaveriu

La aniversarea Centrului Cultural "Xaverianum"

La fel ca în vremea lui Isus, căutăm profeții și cerem miracole.

Și precum se vede, nu trece un an fără o profeție apocaliptică - iar miracole abracadabrante, adeseori falsuri crase, sunt promovate de mass-media ori de câte ori lipsește o altă știre de scandal, care să obnubileze informațiile de autentic interes național. În același timp, trecem cu vederea adevăratele miracole: existența și legile universului, viața, credința și mai ales, ceea ce poate face omul dăruit credinței.

Este și cazul sfântului Francisc Xaveriu.

Despre sfântul Francisc Xaveriu (7 aprilie 1506 - 3 decembrie 1552), cofondator al Societății lui Isus, care, alături de sfântul Ignațiu de Loyola a pronunțat voturile religioase în anul 1534 și apoi, în calitate de misionar, a străbătut peste 100.000 km, desfășurând munca de evanghelizare în India, Ceylon, insulele Molucce, Japonia, convertind un număr incredibil de persoane, s-a spus că nu ar fi făcut nici un miracol în decursul vieții sale. Darul limbilor, activitatea sa incredibilă (care ar fi dificil de desfășurat chiar în condițiile mijloacelor actuale de transport și comunicații - el este cel mai mare misionar după sfântul Paul), sunt trecute sub tăcere. El însuși a refuzat cu obstinație să vorbească despre miracolele pe care le-a înfăptuit, lucru de care profită întotdeauna scepticii, ateii, denigratorii de care nu ducem lipsă. Și totuși, care este realitatea?

În bula de canonizare emisă de papa Urban al VIII-lea, la 6 august 1623, miracolele sfântului Francisc Xaveriu înfăptuite în viață și apoi după nașterea sa la cer (evident, până în anul 1623) ocupă 19 pagini, in folio. În timpul vieții, au fost împlinite un număr de 18 miracole. Redăm mai jos doar câteva dintre acestea*.

Darul răpirii în duh: adeseori, în timpul celebrării sfintei Liturghii, cădea în extaz și era dificil de adus la starea obișnuită de conștiență.

Levitația: "în timpul sfântului sacrificiu, a fost văzut plutind la câțiva coți deasupra solului, astfel încât, văzând miracolul, asistența a confirmat încă o dată sfințenia slujitorului lui Dumnezeu"**.

Dintre miracolele înfăptuite în India, se menționează în special cazul unui sat de creștini atacat de o mulțime dezlănțuită de păgâni, care intenționau să-i ucidă. Sfântul Francisc Xaveriu a ieșit singur înaintea lor, însoțit de o figură misterioasă, a cărei splendoare plină de maiestate și strălucire i-a pus pe fugă pe atacatori.

În Comorin (cunoscut drept Cape Comorin, actualmente Kanyakumari, oraș în statul Tamil Nadu, India), când păgânii nu au dat ascultare cuvintelor sale, Xavier a cerut să fie deschis un mormânt care fusese pecetluit cu o zi înainte, afirmând că tot ceea ce se va întâmpla va fi semn că Domnul dorește creștinismul - și a chemat pe cel mort la viață, în numele lui Cristos - după care sute de nativi au îmbrățișat pe loc creștinismul.

Tot în India, a înviat un tânăr care murise de ciumă, invocând asupra lui numele lui Isus; a adus la viață un copil care căzuse în fântână și se înecase, fiind scos la suprafață mult mai târziu; a vindecat rănile putride ale unui cerșetor etc.

În Japonia, a redat vederea unui negustor care orbise cu ani de zile în urmă, după ce l-a binecuvântat și s-a rugat asupra lui.

O barcă desprinsă de corabie și dusă în larg de furtună a venit singură înapoi după trei zile, ca răspuns la rugăciunile sfântului.

Puterea sa profetică s-a vădit adeseori. De exemplu, Francisc Xaveriu a prezis soarta a două corăbii care părăseau portul: una dintre ele avea să fie distrusă de furtună, în timp ce cealaltă, mai mică și mai veche, avea să ajungă nevătămată în port. Altă dată, când a ajuns la altar pentru celebrarea sfintei Liturghii, s-a întors deodată spre asistență și le-a cerut să se roage pentru sufletul unui negustor de vinuri, care murise în acea clipă, la o distanță de câteva zile de mers. Cu altă ocazie, a promis unui binefăcător al comunității creștine că Dumnezeu îl va răsplăti, făcându-i cunoscut momentul morții. După ani și ani de zile, în perfectă stare de sănătate, omul a avut premoniția și a murit în pace cu Dumnezeu.

De fiecare dată, cronicile menționează rugăciunea statornică pe care o practica și că sfântul invoca numele lui Isus Cristos în fața oricărei încercări. Poate de aceea, când a pierdut în mare un mic crucifix, acesta i-a fost adus la țărm de un crab, după ce corabia pe care se afla sfântul a acostat.

* * *

Cerem, desigur, semne, minuni, miracole și așteptăm să se împlinească de la sine, fără vreun efort din partea noastră, sau considerând că e de ajuns să ne sprijinim nu pe Dumnezeu, ci pe propriile noastre forțe, uitând că noi înșine și viața noastră întreagă este darul lui Dumnezeu. Și nici nu ne dăm seama, așa cum spune pr. Philip Heng, SJ (Singapore), că, în timp ce sfântul Francisc Xaveriu a convertit și botezat mii de persoane, noi nu suntem în stare să convertim nici măcar un singur om, ba nici măcar pe unul botezat să-l facem să fie mai aproape de Dumnezeu.

Nu cumva pentru că mai întâi trebuie să ne întoarcem la Dumnezeu noi înșine?

Aceasta e lecția miracolelor sfântului Francisc Xaveriu.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
* După Fr. John A. Hardon, S.J., The Miracles of St. Francis Xavier, The Real Presence Association, Fr. Hardon Archives.
** Bula de canonizare, p. 705.


 

lecturi: 68.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat