Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Admissio - studenți admiși printre candidații la ordinele sacre

Duminică, 2 decembrie 2012, în cadrul sfintei Liturghii prezidate de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, 16 studenți din anul III de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au fost admiși printre candidații la ordinele sacre.

Într-o atmosferă de sărbătoare și bucurie, celebrarea sfintei Liturghii a început la ora 10.00 în capela Institutului. În fața membrilor familiei și a colegilor, cei 16 seminariști au pornit în procesiune, împreună cu preoții concelebranți, purtând pe brațe reverenda, haina care trebuie să reprezinte pentru ei consacrarea specială în slujirea lui Dumnezeu, a Bisericii și a semenilor.

După proclamarea lecturilor sfinte, PS Aurel Percă a rostit cuvântul de învățătură în care le-a reamintit tuturor că timpul Adventului, pe care îl începem cu această duminică, este un timp de așteptare. Trăim un timp de așteptare plină de răbdare și speranță a celui care vine pentru a se întâlnii cu noi toți și pentru a împlini promisiunea de fericire făcută de Dumnezeu: Cristos. Preasfințitul a menționat că Adventul trebuie să înceapă cu ridicarea frunților noastre, cu înălțarea sufletului nostru către Dumnezeu. Suntem îndemnați să uităm trecutul și să privim numai înainte, spre viitor, spre noul eveniment al harului, deoarece fiecare an liturgic care începe este un an al harului, un an al binecuvântărilor cerești. Adventul este semnul unei renașteri la un mod mai autentic de a fi în credință, mai ales în acest an în care am fost chemați să aprofundăm credința. Pentru a evidenția scopul și importanța speranței care trebuie să miște sufletul creștinului, PS Aurel Percă a adus în atenție un text sacru indian din secolul VII î. Cr., dar care poate fii găsit și în Cartea Înțelepciunii. El exprimă o sensibilitate foarte răspândită între noi: "Ce fel de fericire poate fi într-o lume în care fiecare se naște pentru a muri? Numai credința poate da un răspuns la această întrebare pentru că răspunsul ei nu admite ambiguități". Dumnezeu nu ne-a creat pentru moarte, ci pentru viață, pentru mântuire. Și pentru că infidelitățile noastre au compromis un asemenea plan, Cristos însuși intră în istoria noastră pentru a duce la îndeplinire promisiunile Tatălui. Adventul este așteptare, pregătire, dorință, speranță în venirea Mântuitorului în lume.

A spera însemnă a avea încredere în viitor și a-l pregăti în atitudine de răbdare și așteptare. Trebuie să mergem în întâmpinarea lui Cristos care vine. Cum? Zilele acestea asistăm la o pregătire exterioară pe care ne-o propune lumea comercială. Creștinului însă îi sunt propuse câteva sfaturi biblice luate de la sfântul Paul:

"Să vă purtați în așa fel încât să-i fiți plăcuți lui Dumnezeu!", spune apostolul Paul în Scrisoarea către Tesaloniceni. Nu este vorba de un program vag; fiecare poate găsi modul personal în care să-i fie plăcut lui Dumnezeu, în acest timp al Adventului, precum și în întreaga sa viață.

"Creșteți tot mai mult în dragoste unul față de altul și față de toți oamenii!". Nu vom reuși niciodată să spunem că-i iubim suficient pe semenii noștri. Nu trebuie să facem economie când este vorba de iubire. Tot apostolul Paul este cel care ne învață că totul trebuie făcut din iubire.

"Întăriți-vă inimile ca să fiți fără prihană, în sfințenie înaintea lui Dumnezeu". Sfințenia este plinătatea iubirii și sinteza magisteriului pastoral. Sfințenia este un lucru înalt, dar o datorie realizabilă pentru un creștin.

"Fiți cu băgare de seamă să nu se îngreuneze inimile voastre din pricina chefurilor, a bețiilor și a grijilor vieții acesteia!". Trebuie așadar să fim atenți pentru a nu ne risipi viața în asemenea lucruri. Viața e prea importantă pentru a o risipi. Arta de a trăi înseamnă a transforma viața intr-o adevărată operă de artă, a precizat Preasfințitul.

Acestea sunt câteva sfaturi ce ne conduc la o pregătire mai bună pentru Crăciun, pentru venirea lui Cristos între noi și, în același timp, modul cel mai bun pentru a învăța să credem și să sperăm.

Imediat după ce Preasfințitul a încheiat cuvântul de învățătură, seminariștii au fost chemați fiecare pe nume de către pr. rector Benone Lucaci. Sfinția sa i-a prezentat episcopului în vederea acceptării lor printre candidații la ordinele sacre. Fiecare dintre ei a răspuns "Prezent!", afirmându-și astfel disponibilitatea de a-și manifesta public dorința de a se consacra slujirii lui Dumnezeu și a oamenilor.

Celebrarea a continuat cu rostirea voinței ferme a seminariștilor de a corespunde chemării lor și de a duce la bun sfârșit pregătirea lor, pentru a deveni apți să slujească Bisericii prin hirotonirea ce o vor primi la timpul cuvenit. Cei 16 seminariști au rostit cu hotărâre "Vreau!" atunci când Preasfințitul i-a întrebat dacă voiesc să se formeze sufletește, astfel încât să-i poată sluji cu credință Mântuitorului Isus și trupului său mistic, care este Biserica.

A urmat apoi binecuvântarea hainei clericale, invocându-se harul lui Dumnezeu ca el să sfințească și să-i facă demni, pe cei care o vor îmbrăca, de slujirea Bisericii lui Cristos. Cei 16 seminariști au îmbrăcat apoi haina și au intrat în capelă în procesiune solemnă spre altar.

Celebrarea sfintei Liturghii a continuat apoi cu rostirea Rugăciunii credincioșilor, cu prezentarea darurilor oferite de către studenții noi admiși printre candidații la ordinele sacre și cu liturgia euharistică.

În încheierea celebrării PS Aurel Percă i-a felicitat pe cei 16 seminariști pentru pasul făcut, încurajându-i să-și continue formarea, pentru că lumea are nevoie de preoți buni și sfinți după inima lui Cristos. Totodată, Preasfințitul le-a mulțumit celor 16 pentru disponibilitatea lor în angajarea formării pentru sfânta Preoție, iar părinților și rudelor prezente la celebrare le-a mulțumit pentru rugăciunile pe care le înalță ca Dumnezeu să cheme tot mai mulți tineri la formarea pentru sfânta Preoție. PS Aurel Percă le-a prezentat seminariștilor salutul călduros păstorului diecezei noastre, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, al ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, și al PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, păstori care îi susțin cu rugăciunile lor.

Trei dintre seminariștii admiși astăzi printre candidații la ordinele sacre au dorit să ne împărtășească câteva impresii personale legate de acest eveniment:

"Ecourile acelui «Prezent» încă mai răsună în mintea și în sufletul meu. A fost o zi minunată, o zi care nu trebuie uitată prea curând, o zi în care poți realiza cât de mult poate lucra harul lui Dumnezeu în viața omului. Ne încredințăm sfintei Fecioare Maria pentru a călăuzi în continuare pașii noștri spre sfânta Preoție, iar bunul Dumnezeu să continue lucrarea pe care a început-o în fiecare dintre noi" (Liviu-Marian Focioroș)

"Această zi a fost unică și specială pentru noi, studenții anului III ai Institutului Teologic. Unică pentru că foarte puține persoane pot fii martore și subiecți principali ai unei astfel de zile. Este la fel cu ziua în care doi tineri se logodesc, dovedindu-și unul altuia iubirea, urmând ca mai târziu să încheie această iubire a lor prin sacramentul Căsătoriei. La fel se întâmplă cu noi: astăzi am fost admiși printre candidații la ordinele sacre dovedind celorlalți iubirea pe care o oferă Dumnezeu fiecăruia dintre noi.

A fost o zi specială pentru sentimentele profunde pe care le-am trăit fiecare dintre noi, atât eu, cât și colegii de clasă. Sunt sigur că și cei care au participat la acest eveniment ca invitați au fost încercați de puternice sentimente.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru această zi și sper ca el să ducă la bun sfârșit lucrarea pe care a început-o în noi toți!". (Cătălin-Alexandru Mititelu)

"Chiar dacă sfânta Liturghie s-a încheiat cu câteva ore în urmă, acel «Vreau» pe care l-am rostit alături de colegii mei în capelă, înaintea PS Aurel Percă și a celorlalți părinți profesori, încă mai răsună în inima mea. Mi-aș dori că Domnul să facă să nu înceteze să răsune în inima mea acest angajament pe care l-am luat, pentru ca astfel să fiu mereu în slujba sa". (Ionuț-Gabriel Giurgică)

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Iași (ITRC): Admissio - studenți admiși printre candidații la ordinele sacre


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat