Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Ceea ce oferim este, în primul rând, inima noastră." - Interviu cu pr. Florin-Petru Sescu, directorul Centrului Misionar Diecezan Iași

În luna noiembrie a acestui an, părintele Florin-Petru Sescu, directorul Centrului Misionar Diecezan Iași, a făcut o vizită în misiunea din Coasta de Fildeș. La întoarcerea în țară, am avut bucuria de a-i adresa câteva întrebări, cu scopul de a afla mai multe despre realitățile din această țară de misiune.

• Care a fost scopul vizitei Sfinției voastre în Coasta de Fildeș?

Având în vedere faptul că, la 1 septembrie 2012, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă m-au numit în funcția de director al Centrului Misionar Diecezan (CMD) Iași, a fost necesar să văd realitatea țărilor de misiune pe care CMD din Dieceza de Iași le susține. Aveam nevoie să văd realitatea pentru a ști ce avem de făcut, pentru a vedea ce proiecte avem de desfășurat și pentru a înțelege care sunt nevoile celor aflați în țările de misiune.

• Care a fost prima impresie despre comunitatea de acolo, despre viața celor din Coasta de Fildeș?

Prima impresie a fost aceea de instabilitate politică și de teamă, de nesiguranță. Am întâlnit șase filtre de poliție de la ieșirea din aeroportul din Abidjan până în localitatea în care am dormit. Toți polițiștii erau înarmați cu mitraliere. Prima impresie a fost că se putea întâmpla orice oricând. Sigur, noi am ajuns acolo în timpul nopții, când au loc cele mai stricte controale. În timpul zilei au loc controale doar la intrările și ieșirile din localitățile mai mari. După această primă impresie de nesiguranță și teamă am văzut, în timp, că este o țară destul de primitoare. Inclusiv armata - care face aceste controale - se poartă foarte frumos și apreciază în mod deosebit misiunile catolice. Primul președinte al Coastei de Fildeș a fost un filo-catolic, care a susținut intens pătrunderea școlilor catolice în Coasta de Fildeș. De asemenea, multe personalități ale țării au fost formate în școlile catolice. De aceea, există o stimă și o apreciere deosebită față de catolici.

• Care sunt condițiile socio-economice din Coasta de Fildeș?

Fiind o țară din Africa - un continent ce se confruntă cu foarte multe probleme de ordin politic, cu o instabilitate politică ce duce la instabilitate economică - Coasta de Fildeș are foarte multe probleme de ordin social. În ceea ce privește locurile de muncă, foarte puțini locuitori au un loc de muncă. Locurile de muncă se găsesc, de cele mai multe ori, doar în marile orașe. Marea majoritate a locuitorilor lucrează pământul sau lucrează în țesătorii rurale - nu fabrici, întreprinderi, ci pur și simplu niște locuri în care se lucrează. Marea majoritate a oamenilor nu are un salariu, ci se bazează pe ceea ce oferă pământul. Dacă există ceva de mâncare, se mănâncă în ziua respectivă. Dacă nu, se rabdă de foame. Din punct de vedere social, este o situație destul de grea. Cei care dețin puterea politică sunt și foarte bogați. Restul oamenilor trăiesc într-o sărăcie cruntă. Populația trăiește într-o societate de tip matriarhal, în care mama este cea care ține familia unită. În ciuda sărăciei, oamenii sunt senini, liniștiți, nu se îngrijorează din pricina faptului că nu au nimic. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ceea ce au și merg mai departe.

• Știm că există diferențe culturale, inclusiv în privința participării la sfânta Liturghie. Ce ne puteți spune despre acest aspect?

Într-adevăr, oamenii se manifestă diferit la celebrările liturgice față de ceea ce știm noi. Cadrul liturgic este același, sfânta Liturghie este aceeași, dar manifestarea credincioșilor ține cont de particularitățile zonei, țării și culturii din care provin. În cadrul sfintei Liturghii se cântă foarte mult, sunt cântece extrem de ritmate, deoarece cultura africană este o cultură a dansului, a cântecului, a manifestării publice a bucuriei. Momentele forte ale sfintei Liturghii sunt cele de cântare. Toată lumea cântă. Există și dansuri în cadrul Liturghiei, în care toată lumea dansează pe loc. Corul dansează pe loc, în timp ce cântă. O altă diferență ar consta în faptul că tot ceea ce se oferă la Liturghie - fructe, legume, mături și alte obiecte - se oferă din inimă și rămâne în comunitate, pentru cei mai săraci sau pentru biserică.

În prima duminică acolo am participat la primirea a patruzeci și ceva de persoane aflate în perioada de pregătire pentru primirea Botezului, perioadă care durează trei ani. În cadrul sfintei Liturghii au fost primiți în mod solemn în biserică și au fost invitați să mărturisească motivul pentru care doresc să devină creștini. Foarte interesant este că nu le este teamă să se exprime în public. Am ascultat câteva mărturii frumoase, inclusiv cea a unei femei de 65-70 de ani care și-a dorit să devină creștină datorită unei întâmplări. Nepotul său era plecat în Abidjan, la studii. A absolvit facultatea, a găsit un loc de muncă foarte bine plătit și apoi, întâlnind preoții catolici, și-a dorit să devină preot. A fost botezat, și-a urmat drumul, a intrat în seminar. Femeia, ca și bunică, a dorit să-l scoată de pe acest drum. A mers la vraci, la vrăjitori, până când un vrăjitor renumit i-a spus că, dacă Dumnezeu l-a ales pe nepotul său, nimic și nimeni nu-l mai poate întoarce de pe calea sa, oricât s-ar strădui. În acel moment, bătrâna a înțeles că Dumnezeul creștinilor este cel mai puternic. De aceea, doamna respectivă își dorea din toată inima să devină creștină, iar entuziasmul cu care a vorbit a ridicat pur și simplu biserica în picioare. Oamenii se manifestă public în mod deschis. La sfârșitul unei Liturghii, oamenii au început să danseze în jurul băncilor, ca urmare a bucuriei rezultate din întâlnirea cu Cristos.

• Având în vedere diferențele culturale, care sunt mijloacele de transmitere a credinței și cum se manifestă aceasta?

Trebuie să plecăm de la premisa că majoritatea oamenilor din Coasta de Fildeș este fie animistă, fie nu este creștină, ci musulmană sau de altă religie. În Africa, Biserica a sosit odată cu colonizarea, și nu a prins tocmai pentru că cei care îi colonizau erau creștini. Faptele coloniștilor erau de cele mai multe ori departe de spiritul creștin, iar locuitorii au fost refractari sau împotriva creștinismului. Deși misionarii au intrat în Africa de foarte mult timp, Biserica încearcă să propună mesajul evanghelic într-un ritm destul de liniștit.

Mesajul evanghelic este transmis pe cale orală. Un localnic care a întâlnit un preot catolic sau un misionar catolic care i-a vorbit despre frumusețea credinței, merge în comunitatea sa și vorbește despre ceea ce a auzit. Astfel, pas cu pas, câteva persoane încep să adere la cuvântul lui Dumnezeu, și invită preotul la un moment de rugăciune sau de comuniune într-o anumită comunitate. După această întâlnire urmează uneori un moment de rugăciune, iar persoana instruită este instituită ca și catehet în comunitatea respectivă, îngrijindu-se de celebrări, de momentele de rugăciune comunitară, având în vedere faptul că preotul nu poate ajunge în fiecare duminică în toate comunitățile. Practic, transmiterea credinței ține de apropierea dintre oameni, de cât de mult vorbesc între ei, cum manifestă trăirea credinței. Este o credință personală și entuziastă, care ține foarte mult de exemplul personal, de dialog și de trăirea personală.

• Putem vorbi despre formarea copiilor și tinerilor în spirit creștin catolic?

Misiunea din Djebonoua există de mai mulți ani, și putem vorbi de o pregătire, de o formare atât din punct de vedere catehetic, cât și al vieții de credință. O persoană care este botezată trebuie să aleagă în mod public apartenența la o anumită asociație. Orice persoană care intră în comunitatea creștină are nevoie de sprijin și de oameni care să o ajute în trăirea credinței. Alegând o anumită asociație sau un anumit grup, persoana își alege niște persoane care să o ajute în trăirea și manifestarea credinței. Există grupuri liturgice, catehetice, de animare pastorală, care ajută la formarea copiilor, adolescenților și a tinerilor, și în același timp susțin și păstrează credința personală a tuturor membrilor respectivei asociații,

• Care sunt dificultățile cu care se confruntă locuitorii și misionarii din Coasta de Fildeș?

Prima dificultate este lipsa locurilor de muncă. Nu există economie, nu există ideea unui venit lunar, efectiv nu ai nimic. Trăiești din ceea ce ai în ziua respectivă sau în perioada respectivă, pentru că sursa ta de existență este ceea ce îți oferă pământul. Dacă reușești să vinzi din roadele pământului, ai bani. Dacă nu, te rezumi la ceea ce ai.

Nu există sprijin material, puterea de a face ceva. Misiunea catolică are dificultăți în a întreține bisericile, capelele, locurile de cult și celelalte dependințe. Misiunea catolică din Djebonoua a construit un atelier de tâmplărie care acum nu poate lucra din cauza lipsei unei mașini care face șapte operații de lucru și costă 3.000 de euro. Mașina face momentan doar două operații. Restul se fac la un atelier aflat la 30 de km distanță. Transportul costă. Dacă te oprește poliția, trebuie să le dai bani. Toate sumele acestea se adaugă la prețul produsului finit, dar reduc și din plata - sau din posibilitatea de angajare a - muncitorilor.

• Ce v-a impresionat cel mai mult?

Entuziasmul cu care își trăiesc credința. Este plăcut, este foarte plăcut să vezi oameni care, deși nu au studiat, nu au studii superioare, nu au învățat credința în teorie, în momentul în care descoperă frumusețea vieții creștine, îl prezintă pe Cristos celorlalți cu un entuziasm minunat. Într-adevăr, entuziasmul cu care trăiesc, simplitatea lor m-au impresionat profund. Deși sunt foarte săraci, deși au foarte multe probleme materiale, deși au doar un rând sau două de haine, iar cei mai mulți dintre copii nu au jucării, au un mod de viață foarte simplu, senin, fără acest stres continuu pe care majoritatea noastră îl simte, au o liniște interioară deosebită.

• Cum ați caracteriza experiența trăită?

Din punctul de vedere al Centrului Misionar, a fost o experiență care a adus multă lumină în activitatea pe care o avem de desfășurat, și a adus multă claritate în privința proiectelor pe care Centrul Misionar și le propune în viitor. Din punct de vedere personal, a fost o experiență entuziasmantă, pentru că am văzut că, deși oamenii de acolo trăiesc într-o țară instabilă politic, economic și social, fără să aibă siguranța zilei de mâine, și se hrănesc exclusiv cu ceea ce le oferă pământul, ei sunt senini. În acea sărăcie, nu lipsește entuziasmul de a trăi pentru Dumnezeu, de a-l descoperi pe Dumnezeu, pe Cristos. Acesta este lucrul care m-a impresionat cel mai mult: faptul că cele mai vitrege condiții de viață nu afectează cu nimic trăirea credinței proprii.

• Ce-și propune CMD ca urmare a acestei experiențe, și ce ne transmiteți nouă, ca membri ai unei Biserici misionare?

CMD își propune, în primul rând, susținerea misionarilor. Trebuie să găsim noi modalități și noi proiecte pentru strângerea de fonduri, pentru că, în cele din urmă, CMD trebuie să susțină activitatea din țările de misiune. Momentan avem câteva proiecte care, odată cu trecerea timpului, vor fi prezentate. Vom încerca să facem cât mai vizibilă realitatea misiunilor. Avem în proiect chiar realizarea unui DVD despre misiunea din Coasta de Fildeș din Djebonoua, materiale de promovare și sensibilizare cu privire la misiuni, și, bineînțeles, pentru anul viitor vom încerca să propunem și câteva cursuri de formare misionară. Pas cu pas, încercăm să clarificăm ideile și resursele de care dispunem, pentru că tot ceea ce dorim să facem, inclusiv cursurile de formare misionară, presupun anumite fonduri pe care trebuie să le avem.

Un mesaj pentru membrii Bisericii noastre misionare? Bună întrebare!... Cred că, dincolo de ceea ce spunem, este nevoie de sprijin material, dar cel mai important este sprijinul spiritual. Niciodată nu vom putea oferi nimic dacă nu ne pregătim mai întâi inima. Dacă Dumnezeu nu te pregătește să fii deschis sufletește spre a oferi ceva, nu vei oferi niciodată nimic. Importantă este deschiderea cu care oferi - cineva poate oferi o rugăciune care să sensibilizeze generații, altcineva poate oferi un ajutor material care să influențeze generații atât în țară, cât și în locurile de misiune, pentru foarte mult timp. Ceea ce oferim este, în primul rând, inima noastră.

Centrul Misionar Diecezan Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-22 noiembrie: Coasta de Fildeș: Vizita pr. Florin-Petru Sescu, directorul Centrului Misionar Diecezan Iași, la misiunea catolică din Djebonoua


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat