Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna decembrie 2012

Cel mai recent număr al revistei "Lumina creștinului", nr. 12 (276) - decembrie 2012, se deschide cu scrisoarea pastorală intitulată "Să dăm laudă Domnului Dumnezeului nostru!", semnată de PS Petru Gherghel. În consonanță cu chemarea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea și a Sinodului Episcopilor care a avut loc recent la Vatican, PS Petru Gherghel adresează preoților, călugărilor, călugărițelor și tuturor credincioșilor din Dieceza de Iași chemarea: "Priviți la Cristos care vine, care se naște, care ne iubește, ne vorbește și ne cheamă: «Veniți la mine toți. Eu sunt calea, adevărul și viața. Eu sunt pacea, bucuria și lumina voastră. Cine mă urmează pe mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții»".

Rubrica "Actualitatea" conține câteva articole de mare interes. Astfel, pr. Adrian Blăjuță semnează articolul "Conciliul Ecumenic Vatican II. 50 de ani de la deschidere", a cărui aniversare a coincis cu deschiderea, la 11 octombrie 2012, a Anului Credinței. Autorul articolului sus-menționat prezintă, în mod succint, rolul și contribuția la buna desfășurare a Conciliului Ecumenic Vatican II pe care le-au avut papii Ioan al XXIII-lea și Paul al VI-lea, sintetizând, totodată, modul de desfășurare a celor patru sesiuni ale Conciliului și prezentând principalele documente conciliare ce au fost aprobate cu acest prilej.

Pr. Cornel Cadar publică un lung interviu cu PS Petru Gherghel, intitulat "Toți sunt chemați să proclame vestea cea bună", în cuprinsul căruia sunt prezentate concluziile celei de-a XIII-a Adunări a Sinodului Episcopilor, care s-a întrunit la Vatican în perioada 7-28 octombrie.

În rezumat, PS Petru Gherghel a oferit explicații privind tema Sinodului, care a fost "Noua Evanghelizare", intervențiile cele mai semnificative și mai urmărite, în special în legătură cu cele 57 de propoziții finale ale Sinodului, mesajul final transmis credincioșilor de către părinții sinodali și modalitățile concrete de aplicare a acestuia în Dieceza de Iași.

Sora Lenuța Băcăoanu semnează articolul "La 25 de ani", prilejuit de aniversarea unui sfert de secol de la înființarea Institutului "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Așa cum se cunoaște, surorile au marcat acest eveniment în ziua de 21 noiembrie 2012, în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, locul de celebrare a sfintei Liturghii solemne prezidată de PS Petru Gherghel, fondatorul Institutului.

La rândul lor, surorile din Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" din Șcheia au sărbătorit, la 28 octombrie, împlinirea a 10 ani de la inaugurarea Casei "Fericita Clara", jubileul fiind marcat printr-o sfânta liturghie solemnă prezidată de PS Aurel Percă. Un alt moment de aleasă sărbătoare a avut loc la Suceava, în Parohia "Sfântul Ioan Nepomuk", la 26 octombrie, prilejuit de jubileul de 60 de ani de preoție a părintelui Johann Proschinger, OFMConv.. Evenimentul este prezentat în paginile revistei de către pr. Iosif Păuleț, paroh și decan de Suceava.

Rubrica "Istorie" găzduiește un articol dedicat părintelui Petru Albert, OFMConv., una dintre figurile ilustre ale rezistenței anticomuniste prin credință și model de atașament față de Biserică și valorile credinței catolice din România. Rubrica "Mesajul sfinților" continuă seria articolelor dedicate episcopului dr. Anton Durcovici, victimă a regimului ateo-comunist din România. Articolul de față se intitulează "Ultima fotografie", cu trimitere la fotografia de deținut politic nr. 6199, care i-a fost făcută episcopului la 26 iunie 1949, în arestul central al Securității din București.

Părintele decan de Iași, Iosif Dorcu, continuă serialul dedicat sanctuarelor mariane, publicând în acest număr al revistei un articol dedicat sanctuarului de la Aparecida (Brazilia). Acest sanctuar atrage în fiecare an între opt și doisprezece milioane de pelerini, și a primit în anul 1984 titlul de sanctuar național.

Rubrica "Anul Credinței și Familia" este susținută de pr. Iulian Faraoanu, - care publică articolul "Credința patriarhului Iosif", care a fost un "model de încredere în Dumnezeu", un "exemplu de credință trăită în viața concretă" și "o mărturie a credinței în viața de familie".

Pr. Felix Roca publică articolul "Darul credinței", o continuare a mini-serialului "Pașii credinței" început în numărul trecut. Autorul propune cititorilor să descopere credința, și să intre în bogăția acestui dar cu ajutorul timpului Adventului și a solemnității Nașterii Mântuitorului.

Tema Crăciunului, descris ca un "drum al lui Dumnezeu care se face om, se apropie atât de mult încât devine unul de-al nostru", reprezintă și subiectul articolului semnat de Aurelian Herciu.

Recomandăm, de asemenea, articolul "Nebunia unei sfinte", din cadrul rubricii "Mesaj terezian", precum și episodul al VI-lea al serialului "Ocrotirea familiei creștine", ambele semnate de pr. dr. Anton Despinescu; "Un milion de stele", semnat de Cătălin Asăvoaei; "Micul pustnic", istorioară morală de Christopher v. Schmid, în cadrul rubricii "Pentru copii"; "Așa răspund copii despre a doua venire a lui Isus" semnată de pr. Felician Tiba; "Importanța creșterii", de pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Bucuria nașterii lui Isus" (fragment din Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea, Isus din Nazaret, capitolul 3: Nașterea lui Isus la Betleem); "Curier juridic", de av. Mihaela Ciobanu, în cadrul rubricii "Legea și dreptul tău".

Revista conține, de asemenea, rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției" și "Rebus", ultima rubrică fiind susținută de pr. Emanuel Imbrea. De asemenea, revista este bogat ilustrată cu fotografii din viața diecezei, având pe copertă o imagine cu scena Nașterii Domnului.

Așa cum se cunoaște, în luna ianuarie 2013, "Lumina creștinului" va împlini 100 de ani. Cu acest prilej redacția revistei lansează un concurs intitulat "Să cunoaștem impresia ta la centenarul revistei", propunând trei întrebări, pe care cei interesați le vor descoperi la pagina 10.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente


 

lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat