Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman "Fericitul Ieremia": Depunerea adeziunii în "Legiunea Mariei"

Duminică, 2 decembrie 2012, la începutul noului an liturgic, 29 de credincioși din Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman au depus adeziunea în Asociația "Legiunea Mariei", grupare formată după manualul "Legio Mariae", autorizat de Preasfințitul Petru Gherghel la 31 mai 2003.

După doi ani de formare, sub călăuzirea părintelui paroh Alois Moraru, prima adeziune în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman a avut loc în ziua de 8 decembrie 2006, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri. Atunci, 16 persoane din comunitatea noastră au depus promisiunea și s-au angajat să activeze în gruparea parohială cu numele de "Tămăduitoarea bolnavilor", pentru a lupta în armata Mariei împotriva păcatelor și a greutăților lumii de astăzi, punând ca linie prioritară rugăciunea pentru vindecarea bolnavilor sufletești și trupești. Întrucât în Dieceza de Iași funcționa doar un grup "Legio Mariae" (de la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași), a trebuit să ne afiliem la Curia de la București.

"Legio Mariae" este o asociație de catolici care, cu aprobarea Bisericii și sub directa conducere a Sfintei Fecioare Maria, Mijlocitoarea tuturor harurilor, s-au constituit ei înșiși, sub stindardul ei, într-o armată angajată în lupta perpetuă dintre Biserică și puterile răului din lume. Prima înrolare a membrilor "Legio Mariae" a avut loc în Dublin, capitala Irlandei, la ora 20.00, în seara zilei de 7 septembrie 1921. Metoda generală și fundamentală prin care "Legiunea Mariei" poate să-și atingă scopul este slujirea personală sub conducerea Duhului Sfânt, având ca impuls și sprijin harul divin, iar ca intenție și scop final slava lui Dumnezeu și salvarea sufletelor. Sfințenia vieții pe care "Legio Mariae" caută să o promoveze membrilor săi este principalul său mijloc de a acționa.

Despre roadele acestei mișcări dau mărturie în decursul anilor și papii Bisericii. La 16 septembrie 1933, papa Pius al XI-lea spunea: "Mă rog pentru voi ca să puteți efectua și mai intens acest apostolat al rugăciunii și al eforturilor pe care le-ați asumat pentru brațele voastre. Dacă o veți face, Dumnezeu vă va face cooperatori la această mântuire. Aceasta este cea mai bună cale dintre toate căile de a vă arăta recunoștința față de Mântuitorul".

La 22 iulie 1953, papa Pius al XII-lea zicea: "Biserica a urmărit de-a lungul anilor cu interes programul Legio Mariae, cum a crescut armata acestor devotați și viteji credincioși ai Mariei, care combat forțele răului în lumea de azi și se bucură de standardul actual al grupării, aflată acum în cele patru zări ale pământului. Cu cât va fi mai temeinică pregătirea lor spirituală, sub îndrumarea înțeleaptă a directorilor lor spirituali, cu atât va fi mai efectivă contribuția lor la acest apostolat. Pătrunși de acest caracter supranatural al autenticului apostolat laic, ei vor înainta cu un sfânt curaj și vor continua să fie un puternic aliat al Bisericii în lupta ei spirituală împotriva puterilor întunericului".

Fericitul papă Ioan al XXIII-lea arăta, la 13 iulie 1960, că "Legio Mariae prezintă adevărata față a Bisericii", iar, la 6 ianuarie 1965, papa Paul al VI-lea spunea: "Legio Mariae, născută la început în climatul mistic al Irlandei catolice, și-a extins în prezent acțiunea sa binefăcătoare în fiecare continent. Spiritul Legio Mariae își extrage consistenta hrană din puternica viață interioară a membrilor săi, din disciplina lor, din dedicarea lor ajutorării aproapelui, din loialitatea inflexibilă față de Biserică, dar mai ales se distinge și se caracterizează printr-o încredere de diamant în acțiunea Fecioarei binecuvântate. Recunoscând în ea modelul, călăuza, bucuria și sprijinul tuturor membrilor săi, Legio Mariae, prin elocventele ei activități, ne ajută să înțelegem cât de mult trebuie apostolatul să-și atragă inspirațiile de la ea, care l-a dăruit lumii pe Cristos și i-a fost atât de apropiată în opera mântuirii. (...) Sunt fericit că mă bizui pe acest spirit al Legio Mariae, care deja a format în fiecare parte a lumii un număr mare de apostoli înflăcărați, martori eroici ai lui Cristos, în special în acele locuri unde credința este atacată și persecutată".

Cu 30 de ani în urmă, la 30 octombrie 1982, un alt papă fericit, Ioan Paul al II-lea, spunea: "Adevărata voastră vocație de laici, aceea de a fi ferment în poporul lui Dumnezeu, o inspirație creștină în lumea modernă, și de a-l aduce pe preot oamenilor, este eminamente ecleziastică. Vitalitatea unui creștin laic este semnul vitalității Bisericii, iar angajamentul vostru, al membrilor Legio Mariae, devine și mai urgent, luând în considerație pe de o parte interesele societății și pe de altă parte exemplele strălucite care au existat înaintea voastră în propria voastră mișcare. Legio Mariae face parte dintre acele mișcări care se simt personal implicate în răspândirea ori nașterea acestei credințe, prin răspândirea sau reînvierea devoțiunii către Maria. Din această cauză, ea se va strădui în orice împrejurare să facă tot posibilul ca, prin dragostea pentru Maria, Fiul, care este calea, adevărul și viața fiecărui om, să fie mai cunoscut și iubit. În această perspectivă de credință și dragoste vă dăruiesc binecuvântarea apostolică din toată inima mea".

Așadar, suntem armata Sfintei Fecioare Maria, iar arma noastră este Rozariul. Activitatea de bază a "Legiunii Mariei" este una de apostolat. Referindu-se la această muncă a legionarilor și la rolul mișcării în Biserică, cardinalul Ribery spunea: "Legiunea Mariei este un apostolat, o fidelitate totală față de Sfânta Maria". În acest sens, consacrarea noastră către Sfânta Fecioară Maria este un mijloc pentru a aparține mai profund lui Isus. Scopul "Legiunii Mariei" este de a câștiga inimile oamenilor pentru a le arăta calea către Dumnezeu sub lumina Duhului Sfânt și prin intermediul rugăciunii înălțate către Sfânta Fecioară, mijlocitoare noastră în fața lui Dumnezeu.

Asociația poartă denumirea de "legiune" pentru că este organizată după modelul armatei romane, în cadrul căreia erau cultivate loialitatea, curajul, disciplina și perseverența. Idealul fiecărui membru al "Legiunii Mariei" este de a fi însuflețit de spiritul Măicuței cerești, adică al umilinței și al ascultării cu iubire și credință. La fel, fiecare membru, slujind Biserica în mijlocul oamenilor, trebuie să o facă delicat, simțind inspirația Duhului Sfânt și rămânând în umbra Bisericii. După exemplul Mariei vom căuta să trăim aducând pace și bucurie în familie sau la locul de muncă, în parohie și societate, pentru că inima noastră este plină de Dumnezeu, iar iubirea divină ține pentru totdeauna. Sâmbătă de sâmbătă, cu rozariul în mână, citind și meditând lecturile sfinte, ne rugăm și mulțumim Sfintei Fecioare Maria pentru că ne-a chemat să fim părtași la lucrarea Duhului Sfânt și misiunii la care ne-a chemat Mântuitorul nostru Cristos Isus.

Prezidiul "Tămăduitoarea bolnavilor" Roman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 decembrie: Roman "Fericitul Ieremia": Depunerea adeziunii în "Legio Mariae"


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat